Ez történt 2018-ban

Január-szeptember: “Megosztjuk az erőt” projekt

Az év elején a projekt keretében felvettük a kapcsolatot hat vidéki várossal, és igényfelmérést követően márciusban és áprilisban 4 helyen (Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged) képzéseket tartottunk rendezvényszervezés, önkéntestoborzás, forrásteremtés és kommunikáció témában annak érdekében, hogy a nyári Pride Hónaphoz programokkal csatlakozhassanak a helyi LMBTQ aktivisták. A képzést Budapesten is megtartottuk, amin többek között a Háttér Társaság, a Mozaik Közösség, a Poliamoria Magyarország és a TASZ is részt vett. Az átadott tudást egy bárki számára hasznosítható kézikönyvben is összefoglaltuk. A Szolidaritási Alapon 2017-ben összegyűjtött támogatást, 423.500 forintot 3 pályázó város, Debrecen, Győr és Miskolc között osztottuk szét. A Pride Hónap során összesen 5 városban 15 program valósult meg. Szeptemberben Kecskeméten képzés helyett közös kétnapos kitelepülést tartottunk a Cifra LMBTQ Közösséggel; a program során nem csak rengeteg emberrel ismerkedtünk meg, és nyújtottunk információkat illetve csatlakozási lehetőséget a kecskeméti csapatba, de egy nyertes pert is magunk mögött tudhatunk, hiszen a gyülekezés engedélyezését a helyi rendőrség visszautasította, a Cifra LMBTQ Közösség bejelentő tagját a helyszínen az önkormányzat megbírságolta. A bíróság az önkéntest még októberben felmentette.

Január-december: Itt vagyunk projekt

Az Itt vagyunk! projekt során előbújás tematikájú képzéseket tartottunk Budapesten és több vidéki városban; előbújásról szóló videókat készítettünk LMBTQ emberekkel országszerte, létrehoztunk egy kiadványt az előbújás témájában; egy elobujas.hu című weboldalt, ami információátadásra és történetmesélésre helyezi a hangsúlyt, ahol személyes történeteket, képeket és videókat gyűjtünk. A projekthez további két, előbújás-napi esemény is kapcsolódott: egy utcai kitelepülés és egy kerekasztal-beszélgetés LMBTQ youtuberekkel.

Február-: Biztonságos Tér program

Februárban elindítottunk egy Biztonságos Tér nevű programot, amiben olyan LMBTQ-barát szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek jelentkezését várjuk, akik egyetértenek velünk abban, hogy a sokszínűség érték. A program célja, hogy láthatóvá tegye ezeket a helyeket az LMBTQ emberek számára, és az is, hogy segítséget nyújtson helyszínkeresésben azoknak, akik a Pride Hónap során programot szeretnének szervezni. Jelenleg 26 budapesti, győri és pécsi helyszín vesz részt a programban.

Március: Transznemű Láthatóság Napja 

A Transznemű Láthatóság Napja alkalmából március 26-án megnyitottunk egy egyhetes kiállítást az Aurórában. A kiállításon felhívásra jelentkezett 15 transz amatőr alkotó műveit lehetett megtekinteni, a megnyitó során levetítettük a párizsi mobil filmfesztiválon díjazott Csillag Tamara Anna “Leo never gives up” című filmjét, amit élőkönyvtár program követett. A megnyitón körülbelül 40 fő vett részt.

Április: LMBT Egészségtudatosság Hete 

Április elején újra online kampánnyal hívtuk fel a figyelmet már hagyomásan az LMBT Egészségtudatosság Hetére. A hét során különböző cikkekel és infografikákkal hívtuk fel a figyelmet többek között a függőségekre, az egészségügyi ellátás hiányosságaira, a HIV-re és a szűrések fontosságára, valamint az étkezési zavarokra.

Május: Adó 1% kampány 

A személyi jövedelemadóról való rendelkezés időszakában oktató anyagokkal és videókkal nyújtottunk segítséget azoknak, akik alapítványunk részére tervezték felajánlani adójuk 1%-át. 2018-ban összesen 1.096.318 forintot, történetünk során az eddigi legnagyobb összeget ajánlották fel nekünk adófizető magánszemélyek. Ezúton is köszünjük! 

