Előbújás Napi Flashmob 2016

A Budapest Pride flashmobjától volt hangos október 11-én kedden a Blaha Lujza tér. A Nemzetközi Előbújás Napján őszinte előbújás történeteket hallhattak a járókelők. Két leszbikus lány, egy meleg és egy transz fiú saját élményeit mesélte el, melyet a köréjük gyűlő emberek élő mikrofonként hangosítottak ki.

Az utcán sétálók nagyon pozitívan fogadták az akciót, mosolyogtak, fotóztak, a végén tapssal jutalmazták a bátor kezdeményezést.

És hogy mi is az előbújás? Az a folyamat, amely során felismerjük, elfogadjuk, majd másokkal is megosztjuk, hogy a többségitől eltérő a szexuális orientációnk és/vagy a nemi identitásunk. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, hogy milyen neműnek érezzük magunkat. A „bujkáló,” „rejtőzködő” jelzőket főleg ilyen kontextusban, de általánosan is használják arra, ha valaki elrejti valamely tulajdonságát, identitását, viselkedését vagy csoporthoz tartozását.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon az emberek csupán 14%-a tud arról, hogy ismerősei között vannak leszbikus, meleg vagy biszexuális emberek, és kevesebb, mint 5%-a tud arról, hogy van transznemű ismerőse. Az ismeretség nagy hatással van az elfogadásra is: meleg, leszbikus, biszexuális és transz emberek ismerősei több mint kétszer annyian támogatják az egyenlő házasságot, mint azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy környezetükben csak heteroszexuálisok és nem transznemű emberek élnek. Ezért fontos felhívnunk a figyelmet az előbújás fontosságára.

Előbújás Napja 2016. Fotó: Fűrjes Viktória
Előbújás Napja 2016. Fotó: Fűrjes Viktória
Előbújás Napja 2016. Fotó: Fűrjes Viktória