Előbújás napi rendezvények beszámolója

Készült az EGT / Norvég civil Támogatási Alap támogatásával.

Szóróanyagok

A projekt során szóróanyagokat készítettünk 10 ezer példányban, melyeket különböző LMBTQ eseményeken, bulikban és vidéken egyaránt terjesztettünk. Ennek köszönhetően a kiadványok közel háromnegyede már elfogyott. Tematikus, ismeretterjesztő kiadványainkatban mind LMBTQ személyeknek, mind az őket támogató többségi embereknek hasznos információkat és megerősítést adunk. Elmagyarázzuk miért is fontos és egyben nehéz az előbújás.

Matricákat is gyártottunk, hogy az emberekhez elérjen ennek a napnak a fontossága, illetve programjaink. Sőt visszajutott a hozzánk az is, hogy a matrica előbújásokra is jó lehetőséget adott. Az egyik történetben a munkahelyén egy fiú kollegájánál látta meg a matricát, és ennek apropóján kezdtek beszélgetésbe. És sok hasonló történet jutott vissza hozzánk.

Videók

És Te hol? - Előzetes, október 6., YouTube-on publikált személyes és humoros hangvételű videó az előbújásról, amelynek tervezésében, majd kivitelezésében is LMBTQ emberek vettek részt. Volt a szereplők között vidéken élő leszbikus szereplő is, a forgatás előtt hosszas beszélgetésben mesélték el történetüket és élményüket az előbújással kapcsolatban, mely többször minket is meghatott.

Az Előbújás Napja 2013, október 10. Interneten publikált és terjesztett videónkban beszéltek személyes élményeikről magyarországi LMBTQ emberek.

">http://www.youtube.com/watch?v=8CiOh9TLi0Y::my_normal]

Mit üzennek a magyar hírességek az Előbújás Napjára?, október 11. Második videónkban először álltak ki magyar LMBTQ hírességek, hogy együtt üzenjenek a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereknek és támogatóiknak. Korábban nem volt példa arra, hogy nagy láthatóságot élvező LMBTQ közszereplők összefogva biztosítsák kiállásukról a szexuális kisebbségeket. Különös jelentősége van, hogy az egységes üzenet előbújásra biztatja az LMBTQ embereket.
Egész projektünk legfőbb üzenet az volt, hogy az előbújás egyszerre eszköz és cél az LMBTQ közösségek társadalmi elfogadásának folyamatában. Ungár Klára, Nádasdy Ádám, Bán Zsófia, Lovas Nagy Anna, Sugár Bertalan és Steiner Kristóf szavai éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy az elfogadáshoz vezető úton bátor előbújások sorozatával haladhatunk előre.

">https://www.youtube.com/watch?v=7cu86pnQbm4::my_normal]


Szervezőkként fontos volt számunkra tudni, hogy nevüket és arcukat adják magyar LMBTQ hírességek üzeneteinkhez, közös céljainkhoz. Az előbújás napi kampány csúcsának éreztük a több mint 6,5 ezer nézőt számláló videót, amely hatása jelentős volt, visszajelzésekből éreztük, hogy igazi áttörést hozott a rövidfilm.

Videóinkat lehozta az index.hu, valamint rengeteg megosztást kapott, ennek is köszönhető, hogy az eredetileg 12 ezer vállalt megtekintés helyett 15 ezer feletti számot értünk el.

Reméljük sokan megnézitek videóinkat: https://www.youtube.com/watch?v=XHB6WuWxaRM&list=TLxzb7FKKPtGM9wlMvoPB_36voieMcS6tF

Előadások, beszélgetések, workshopok

Elviheted a partnered a céges karácsonyra? - Előbújás avagy Coming Out a munkahelyen, október 9., Apacuka Kávézó. Meghívott vendégeinkkel (Bán Miklós, CEO, espell, a nyitottakvagyunk.hu kezdeményezés egyik alapítója, Gergely Vera, Product Intern, Prezi, Kurdi Benedek, espell) beszélgettünk az előbújás fontosságáról és annak körülményeiről munkahelyi környezetben.