Május: Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Világnap 

Májusban a Homofóbia és Transzfóbia ellenes világnap alkalmából egy gyűjtést készítettünk a 2017-es év közéletben történő homofób és transzfób megnyilvánulásairól, hogy felhívjuk a figyelmet az országunkban folyó, közéletben is megjelenő problémákra. A gyűjtésbe a közösségünk tagjait online kampánnyal is bevontuk. 

Május: Adjukössze kampány  

Májusban hagyományosan közösségi adománygyűjtő kampányt indítottunk a Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás egyes költségeinek fedezésére az adjukossze.hu oldalon, “Adj az álmokra!” címmel. 200.000 forintot kértünk gépjárműkölcsönzés, 900.000 forintot hangosítás, 400.000 forintot kamerakölcsönzés és láthatósági mellények, 500.000 forintot a programfüzet költségeire, tehát összesen 1.800.000 forintot. Végül 40 nap alatt, 220 egyéni adományozó segítségével 1.851.500 forintot sikerült összegyűjtenünk. Még egyszer nagyon köszönjük nektek!

Május-június: Budapestpride.hu honlap megújítása 

2018-ra célkitűzéseink között szerepelt honlapunk megújítása. Két fő szempont volt: egy arculati váltás és a weboldal felhasználóbarátabbá tétele. Az arculatváltásra nem csak esztétikai szempontból volt szükség, a látogatottsági statisztikák alapján a fesztiválon kívüli időszakban viszonylag kisebb forgalommal működő oldalt szerettük volna vonzóbbá, látványosabbá és áttekinthetőbbé tenni. Ezen kívül honlapunk több új funkcióval bővült, mely partner szervezeteknek is hasznos lehetőségeket biztosít. Két részre vált ezáltal a saját Programjaink menüpont és Mozdulj ki menüpont, ahol a külsős programok jelennek meg. Így a közösség számára elérhető, áttekinthető módon láthatóbbá váltak az év közbeni, mások által szervezett események is. Hogy megkönnyítsük a programbeküldést, a honlapba beépítettünk egy olyan modult, amely lehetővé teszi, hogy bárki beküldhesse az általa szervezett programot, így egy szabadon használható felületet hoztunk létre az oldalon belül. A weboldalt jelenleg is fejlesztjük, szeretnénk még átláthatóbbá tenni a szervezeti működésünket, megjeleníteni állandó tagjainkat, és választ adni gyakran ismételt kérdésekre, melyek a szervezetet érintik. Ezen kívül felkerültek eddigi Kutatásaink és egy Szervezeti kisokos, ahol megosztjuk az általunk alkalmazott metódusokat a már fent említett témákban (rendezvényszervezés, önkéntestoborzás, forrásteremtés és kommunikáció).

Június-július: Budapest Pride Fesztivál / Pride Hónap (Június 8 - Július 8) 

2018-ban a 23. Budapest Pride Fesztivál minden korábbinál nagyobbra nőtt. A korábban tíznapos fesztivál egy teljes hónapig tartott: június 8 és július 8 között összesen 106 programon lehetett részt venni Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden, 59 szervezet, csoport és magánszemély jóvoltából. A programok közül az alapítványnak a bulikból származott bevétele, belépőhöz ezeken kívül a színházi fesztivál és a filmvetítések programjait kötötték annak szervezői a költségeik fedezésére: így közel 90 program volt ingyenesen látogatható a hónap során.

A fesztivál ebben az évben is a már hagyománnyá vált Megnyitóval indított a Corvina Rendezvényközpontban, ahol beszédet mondott Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója, Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró, Horváth Noé, az Amnesty International aktivistája, és Nagy Szilvia, az alapítványunk elnöke. Az est házigazdájának szerepét Karafiáth Orsolya költő, író töltötte be, fellépett a Mayberian Sanskülotts zenekar, Niedermüller Péter EP-képviselő videóüzenetben, Székely László ombudsman pedig levélben köszöntötte a fesztivált. A megnyitón levetítettük továbbá Szeleczki Rozália Merj nagyot álmodni, a fesztiválra készített videóját is.

