Egész éves köszönetmondás

Lassan itt az év vége, ami pont megfelelő arra, hogy köszönetet mondjunk mindenkinek, aki velünk dolgozott azon, hogy egy élhetőbb világot hozzunk létre az LMBTQ emberek, és a teljes magyar társadalom számára is. Nem csak a június-júliusi hőhullámok miatt volt izzasztó ez a munka. A kormány továbbra is szisztematikusan támadja a civil intézményeket, megállíthatatlanul uszít minden médiafelületen az egyébként is elnyomott társadalmi csoportok ellen. Ebben a dezinformációs zajban talán sokan már nem is emlékeznek a sokadik hamis, megtévesztő Nemzeti Konzultációra, az újabb plakátokra, a putyini mintára kidolgozott „népszavazási” kampányra, ami az előző évek méltó folytatása.

A valódi civil összefogás szerencsére elérte, hogy ez a hazug, kirekesztő próbálkozás érvénytelen legyen, közel 1.700.000 ember jelezte, hogy átlát a hatalom által szőtt hazugság hálóján. A választás eredményétől függetlenül pedig a Legyél te a +1 kampányunkkal sikeresen szólítottunk meg és mobilizáltunk fiatalokat, első szavazókat. Az egyik legfontosabb célunk ugyanis a társadalom apolitikus, passzív tömegének aktivizálása. Mottónk is ezt tükrözi: „Vedd vissza a jövőd!” Hiszünk benne, hogy ellenőrzést kell gyakorolnunk a mindenkori hatalom felett, melynek egyik módja a szavazás – és a szavazások között az aktivizmus. Ezért is várjuk szinte egész évben önkéntesek, projekttagok jelentkezését, akik nélkül szinte egyáltalán nem tudnánk megvalósítani programjainkat. A Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás legalábbis részben az ő áldozatos munkájuknak a gyümölcse! Hosszú felsorolás következik, kapaszkodjatok meg!

A 27. Budapest Pride Fesztivál június 24. és július 23. között ismét egy egész hónapon át várt benneteket, több mint 60 izgalmas, érdekes programmal: ismét több városban vártak benneteket beszélgetések, kiállítások, színházi előadások, workshopok, játékok! A Pride hónap megkoronázásaként a tavalyihoz hasonlóan, a hatalmas hőség ellenére 35.000-en vettünk részt a 27. Budapest Pride Felvonuláson. Sem a programjainkat, sem a felvonulást nem tudtuk volna megszervezni önkénteseink, projekttagjaink, szervezőink áldozatos, önfeláldozó munkája nélkül: több ezer munkaóra és több száz ember önzetlen összefogásának eredményét láthattátok júliusban. Nem lehet megfeledkezni azokról sem, akik anyagi, vagy egyéb támogatásukkal járultak hozzá a felvonuláshoz és a fesztiválhoz: a nagylelkűségetek nélkül szintén otthon maradhattunk volna! Ezúton szeretnénk tehát kifejezni hálánkat és megköszönni mindazoknak, akik jelenlétükkel, munkájukkal, anyagi vagy egyéb támogatásukkal járultak hozzá programjainkhoz.

Ne maradj le semmiről, tarts velünk jövőre is! Értesülj a legfontosabb infókról, iratkozz fel most a hírlevelünkre:

FELIRATKOZOM

Köszönjük projekttagjainknak, akik egész évben velünk dolgoztak: Kara, Teó, Alex, Gábor, Marci, Nóri, Flóris, Ildikó, Józsi, Juci, Kitti, Panka, Viki, István,  Bogi, Amina, Anna, Barnabás, Juli, Süti, Dani, Bobi, Stefi, Flóra, Lori, Laci, Picur, Kincső, Zsu, Rózsa, Zsófi, Kata, DD, Gábor, Sama, Nóri, Csenge, Gergő, Csongor, Mira, Évi, Ildus

Köszönjük a Budapest Pride Fesztivál Megnyitó eseményének a megszervezését Majercsik Jojónak és a biztosítást Csernus Ádámnak. Köszönjük a motiváló, elgondolkodtató beszédeket Nyáry Lucának, Péterfy-Novák Évának, Radványi Vikinek, Tuza Tobinak, illetve Beck Zolinak. A hangulatért Závada Péternek és a Vibes and Stuff táncosainak szeretnénk köszönetet mondani.