Coming out – pszichológus szemmel, október 9., Bálint Ház. A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója szervezte beszélgetésen a coming out-ról beszélgettek szakmai szempontokat figyelembe véve Dr. Ritter Andrea, Fenyvesi Dávid és Lászlóffy Julianna.

Coming out pszichodráma workshop, október 10. Bálint Ház. Aszalós Péter interaktív foglalkozásán vettek részt LMBTQ emberek, hogy az előbújás lelki folyamatairól pszichodrámás módszerekkel tudjanak meg többet.

Nyíltan az iskolában – A VIII. LIFT Fesztiválon, október 12. A LIFT fesztivál kereteiben megszervezett kerekasztal-beszélgetésen a meghívott vendégekkel arról beszélgettünk, milyen utat jár be ma egy középiskolában előbújó fiatal.

Időskor: előítéletek, tabuk és lehetőségek, október 28. A Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál keretében a Kakaó c. film kapcsán beszélgettünk arról, hogy milyen tabuk és előítéletek övezik az időskori előbújást, ill. az időskori szexualitást.

Egyéb programok, és események:

Könyvvásár: A beszélgetések nem egy helyen zajlottak, így a könnyvásárt csak októbet végén tudtuk megrendezni a Toldi mozi előterében, ahol önkéntesek segítségével több mint 50 LMBTQ és feminista témájú könyvet sikerült bemutatni.

Sajtóközlemény: A nemzetközi előbújás napja alkalmából október 11-én sajtóközleményt küldtünk ki sajtólistánkra, melyben hangsúlyozzuk az előbújás fontosságát, és rámutatunk annak történelmi hátterére is, hogy ezáltal jobban beágyazódjon a magyar közéletbe is.

"Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17%-a bújt elő a munkahelyén és 82% számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59%-uk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről."

Együttműködés vidéki LMBTQ szervezetekkel: Októberben kiadványainkat eljuttattuk olyan vidéki partnerszervezeteknek (Miskolc, Debrecen, Pécs, Szeged), akiknek munkáját támogatjuk jó gyakorlatok megosztásával, láthatóság biztosításával, valamint bevonva őket saját rendezvényeinkbe. Több filmvetítést sikerült megvalósítani október végén (Szeged, Pécs, Miskolc), mely együttműködés az Előbújás napja kapcsán alakult ki, és azóta tovább erősítjük azt.

“Nem tudom elképzelni máshogy az életem, mint, hogy önazonos legyek.”

“Amikor előbújtam önmagamnak, akkor rátaláltam önmagamra.”

“Úgy éreztem magam, mintha kicsomagoltam volna önmagam.”

Fontos lépés volt ez abban, hogy a szélesebb civil szféra számára is érdekessé, fontossá, elengedhetetlenné tegyük az előbújás támogatását.

Sajtó

http://manna.ro/vilag/ma-van-az-elobujas-napja-2013-10-11.html

http://444.hu/2013/10/11/ma-van-az-elobujas-napja/

http://www.bevezetem.hu/cikk/meleg-helyzet-coming-out-day

http://divany.hu/eletmod/2013/10/11/coming_out_day/

https://pride.hu/article.php?sid=3381

http://www.hotdog.hu/melegkozosseg/videok/coming-out-day-2012-az-elobujas-vilagnapja

http://indavideo.hu/video/Mit_uzennek_magyar_hiressegek_az_Elobujas_Napjara

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20131012/nemzetkozi-coming-out-day-elobujas-napja/

http://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/nemzetkozi-coming-out-day-ma-van-az-elobujas-napja

http://www.bevezetem.hu/cikk/meleg-helyzet-coming-out-day

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/meleg_vagyok_-_a_csaladnak_is_teher_a_titkolozas/2353262/

Költségvetés

Az EGT / Norvég civil Támogatási Alap támogatása és az önerőnk:

ezer HUFTámogatásÖnerő

Emberi erőforrások költségei

Utazási költségek

Eszközök beszerzése

Szolgáltatások költsége

Felújítási munkák költsége

418

79

113

596

0

144

0

45

110

0

Összes költség

1 206

299

 

Előbújás napi rendezvények beszámolója
Előbújás napi rendezvények beszámolója