A nyitóbulit, mely rendhagyó módon megelőzte a megnyitót, az Akváriumban rendeztük meg PRE_PRIDE_PARTY néven, és koncertet adott az Anima Sound System, a Crisis Sound System, Yinna, a Beat Dis és az AGAVOID.

A hónap során programot szervezett a 3G Színház, az Amnesty International Magyarország, az AppArtMan, az Auróra, a Bét Orim és a Szim Shalom, a Dot & Line, az Ébredő Szexualitás Blog, az Ellas Duó, az Ez.Jazz, a Földalatti Slam, a Funhouse, a Grund Színház, Hajnal János, a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat, a HILDA, Holland Kati és Beszédes Noémi, a Klauzál13, a Közélet Iskolája, a KV Társulat/Trafó, az LGBTK, a Living Dolls Band, az LMBTQ Gyermekek Szülei és Támogatói, Lőrincz Noémi, a Magnum Szauna, a Magyar Aszexuális Közösség, a Momentán Társulat, a Mozaik Hub - Bálint Ház, a Mozaik Közösség, a Nem Privát Színház & Labor Alkotóműhely, az Open Minds Budapest & Kelet Kult - Irodalmi & Science Café, az Orlai Produkció, az Ösztrosokk Leszbikus Buli, a Poliamoria Magyarország, Preiner Edit, a Prizma Közösség + Szabadnem blog, a RunForRights, Seregély Ágnes, a Soldivision, a Szimpozion, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Tünet Együttes és a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Az Alternatíva Alapítvány, az Atlasz Sportegyesület, a Bem Mozi, a Budapest Pride szervezői, a Civil Művek Közművelődési Egyesület, a DebrecenPride, a Friss Hús Rövidfilmfesztivál, a Háttér Archívum, a Háttér Társaság, a Holnemvolt Fesztivál, a Keresztények a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület, a Mai Manó Ház, a MiMás Egyesület, a Pemel - Pécsi LMBTQ+ Közösség, Pogány Anikó, a qLit, a Romaversitas és a Spirit Színház több programmal is hozzájárult a fesztivál sikeréhez.

A Pride Hónap során egy Színházi Fesztivál is helyet kapott, ahol tizenkét nap alatt összesen tizenegy darabot lehetett megtekinteni.

A fesztivált lezáró Rainbow Partyt idén először egy külső partner, a Funhouse nevű formáció rendezte meg a Budapest Parkban, mely szinte egy önálló fesztivállá nőtte ki magát. A buli során több mint 25 program szórakoztatta a résztvevőket, köztük a Romani Design, Richard Demeter és a Je Suis Belle divatbemutatója, cirkuszi akrobata show, arcfestés, fotóbox a British Council jóvoltából, buborékfújás, masszázs, sminktanácsadás; fellépett Oláh Ibolya, a The Biebers, Herrer Sári, a Nylon Group és Conchita Wurst, zenélt a VIBE, Gaeri Glam, Tolvai Reni, a Funhouse, az Alterego, a Papa Don’t Vogue, Steiner Kristóf, Horányi Juli YOULI, az Ösztrosokk, az Oops, a Szkafander! (Legars), a Distriqt (Kali & Mettyu), az Omoh (Alexandr és Menisu), Nyxa & Lau; a civil bunkerben pedig a Budapest Pride, az Altalap, a Civil AIDS Fórum, a NANE és a Belvárosi Orvosi Centrum nyújtott tájékoztatást, információkat, segítséget és szűrést.

A becslések és a belépőhöz vagy regisztrációhoz kötött programok jelentései alapján összesen körülbelül 7200 fő vett részt a fesztiválon.