Nagyon köszönjük fotósainknak, videósainknak a felvonulás dokumentálását!

Köszönjük Tóth Áginak a Budapest Pride Fesztivál projekt egész éves koordinálását, Diószegi Juditnak a kommunikáció csoport vezetését, Bartucz Kristófnak a beküldött programok koordinálását és Csernus Ádámnak a programok biztosításának megszervezését. 

Adományaitok ismét nagyon sokat segítettek a szervezésben: közel 8 millió forinttal támogattátok a Budapest Pride-ot és a missziónkat! Szükség is volt minden segítségre, a költségeinkről itt olvashattok. A nehezedő gazdasági helyzet ránk is nagy hatással van, ezért jövőre is szükségünk lesz minden egyes adományra, összegtől függetlenül! Köszönet illeti Angeli Andit az Adjukössze adománygyűjtő kampány koordinálásáért, továbbá hálásak vagyunk az adó 1% kampányért a médiakommunikáció munkacsoportnak, ami komoly anyagi segítséget jelentett a szervezetünknek. 

Szeretnéd te is segíteni a munkánk? Legyél a rendszeres adományozónk, vagy támogass minket egy összeggel!

Köszönjük a programszervezőinknek, akik több, mint 60 programot szerveztek a Budapest Pride Fesztiválra, fővároshatáron belül és azon kívül is! Köszönjük a következő szervezeteknek és magánszemélyeknek a programszervezést: Albert Dóri, aminkatattoo, Amnesty Youth Budapest, Balogh Orsolya, Boda Tibor - KB35 Színházi Nevelési Társulat és Trainingspot Társulat, Budapest Bi-tangok - Magyar Bi+ Közösség, Charme Hungary Dance Club és Dance First Berlin, coXx bár, Demokratkus Ifjúságért Alapítvány, Dot & Line, Dr. Dósa Katalin és Dr. Fazekas Ágnes Sarolta, EJHA, Flecker István, Gallai Renáta, VII. Kerületi Önkormányzat, Habóczki Orsi, Szigeti Vera és Horváth Éva, Háttér Archívum és Könyvtár, Háttér Társaság, Kiss Dorottya és Sándor Bea, Kiss Éva, Közélet Iskolája Alapítvány, Labrisz Leszbikus Egyesület, Laczkó Laura és Gyulavári Ági, LMBTQIA személyek szülei és támogatói, Magyar Aszexuális Közösség, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Majercsik Jojó, Makk Flóra, Miskolci Melegek Baráti Köre, Momentum Mozgalom, Mozaik Közösség, Nő Benem az Erő, Nyitottak vagyunk, Nyolcésfél Inspirációs Övezet, Political Capital, Prizma Közösség, qLit, Retropajzs Egyesület, RunForRights & Amnesty International, SafeSpace, Sétaműhely, Szabadnem Közéleti Egyesület, Szilágyi Nóra Laura és Horvát Mária, Társadalmi Befogadás Szakkollégium, Tatabánya Pride, Tudatosság a Megoldásokban Kft., vörös réka studio

Hálásak vagyunk a programokat befogadó helyeknek is, azokat pedig, akik ezúttal kimaradtak, arra buzdítjuk, jelentkezzenek Biztonságos helyek programunkba!

Köszönjük a a saját szervezésű eseményeink résztvevőinek. A “Civil kampányok a választások idején” című beszélgetésünknél köszönjük a moderálást Hatala Noéminek, a részvételt pedig Rácz Bélának az 1Magyarország kezdeményezéstől, Dudits Lucának az Érvénytelenül kampánytól (Háttér Társaság), Gutjahr Zsuzsannának a Tiszta Szavazástól (C8), és Hrubi Zitának a Legyél te a +1 kampányból (Budapest Pride).

Az ukrán LMBTQ menekültek helyzetéről szóló beszélgetésünkön köszönjük a moderálást Hegedűs Máténak (Budapest Pride), a részvételt pedig Nataliia Neshta-nak, Bakonyi Anikónak a Magyar Helsinki Bizottságtól és Radványi Vikinek a Budapest Pride-tól.

