Budapest Pride Szolidaritási Alap sikerei

Budapest Pride Szolidaritási Alap 2019 vidék Pécs Miskolc Debrecen Szeged Kecskemét

2018. november 27-én az Adakozó Kedd alkalmából ismét elindítottuk a Budapest Pride Szolidaritási Alapot. A kezdeményezés célja immár második éve az volt, hogy kifejezetten a Budapesten kívül működő LMBTQ szervezeteknek, csoportoknak segítsünk forrást teremteni programjaik megvalósításához.

A fő cél, hogy ne csak Budapesten legyen lehetőség átélni a “Pride hangulatot”, s hogy az erre nyitott szervezetek/csoportok helyben valósítsanak meg saját eseményeket: beszélgetéseket, kiállításokat, filmvetítéseket, színházi előadásokat, vagy akár felvonulást is. Mindezek hozzásegítették az LMBTQ közösséghez tartozókat, hogy lakhelyük közelében találjanak maguknak egy befogató, támogató közösséget.

2018-ban 79 magánadományozó jóvoltából 620.000 Ft gyűlt össze a Szolidaritási Alapba november 27. és december 17. között. Ezt az összeget pályázat útján osztottuk szét  5 város - Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc és Kecskemét - között, így összesen 8 vidéki program számára tudtunk forrást biztosítani.

Programok, amik a Budapest Pride Szolidaritási Alap támogatásával jöttek létre: 

Pécs - Pécsi LMBTQ+ Napok

A Diverse Youth Network (DYN) nevű helyi civil szervezet 2019. május 31. és június 3. között LMBTQ+ Napokat tartott Pécsett, melynek fő helyszínéül a Reggeli Bistro szolgált. Ezzel egyidőben megrendezték az első Roma LMBTQ+ Fórumot. A négy napos rendezvényen kerekasztalbeszélgetésekkel és fotókiállítással várták az érdeklődőket. 

Nyíregyháza 

Három program valósult meg idén Nyíregyházán: 

  • április 30-án egy kézműves foglalkozás, ahol különböző szivárványos tárgyak és  anyák napi ajándékok is készültek 
  • június 8-án bulit rendeztek, ahova a környező településekről is érkeztek emberek és buliztak, ismerkedtek
  • az utolsó nyíregyházi program július 6-án volt, egy piknik amely társasjátékozással telt

Miskolc

A pályázatból készült egy dokumentumfilm Meleg Generációk 2019 címmel, melyet a Budapest Pride Fesztivál során bemutattak Miskolcon és Budapesten is. 

Második alkalommal szervezték meg a Miskolci Pink Pikniket, ahol bográcsoztak, beszélgettek és jól érezték magukat. 

Flecker István miskolci író, költő Úton, útfélen című hangoskönyvét bemutatta bemutatója Budapesten és Miskolcon is.

Debrecen
“Amoria és Gámia: Szerelem és házasság az ókortól napjainkig” című előadást rendezték meg  március 9-én.

Kecskemét

Kecskeméten a tavasz folyamán két világnaphoz kötődő program volt. 

Március 29-én Transznemű Láthatóság Világnapja Kecskeméten címmel, ahol bemutatkozott a  Cifra LMBTQ Közösség, majd élőkönyvtárat tartottak a szervezők több meghívott vendéggel. 

A Homofóbia & Transzfóbia Ellenes Világnap - Kecskemét című kétnapos programot május 7-8-án tartották. Az első napon kitelepülést tartottak Kecskemét föterén, a második napon pedig egy beszélgetés zajlott a Budapest Pride szervezői közreműködésével arról, hogy milyen programokat látnának szívesen Kecskeméten, illetve hogy ezek megvalósulásának milyen feltételei lennének. 

 “Megosztjuk az erőt” projekt

Az év elején a projekt keretében felvettük a kapcsolatot hat vidéki várossal, és igényfelmérést követően áprilisban és májusban 3 helyen (Miskolc, Nyíregyháza, Kecskemét) képzéseket tartottunk rendezvényszervezés, önkéntestoborzás, forrásteremtés és kommunikáció témában annak érdekében, hogy a nyári Pride Hónaphoz programokkal csatlakozhassanak a helyi LMBTQ aktivisták.  Emelet részt vettünk a helyi szervezetek kitelepülésén Miskolcon,Kecskeméten és Szegeden. 

50 embert támogattunk összesen 14 városból pályázat útján szállás- és útiköltségeik térítésével, hogy részt tudjanak venni a Budapest Pride Felvonuláson.  

Budapest Pride Szolidaritási Alap 2019 vidék Pécs Miskolc Debrecen Szeged Kecskemét