Felvonulás helyett alternatív események és 37 program

budapest pride felvonulás elmarad alternatív felvonulás lmbtq

“Természetesen nem fogunk húszezer embert egy helyre csődíteni. A környező országokban és a hazánkban növekvő esetszámokhoz nekünk is igazodnunk kell, hiszen a fő célunk mindig is az volt, hogy a Felvonulás szabadon és biztonságosan valósuljon meg - kordonok nélkül, előtérbe helyezve a közösségi és a civil összefogást, erősítve az alulról szerveződő mozgalmakat és az érdekérvényesítést, garantálva a résztvevők biztonságát." - nyilatkozta Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője. - "Jelenleg úgy tudjuk garantálni a résztvevők biztonságát, ha nem szervezünk húszezres tömegrendezvényt, hanem alternatív módokat találunk a politikai üzeneteink közvetítésére.

Fel fogjuk hívni a figyelmet az LMBTQ embereket érő jogi és társadalmi diszkriminációkra. Elengedhetetlen, hogy tematizáljuk azt, hogy az LMBTQ embereknek Magyarországon állandó fenyegetettség-érzésben kell élnünk, folyton azt kell várniuk, hogy milyen salátatörvénnyel próbálják meg tovább nyirbálni a jogaikat. A kormány korlátozza azt, hogy a magyar állampolgárok önmaguk lehessenek. Azt mondja a családjainkra, hogy nem mind családok, és törvényben tiltja a transznemű emberek számára a létbiztonság minimumát jelentő jogi nemváltást. Ezért kell közösen kiállnunk és küzdenünk egy olyan jövőért, ahol mindenki szabadon és boldogan élhet, ahol semmilyen hatalom nem kényszeríti az ideológiáját az emberekre, ahol a félelem és a szorongás helyét átveszi a szolidaritás és a közösségi cselekvés. “Vedd vissza a jövőd!” - szól a 25. Budapest Pride Fesztivál szlogenje, és a célunk az, hogy a huszonötödik jubileumot a hagyományainknak megfelelően büszkén, bátran ünnepeljük meg, és összefogva kezdeményezzünk párbeszédet egy biztonságosabb és boldogabb jövő tervezéséről.

A legfontosabb, hogy Budapest Pride mindig lesz. Büszkék vagyunk a rugalmasságunkra, arra, hogy bármilyen helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni. Huszonötödik alkalommal szervezzük a Fesztivált és a Felvonulást - közben kormányok, pártok, ideológiák, gazdasági és egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt. Tovább fogjuk ápolni és erősíteni a hagyományainkat, és építeni egy olyan közösséget, ahol érték az önismeret, ahol nem egyéni vezetők, hanem csoportok hoznak döntéseket, ahol tiszteljük magunkat és egymást, ahol a sokféleség megbecsülendő érték. Sokat tanultunk az idei koronavírus-válság alatt, és ezeket mind beépítjük majd a jövőbeni munkánkba, hogy még jobban tudjuk képviselni a magyarországi LMBTQ emberek érdekeit.

A konkrét, Felvonulásnak alternetívát nyújtó eseményeken még dolgozunk - hiszen nem gyors, hanem jó döntéseket akarunk hozni. Ehhez pedig nagyon szívesen vesszük a segítségeteket, ötleteiteket, hiszen minél többféle ötlet jut el hozzánk, annál jobb végeredményt tudunk kialakítani. Ha van elképzelésed arról, hogy milyen módon ünnepelnél vagy demonstrálnál szívesen a Felvonulás napján, küldd el nekünk az info@budapestpride.hu címre “alternatív felvonulás” tárggyal.

A változással kapcsolatban partnereinkkel az elkövetezendő napokban vesszük fel a kapcsolatot, és átbeszéljük, hogy a változások hogyan érintik a közös terveinket.

 

A 25. Budapest Pride Fesztivált változatlanul megtartjuk - egy hét alatt 37 túlnyomórészt ingyenes eseményen vehettek majd részt. A programokon is extra járványügyi intézkedéseket vezetünk majd be a résztvevők védelmében, igazítva az augusztus közepi előírásokhoz és ajánlásokhoz. A színes programkínálatban 25 civil szervezet és informális csoport által szervezett események lesznek, a közös biciklitúrától az LMBTQ keresztény workshopig, a társasjáték esttől a színházi előadásokon át át filmvetítésekig. A fesztivál során szó lesz többek között a LMBTQ orvosok tapasztalatairól, politikai reprezentációról, LMBTQ-barát pszichológus kiválasztásáról, hallássérült LMBTQ emberek tapasztalatairól, családon belüli elfogadásáról és szivárványcsaládokról. 

A saját szervezésű “Pride Academy” című programsorozatunk pedig tematizálja majd a rasszizmus, a lakhatási válság, a patriarchális elnyomás, a demokrácia válsága és a klímakrízis okozta problémákat. “Bízunk benne, hogy mivel ebben az évben a Felvonulás nem viszi el a reflektorfényt, nagyobb figyelem esik majd a Budapest Pride Fesztivál valódi erejére: a közösségépítő programokra, a közös tanulásra, egymás megismerésére, a párbeszédek kezdeményezésére és a hidak építésére. Hiszen ezért csináljuk - hogy önszerveződésre, közösségek építésére, önmagukért való kiállásra bátorítsuk a társadalom minél több tagját “ - tette hozzá Majercsik Johanna sajtószóvivő.

Facebook oldalunkon az Események fülön, a holnapunkon pedig az alábbi gombra kattintva tudjátok csekkolni a folyamatosan bővülő fesztiválprogramokat:

Megnézem a programokat!

Szeretettel,
A Budapest Pride csapata

budapest pride felvonulás elmarad alternatív felvonulás lmbtq