A reparatív terápia valódi arcáról szóló eseményen köszönjük a moderálást Kanicsár Ádámnak, a részvételt pedig Zeller Juditnak (Társaság a Szabadságjogokért), Dr. Alan Wilson püspök úrnak (Buckingham püspöke) és Filó Manyinak (Budapest Pride).

A Budapest Pride Fesztivál programjainak helyszínén adománygyűjtő, infópultos, teremrendező, járványmegelőző-fertőtlenítő, dekorációs és beléptetési feladatokat látott el közel 40 önkéntesünk, nekik is végtelen köszönettel tartozunk!

Hálás köszönettel tartozunk közel 50 rendszeres adományozónak, és azoknak is, akik egyszeri jelleggel beleadtak a felvonulás költségeire indított adománygyűjtésünkbe, és ezzel havonta 250.000 forinttal is segítetek minket. Ha szeretnél minket támogatni, természetesen továbbra is várjuk ezeket a felajánlásokat! Sőt, az ünnepek közeledtével még fel is ruházhatod magad a legjobb Pride-os öltözetekkel!

Köszönjük Tóth Laurának az ukrajnából menekülő LMBTQ emberek segítésére szervezett projektünk koordinálását. 

Köszönjük Radványi Vikinek a “Legyél te a +1!” nevű ifjúsági választási mobilizációs kampányunk koordinálását. Köszönjük Diószegi Juditnak, Hrubi Zitának és Angeli Andinak a kampányban végzett kitartó munkájukat. Köszönjük az aHangnak a kiváló együttműködést. Köszönjük a Legyél te a +1 grafikai munkáit Habóczki Orsinak, a webdesign-t Burgermeiszter Lacinak, a webfejlesztést Enzo Angiulli-nak, a hirdetésmenedzsmentet Schmiedt Fátának, a kommunikációs munkát Hatala Noéminek, a fotókat Csoszó Gabinak, a videókat Andella Mirtillnek, Márton Dorottyának és Cseplye Daninak, a kutatásokat pedig Bernáth Gábornak és az v-nak. 

Köszönjük a kampány nagyköveteinek, Antal Évinek, Boda-Nova Emíliának, Hegedűs Emmettnek, Oláh Norbertnek és Takács Dalmának. Köszönjük a videóink szereplőinek: Alföldi Róbertnek, Lady Dömpernek, Molnár Áronnak és Sodró Elizának. Köszönjük az élő kvízeink meghívott vendégeinek: Bordás Robinak és Nyitray Daninak (Greenpeace). Köszönjük a felajánlott ajándékokat a 30Y-nak, Azahriah-nak, a Bánkitó Fesztiválnak, a Carson Coma-nak, a Csaknekedkislánynak, a Drukker nyomdaműhelynek, a Greenpeace-nek, K. A. Varsson-nak, Kocsis Andrisnak, a Kolorádó Fesztiválnak, a Körvonalnak, a Közélet Iskolájának, a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a Mayberian Sanskülottsnak, a Motiváció Műhelynek, Nádasdy Ádámnak, az Olovkának, a Szivárványcsaládokért Alapítványnak, a TASZ-nak, és a Verkstaden-nek.

Köszönjük a sajtószóvivőinknek, Hegedűs Máténak, Hrubi Zitának és Majercsik Jojónak a kitartó munkát.

Köszönjük Hegyi Szabolcsnak (Társaság a Szabadságjogokért) és Szekeres Zsoltnak (Magyar Helsinki Bizottság) a jogi tanácsadást, a Budapest Pride önkéntes jogászcsapatának koordinálását, és köszönjük azoknak, akik jogi megfigyelőként hozzájárultak ahhoz, hogy a programjaink biztonságosak legyenek!

Köszönjük az oslo-i, a varsói, a koppenhágai, luxemburgi és a ljubljana-i pride-nak, a Mariager-i Politikai Fesztiválnak, a londoni Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative (PSVI) konferenciának, Hollandia Human Rights Visitors programjának, valamint a Belgrádban tartott EuroPride-nak, hogy meghívtak minket az eseményeikre, és beszédekben, panelbeszélgetéseken, találkozókon és workshopokon mesélhettünk a magyarországi LMBTQ helyzetről.

