Győztünk: szabadon lehet csatlakozni a Pride-hoz

Győztünk: szabad lesz a Pride

fotó: Bődey János / Index

 

A TASZ képviselt minket sikeresen a Fővárosi Törvényszéken, az ő közleményük alapján tájékoztatunk most titeket. Köszönjük a sikeres jogi képviseletet!

Az idei Budapest Pride Felvonulás megrendezéséhez előírt szélsőségesen szigorú rendőri követelményeket a TASZ segítségével támadtuk meg a bíróságon. A Fővárosi Törvényszék ítélete nyomán a felvonuláshoz bármelyik utcából lehet majd csatlakozni.

Évről évre egyre fejlettebb biztosítással garantáljuk a résztvevők biztonságát. A Pride Felvonulást, ami idén július 6-án a Kossuth térről indul, a szervezők a lehető legkorábban be is jelentettük a rendőrségen. Budapest Rendőrfőkapitánya azonban csak azzal a feltétellel vette tudomásul a menet megtartását, ha azt a “négy fal között tartjuk”: a gyűlés helyszíneit és útvonalát a rendőrség kiüríti, hermetikusan lezárja, és a résztvevők mindössze három (3!) ponton csatlakozhatnának a gyűléshez.

Évek óta dolgoznunk ennek a rendőri “túlbiztosítási” gyakorlatnak a lazításán, hiszen egy hermetikusan lezárt menet, amelyhez útközben senki sem csatlakozhat, aligha képes a nyitottság és a szabadság üzenetét közvetíteni. Évek óta tartó aprólékos és kitartó munkánk eredményeként egy olyan, 250-300 rendezőből, menetkísérő csoportokból, kamerás jogi megfigyelőkből álló biztosítási mechanizmus alakítottunk ki, hogy tavaly már gyakorlatilag bárhol lehetett csatlakozni a felvonuláshoz. Az utóbbi években folyamatosan csökkent - az ellentüntetések dacára - annak kockázata is, hogy a tíz évvel korábban történtekhez hasonló erőszakkal zavarják meg a felvonulást. Mindezekhez képest idén a főkapitány mégis bekeményített: kihasználva az új gyülekezési törvény adta lehetőséget, korlátozó határozatban írta elő a menetbiztosítás módját.

A TASZ segítségével a Fővárosi Törvényszéken támadtuk meg a határozatot. Az itt született ítélet lényegében annak a biztosítási gyakorlatnak az elfogadására kötelezi a főváros rendőrfőkapitányát, amit  tavaly már sikerrel alkalmaztunk, de amiről a rendőrség idén nem volt hajlandó tárgyalni. Eszerint minden útkereszteződésben lehet majd csatlakozni a felvonuláshoz. Az ítéletet itt el is olvashatod.

A Pride nyitottsága szempontjából előnyös végkimenetel ellenére a bírósági ítélet indokolása nem a legszerencsésebb. A rendőrség a felvonulás résztvevőinek biztonságára hivatkozott, ehhez képest a bíróság mégis abból indult ki, hogy a területzárás mások, a menetben részt nem vevő személyek jogainak és szabadságának védelme miatt szükséges. Azonban sem ezt az eltérő kiindulópontot nem indokolta meg a bíróság, sem azt, hogy a menet teljes zárása hogyan védené meg az erőszakos ellentüntetőktől a kívülállók jogait.

A TASZ értetlenül állt a rendőrség rugalmatlansága előtt, úgyhogy örülünk, hogy a bíróság a gyülekezési szabadság javára döntötte el ezt a konfliktust. Kár, hogy az ítéletből sem derül ki, milyen konkrét tényekre alapozta a rendőrség, hogy idén jelentős erőszakos ellentüntetések zavarhatják meg a felvonulást, és azt az álláspontját, hogy a menet megóvása csak a teljes terület és útvonal lezárásával lehetséges. Különösen annak fényében, hogy az elmúlt két évben részlegesen kordonok nélkül zajlott a felvonulás, és nem történt említésre méltó konfliktus.

A Pride szervezőjét a perben a TASZ jogsegély-szolgálatának vezetője, dr. Hüttl Tivadar ügyvéd képviselte.

 

A TASZ közleménye: https://tasz.hu/cikkek/birosagra-mentunk-a-pride-dal-hogy-szabad-lehessen-az-idei-felvonulas?fbclid=IwAR0IiOV1OYBEvMdlrFwO8WKc4PTWSp_HN_fSeMLS-8suwARmzuzJnfpD6K0

Győztünk: szabad lesz a Pride