A Pride Hónap (a felvonulást is beleértve) 2018-ban összesen 19.866.535 forintba került. A fesztivál bevételei (17.809.235 forint) nem fedezték teljes egészében a kiadásokat, de büszkék vagyunk rá, hogy idén először megvalósult egy teljes hónapig tartó fesztivál, több városban is. Ehhez nem csak magánszemélyek adományaira és támogatói jegyekre, hirdetési bevételekre, valamint pályázati támogatására volt szükség, hanem több mint 400 önkéntes és programszervező elkötelezett munkájára.

Július: Budapest Pride Felvonulás (Július 7)

A tavalyi év sikere után az idei évben szabálysértés nélkül tudott nyitott lenni a felvonulás. 2018-ban nem a 18.000 fős ünneplő tömeget, hanem a maroknyi ellentüntetők csoportját kordonozta le a rendőrség. Egy újabb lépés egy szabadabb és biztonságosabb társadalom felé az LMBTQ emberek számára. A felvonulók legnagyobb örömére menet közben volt lehetőség be- és kicsatlakozni, így olyanok is részt vehettek a felvonuláson - például kisgyerekes családok - akik a teljes távot nem tudták volna lesétálni.

A felvonulás a Városligeti Fasoron indult és a Kossuth téren, a Parlamentnél ért véget, ahol Steiner Kristóf köszöntötte a beérkező tömeget, majd Csikós Ádám aktivista mondott beszédet.

35 nagykövetség biztosította támogatásáról a Budapest Pride Fesztivált, és közülük sokan a fesztiválon is részt vesznek: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council.

A Budapest Pride teherautója után közös járművel vonult fel QRTV- BaxtaRoam (roma LMBTQ+ közösség) és a Háttér Társaság, őket követték az Antifasiszták a homofóbia ellen és Tilos Rádió, a BP, a PFLAG/Támogató szülők csoportja, a MTV - Viacom, a CargoBlaster poliamória szekér, és a Nyitottak vagyunk teherautói.

Az alábbi csoportok csatlakoztak a felvonuláshoz: Amnesty International Magyarország, A vegánok, DebrecenPride, Federacja Znaki Równości (krakkói LMBTQ szervezet), Keresztények a melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, LGBTK, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MiMás Egyesület, MSZP, Momentum Mozgalom, My rozdice lengyel szülői csoport, Párbeszéd Magyarországért Párt, Pemel- Pécsi LMBTQ Közösség, PFLAG Los Angeles, Poliamória Magyarország, PrideCruiters, Puszi, Erzsi, "RÉS" Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhely, Szegedi LMBT Közösségért csoport, Szimpozion Egyesület és a ZöldFront Ifjúsági Mozgalom.

Július: Bánkitó Fesztivál 

Július 11-14-ig önkénteseinkkel részt vettünk a Bánkitó Fesztiválon, ahol interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, információs pulttal vártuk a résztvevőket. 

Augusztus: Sziget Fesztivál 

Augusztusban az LMBT Szövetség sátrában idén is részt vettünk a Sziget Fesztiválon. A már megszokott programok -mint például házasodás, kvíz- mellett egy vadiúj társasjátékot készítettünk, Hide or Pride címmel. Ezen kívül egy üzenőfalat installáltunk, ahová bátorító üzeneteket írhattak az arrajárók, azoknak, akik eddig még nem mertek előbújni, vagy nem tehetik meg. 

Október: Előbújás napja 

Október 11-én, az Előbújás napján több programmal készültünk. A Széll Kálmán téren délután interaktív installáció volt látható előbújás történetekkel, este pedig az Aurórában LMBTQ youtuberekkel, Marissal, Alexával és Tobival beszélgettünk az előbújásról. A beszélgetést élőben is közvetítettük Facebook oldalunkon. A helyszínen körülbelül 70-80 fő vett részt a programon. Ezen kívül egész héten előbújás történeteket lehetett találni 10 budapesti kávézóban, cukrászdában, valamint az elobujas.hu weboldalon. Tematikus oldalunkra felhívás útján eddig 30 előbújás sztorit küldtek be az ország különböző pontjairól, de továbbra is várjuk a történeteiteket! Összesen 11 videót készítettünk előbújás-témában az év során, hogy az Előbújás Napja körüli időszakban még több tartalommal segítsük azokat, akik még nem mertek előbújni, vagy nem tehetik meg.