Köszönjük a támogató nagykövetségeknek és kulturális intézeteknek, akik közleményben álltak ki mellettünk: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Peru, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland és Uruguay nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Köszönjük a részvételt a budapesti kerületi és fővárosi önkormányzati dolgozóknak, polgármestereknek (Karácsony Gergely, Kerpel-Frónius Gábor), képviselőknek (Bakos Bernadett, Dr. Gurmai Zita, Jámbor András, Kanász-Nagy Máté, Sebián-Petrovszki László, Tordai Bence) és politikai pártoknak (a Demokratikus Koalíció, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért és a Volt Magyarország), akik meghívásunkra csatlakoztak a felvonuláshoz.

Köszönjük operatív törzsünknek, Angeli Andinak, Filó Manyinak, Radványi Vikinek és Tóth Áginak a Budapest Pride Felvonulás projekt egész éves koordinálását. Köszönjük azoknak, akik a felvonulás egy-egy alprojektjét vezették: köszönjük Filó Manyinak a biztosítás, Tóth Laurának az adománygyűjtés, Tóth Áginak az infrastruktúra, Hegedűs Máténak a csoportok, Szakonyi Marcinak a kommunikáció, Mészáros Csongornak a járművek, Molnár Daninak pedig a program koordinálását. 

Köszönjük Antonia Vai-nak és Wilson Lucának, hogy Facebook-on élőben közvetítettek a felvonulásról.

Köszönjük a Civil Faluban megjelenő szervezeteknek: Artemisszió Alapítvány, Amnesty International Magyarország, Befogadó Terek (Labrisz Leszbikus Egyesület, Amnesty International Magyarország, Háttér Társaság, Szivárvány Misszió Alapítvány - Budapest Pride), Extinction Rebellion Magyarország, Háttér Társaság, JCC Budapest - Bálint Ház, Közélet Iskolája Alapítvány, LMBTQI személyek szülei és hozzátartozói, Magyar Aszexuális Közösség, Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekció, Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület, NANE Egyesület, Pedagógusok az LMBTQIA+ gyerekekért, Szabad Terek, Társaság a Szabadságjogokért, UNHCR - ENSZ Menekültügyi Főbiztosság

Köszönjük a részvételt a felvonuló csoportoknak: A Város Mindenkié, A Vegánok, Amnesty International Magyarország, BlackRock Hungary, Cifra-LMBTQ Közösség Kecskemét, Demokratikus Koalíció, DIAGEO, Első Pride-om csapat, Emarsys-Technologies, IBM, KPMG, Kyndryl Hungary, Lábdi Piac Hegymagas, LEXMARK, LMBTQI Személyek szülei és támogatói csoport, Magyar Szocialista Párt - Baloldali LMBTQ Közösség, MFÖEK-Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát, Momentum Mozgalom, Önerő, Párbeszéd Magyarországért, Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért, Prizma közösség, Rhythms of Resistance, Roche Szolgáltató (Európa) és Roche (Magyarország), SEON Technologies kft., Szimpozion Egyesület, TASZ önkéntesek, Tech Data, Thermo Services Hungary Kft., Volt Magyarország

Hálásak vagyunk beszédmondóinkak, Dudits Lucának és Vig Dávidnak, Hrubi Zitának, Edward Reese-nek, Hübsch Lillának és B. Hábel Gézának. Köszönjük a műsorvezetést Lady Szomjasnak, a zenei produkciót noÁR-nak, a drag show-t Elona Musknak, és köszönjük Bianca + Lujzának,valamint hari_drama-nak hogy zenéjükkel a Civil Faluban gondoskodtak a töretlen pride-hangulatról.

