Hagyomány és új irányok - 20 éves a Budapest Pride Fesztivál!

Bő egy hét múlva, július 3-án hivatalos megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét a jubileumi, 20. Budapest Pride Fesztivál. A rendezvénysorozat idei mottója, “20 esztendőnk hatalom”, egyszerre enged visszatekinteni a kétévtizedes hazai leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) hagyományokra, és vetíti előre, hogy a közösség ereje, önszerveződése és jelenléte lehet csak út a jogegyenlőség és társadalmi igazságosság felé.

A tíznapos fesztivál rendezvényei egytől egyig a közösség sokszínűségét hivatottak megmutatni, és bízunk abban, hogy a több, mint 60 esemény közül mindenki talál magához illőt, akár húsz éve, akár idén először jön fesztiválozni.

Jövő pénteken a margitszigeti Holdudvar/Wonderland szabadtéri helyszínén kerül megrendezésre a kulturális fesztivál megnyitója. Az eseménysorozatot hivatalosan Alföldi Róbert rendező, színművész nyitja majd meg, továbbá beszédet mond Kapronczay Stefánia, D. Tóth Krisztina, Léderer András, valamint a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia. Zenei fellépő lesz az eseményen Kulka János, Bocskor Bíborka és Dunajcsik Mátyás is, az est házigazdája pedig Fullajtár Andrea színművész lesz.

A fesztivál első hétvégéjén a sporté és a szivárvány családoké a főszerep. A vállalkozó kedvűek részt vehetnek például Sugár Bertalan jóga óráján. Július 6-tól minden hétköznapra is jut izgalmas program. Vetítésre kerülnek az Eltitkolt évek és a Meleg férfiak hideg diktatúrák című filmek. Felolvasóest keretében többek közt Gerevich András és Szabó T. Anna ismertetik meg a közönséggel műveiket. Slammerek, valamint Barna Margit és Petruska András gondoskodnak róla, hogy a zenei kínálat is széles legyen.

Olyan hagyományosnak tekinthető programok is visszatérnek a fesztiválra, mint az Open Mic, az lmbtQuiz vagy a Charme Hungary táncórája. De egészen újszerű események is bekerültek idén a rendezvények közé, mint a Momentán Fiúk ketten című improvizációs előadása, az Ön-olvasatok című kiállítás fiatal kortárs művészek munkáiból, vagy Fűrjes Viktória Az éjszaka királynői fotókiállítása.

Természetesen idén sem maradhatnak el a beszélgetések. Sokminden más mellett szó lesz például az LMBTQ jogok és a politika viszonyáról, roma LMBTQ identitáskeresésről, alternatív kapcsolati formákról, a magyarországi transz közösség helyzetéről, aktivista kiégésről, a vidéki LMBTQ mozgalomról.

A tíz nap alatt négy bulival is készülünk. A Nyitóbuli július 4-én, szombaton kerül megrendezésre, míg július 10-én Women’s Pride és PreMarching !Tape-en lazíthattok, a szombati felvonulás után pedig az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party vár titeket.

A rendezvénysorozat csúcspontját képező Budapest Pride Felvonulásra július 11-én, szombaton 15:30-kor kerül sor, ahol a Nagymező utca és az Andrássy út találkozásától a Tabánig vonulva bulizhatunk együtt, magunkat, a sokszínűséget, az önelfogadást ünnepelve.

Kövessétek figyelemmel Facebook oldalunkat, honlapunkat, hogy a legfrissebb információk alapján kereshessétek meg a nektek legizgalmasabb programokat. A Fesztivál programfüzete hamarosan elérhető online és offline változatban is. Találkozzunk jövő héten!