Évek óta először kordonok nélkül! - 2018

Óriási siker, hogy végre nem a 18 ezer fős ünneplő tömeget, hanem a maroknyi ellentüntetők csoportját kordonozta le a rendőrség. Egy újabb lépés egy szabadabb és biztonságosabb társadalom felé az LMBTQ emberek számára. A felvonulók legnagyobb örömére menet közben volt lehetőség be- és kicsatlakozni, így olyanok is részt vehettek a felvonuláson - például kisgyerekes családok - akik a teljes távot nem tudták volna lesétálni.

35 nagykövetség biztosította támogatásáról a Budapest Pride Fesztivált, és közülük sokan a fesztiválon is részt vesznek: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council.

Több, mint 100 programot sorakoztatott föl az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál. A júniust nemzetközileg is  “Pride Hónap”-ként tartják számon, így a budapesti LMBTQ fesztivél is június 8 és július 8 között zajlott. A fesztiválhónap rendezvényeit a Budapest Pride mellett közel 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervezte meg.

Az egy hónapos fesztivál kilépett Budapest határai közül, és Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Győrben is rendeztek eseményeket helyi LMBTQ szervezetek. A Budapest Pride Megosztjuk az Erőt című projektjének keretében vidéki LMBTQ szervezetek képzéseken vehettek részt a fesztivál előtti hónapokban, és ezt a tudásátadást a jövőben is tervezzük folytatni, illetve kibővíteni.

A Budapest Pride teherautója után közös járművel vonult fel QRTV- BaxtaRoam (roma LMBTQ+ közösség) és a Háttér Társaság, őket követték az Antifasiszták a homofóbia ellen és Tilos Rádió, a BP, a PFLAG/Támogató szülők csoportja, a MTV - Viacom, a CargoBlaster poliamória szekér, és a Nyitottak vagyunk teherautói.

Az alábbi csoportok csatlakoztak a felvonuláshoz: Amnesty International Magyarország, A vegánok, DebrecenPride, Federacja Znaki Równości (krakkói LMBTQ szervezet), Keresztények a melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, LGBTK, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MiMás Egyesület, MSZP, Momentum Mozgalom, My rozdice lengyel szülői csoport, Párbeszéd Magyarországért Párt, Pemel- Pécsi LMBTQ Közösség, PFLAG Los Angeles, Poliamória Magyarország, PrideCruiters, Puszi, Erzsi, "RÉS" Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhely, Szegedi LMBT Közösségért csoport, Szimpozion Egyesület és a ZöldFront Ifjúsági Mozgalom.

Azok az LMBTQ emberek, akik ma Magyarországon a jogi egyenlőtlenségek, a társadalmi előítéletek, a kormányzati gyűlöletpropaganda, hétköznapi és rendszerszintű hátrányos megkülönböztetések ellenére nyíltan vállalják önmagukat, büszkék lehetnek bátorságukra. Azok az LMBTQ emberek, akik még soha senkinek nem bújtak elő, de tervezik, büszkék lehetnek az elhatározásukra. Heteroszexuálisnak, ciszneműnek lenni és ezt felvállalni nem valami nehéz dolog, arra büszkének lenni felesleges volna.

Büszkék vagyunk magunkra és a barátainkra, szüleinkre, akik kiállnak mellettünk.