November: Transznemű Emlékezés Napja

Novemberben a Transznemű Emlékezés Napján a Széll Kálmán téren emlékeztünk meg az elmúlt egy év transznemű áldozatairól, és felhívtuk a figyelmet a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények gyakoriságára és azok láthatatlanságára. Beszédet mondott Csalos Csilla, Gyarmati Dániel Ábrahám és Tuza Tóbiás Benjámin aktivisták, elhangzott továbbá Lukács Flóra Úton című verse, majd a megemlékezés végén közösen gyertyát gyújtottunk. A beszédeket élőben közvetítettük Facebookon. A megemlékezést követően az Első látásra (Boy meets girl) című filmet vetítettük az Aurórában, majd a vetítés után előbújás-tréningsorozatunk részeként a transz előbújásról beszélgettünk a résztvevőkkel. A programon közel 40 fő vett részt.

November-december: Budapest Pride Szolidaritási Alap

Ahogy korábban is elhangzott, 2018-ban nagy hangsúlyt fektettünk a vidéken élő közösség elérésére, aktivizálására. Az egy hónapos fesztivállal célunk többek között, hogy minél több program valósuljon meg Budapesten kívül. 2017-ben az Adakozó Kedden indított adománygyűjtő kampányunk teljes bevételét, 423.500 Ft-ot vidéki szervezetek között osztottunk szét, és ezt jövőre is hasonlóképpen kívánjuk folytatni. A jelenleg futó kampány elérhető az adjukossze.hu oldalon, az idei célt 600.000 Ft-ra emeltük.

December: Közösségi Karácsony

2017-ben szerveztünk először közösségi Karácsonyt az Aurórában, mivel az év végi időszakban sokan nem tehetik meg, hogy családjukkal legyenek, vagy nem mernek, nem szeretnének velük lenni, nem érzik biztonságosnak az otthoni környezetet. Idén újra lehetőséget biztosíunk ahhoz, hogy elfogadó közegben tölthessék el december 24-ét azok, akiknek ez másképp nem adatik meg. Közös filmnézést, társasjátékozást, beszélgetést tervezünk az LMBTQ emberek szülei és támogatói csoporttal és a Háttér Társasággal az Aurórában. További információt itt találtok.

Egyéb kitelepülések, együttműködések 

Az év során önkénteseinkkel számos rendezvényen vettünk részt, többek közt a Pszinapszison, a Magyar Pszichológiai Társaság konferenciáján, IGLYO és ILGA konferencián és a II. LMBTQI Fórumon, valamint előadtunk a NIOK, a Közélet Iskolája, a TASZ és a Holland Nagykövetség különböző rendezvényein. Szervezetileg csatlakoztunk a Lakásmenethez, a Néma Tanúk Menetéhez és szolidaritást vállaltunk a szakszervezetek követeléseivel. Az év során több mint 25 szakdolgozónak nyújtottunk segítséget kérdőívekkel és interjúkkal LMBTQ, tüntetésszervezés és adománygyűjtés témában, és közel ugyanennyi utcai akcióhoz és tüntetéshez kölcsönöztünk láthatósági mellényeket és megafonokat.

A Budapest Pride-ot jelenleg 14 állandó tag működteti és további közel 300 önkéntes nyújt segítséget az év során hosszabb-rövidebb ideig tartó munkákban. A szervezet határozott idejű projektek keretében 3 alkalmazottat tudott foglalkoztatni idén, állandó munkatársa nincs, irodája pedig egyetlen szoba az Aurórában. Az idei év során 260 adományozó támogatott minket egyszeri vagy rendszeres adománnyal. Ha szeretnél hozzájárulni független és fenntartható működésünkhöz, ezen a linken tudod támogatni a munkánkat, és tenni egy sokszínűbb világért: https://budapestpride.hu/tamogatas

Köszönjük nektek az idei évet, fantasztikus volt! Találkozunk 2019-ben is!

Fotó: Csoszó Gabriella (2018)