Köszönjük Radványi Vikinek a Nyitóbuli és a Rainbow Party projektmenedzsmentjét, Ligeti Dórinak és Szilasi Vilinek a Rainbow Party koordinációját, Móritz Daninak és Unger Andrisnak a kommunikációs munkát, Henzler Annának és Budai Petrának a hirdetéseket, Bertók Marcinak az animációkat, Habóczki Orsinak pedig a grafikai munkát. Köszönjük az Altalap - Alternatíva Alapítványnak a HIV és STI szűrést és tanácsadást a Nyitóbulin és a Rainbow Party-n. Köszönjük az Rainbow Party fellépőinek a fergeteges hangulatot: Vogue Ball DJ set, Vogue Ball Show, Drag Queen Hungary Show, Steiner Kristóf és Nimrod Dagan, Garcons, Zora /OMOH/, CRB, Technokool, Barbad, mettyu, Fr33skid, Galactic Jackson, Falcao, Ludus.

Köszönjük az önkéntesek munkáját, akik segítettek a 27. Budapest Pride Fesztivál megvalósításában: a fesztivál ideje alatt a programbiztosítók, infopultosok, beléptetők, helyszíni segítők, fotósok, a felvonuláson pedig a menetkísérők, adománygyűjtők, járműkísérők, programsegítők fotósok és videósok, díszítők vízosztók, személykísérők.

Köszönjük Vida Katának az önismereti workshopot, valamint Varró Szilvinek és Hantó Fruzsinak az Aeffect-től, hogy segítették a sajtószóvivőinket és a beszédmondóinkat a felkészülésben.

Köszönjük a Fővárosi Önkormányzatnak és a Budapest Brand-nek a Budapest Pride Felvonulás előestéjére szervezett állófogadást.

Köszönjük az anyagi támogatást főtámogatóinknak: MTV és Paramount, illetve Publicis Groupe. Kiemelt támogatóinknak: Casati Budapest Hotel és további támogatóinknak: Aminka Tattoo, Blackrock, The Box Donut, Budapest Park, Diageo, Középső Kávézó, Közép-Európai Egyetem, Kynrdyl, KPMG, Lexmark, Magyar Telekom, MSCI, Prezi, Roche, SAP, Thermo Fisher, Trivium Packaging, SEON, vágyaim.hu, Veeva 

Köszönjük a grafikai munkákat Bertók Mártonnak, a könyvelést Zsoldos Imrének, a bérszámfejtést pedig Zsoldos Péternének. Köszönjük Szil Péter és Máriási Dóra szupervizori munkáját.

Végül pedig köszönjük nektek is, akik részt vettetek a fesztivál programokon és a Budapest Pride Felvonuláson!

Ezzel pedig még nincs vége!

Év közben többször is felhívtuk a figyelmet a reparatív terápiák lopakodó veszélyére - ezek a homo- és transzfób módszerek súlyos problémákat okoznak a pácienseiknek azzal, hogy kegyetlen eszközökkel próbálják meg “kigyógyítani őket a homoszexualitásból”. 

12 civil szervezettel közösen csatlakoztunk az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság vezette “Érvénytelenül!” kampányhoz, amelyben sikeresen, 1.7 millió szavazó mozgósításával érvénytelenítettük a kormány homo- és transzfób népszavazását.

Fontos eredménynek tartjuk, hogy a Parlamentben megalakult 21 taggal az LMBTQ emberekért dolgozó Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport! Előremutatónak tartjuk, hogy a képviselői csoport politikai képviseletet kíván nyújtani a magyarországi LMBTQ közösségnek, elismerve, hogy az elmúlt években súlyosan megnyirbálták az LMBTQ emberek jogait. Reméljük, hogy hatékony és eredményes évek állnak a képviselői csoport előtt, és hogy a megalakulásuk inspirálni fog más sérülékeny kisebbségekért vagy fontos társadalmi ügyekért tenni akaró politikusokat, hogy ilyen tematikus, pártokon átívelő munkacsoportot hozzanak létre.

Elismerésünk szeretnénk kifejezni a Pécs Pride-nak is, ami idén másodjára jött létre, és aminek szervezésében kollégáink is nagy szerepet vállaltak. Reméljük, jövőre még több helyen szerethetik magukat és egymást is kötetlenül az emberek!

Tartsatok velünk ti is! Köszönjük az egész éves figyelmeteket, visszajelzéseiteket, támogatásotokat. Lépjetek szintet, legyetek rendszeres támogatóink, vagy önkénteseink! Vegyük vissza a jövőnket együtt!

(Fotó: Szádoczki Virág)