Budapest Pride: augusztus 20-a minden magyar ünnepe

“Vedd vissza a jövőd!” - szól már huszonötödik alkalommal a Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás szlogenje. Ugyan a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontban tartjuk, de idén is lesz fesztivál augusztus 14-23. között, és a felvonuláson is várunk titeket augusztus 22-én.

A járványhelyzet miatt az idei fesztivált csupán később tudjuk megtartani, és valamivel rövidebb is lesz a megszokottnál (ha nincs koronavírus, idén harmadik alkalommal tartott volna egy teljes hónapon át). Ám kimondottan fontosnak tartjuk, hogy a fesztivál és a felvonulás idén se maradjon el, hiszen jubileumi alkalom az idei, másrészt a transzneműek jogi nem- és névváltoztatását ellehetetlenítő 33-as paragrafus megszavazását és az általános politikai közbeszédet, a folyamatos fenyegetettség érzetet sem hagyhatjuk szó nélkül.

Az idei fesztivál augusztus 14-től egészen 23-ig vár titeket: nem maradunk tehát LMBTQ programok és felvonulás nélkül az augusztus 20-ai hétvégén sem, hiszen augusztus 20-a minden magyar ember ünnepe, amikor a magyar LMBTQ közösséget is ünnepeljük. Ráadásul idén van is mit, hiszen 2020-ban már 25. alkalommal rendezzük meg a Budapest Pride Fesztivált és Felvonulást.

Összeszedtük, mit lehet most tudni az idei fesztiválról és felvonulásról:

  • A fesztivál tehát augusztus 14-én kezdődik, viszont mivel a jelenlegi információink szerint 15-e előtt nem lehet rendezvényeket tartani, ezért a hivatalos megnyitó idén elmarad. Ám augusztus 14-én sem maradtok Pride-os program nélkül: exkluzív online programmal várunk majd titeket aznap este.
  • A fesztivál ugyan rövidebb lesz, de igyekszünk legalább olyan színessé tenni ezeket a napokat, ahogy szeretitek. Jut majd minden napra program, lesznek előadások, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, színházi darabok és szabadtéri programok is. Sőt, Pride Academy különkiadás is várható több estén át. Figyeljétek a weboldalunkat, Facebook és Instagram oldalunkat, mert itt osztjuk majd meg veletek az izgalmasabbnál izgalmasabb programokat.
  • Ha már a felvonulásra melegítenétek, naptárakat elő, mert augusztus 22-én ismét miénk Budapest belvárosa! A felvonulás végén idén hosszabb programra: beszédekre és civil falura számíthattok, szóval érdemes lesz megpihenni egy kicsit a közös séta után.

Külön örülünk annak, hogy sok év után ismét a főpolgármester köszöntötte a Pride-hónap kezdetekor a hazai LMBTQ közösség tagjait. Reméljük, hogy a felvonuláson is számíthatunk majd Karácsony Gergely jelenlétére és támogató szavaira!

Ragadjuk meg a lehetőséget, válasszuk a cselekvést, és hagyjuk hátra a beletörődést, a frusztrációt és a közönyt! Álljunk ki a jogainkért, harcoljunk azért, ami minden LMBTQ embernek jár! Mondjuk együtt hangosan, és biztassunk másokat is: “Vedd vissza a jövőd!”

Találkozzunk idén is minél több programon! Ha pedig eddig nem tettétek meg, csekkoljatok be a felvonulásra Facebook-on is!

Hát persze, hogy vonulok!

Ha biztosra akartok menni, és nem maradnátok le semmi fontosról, iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Na, dobjátok azokat a hírleveleket!


 

Budapest Pride 2020 augusztus 22.