Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!

2015. július 3-án, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál legláthatóbb eseményén, a Budapest Pride Felvonuláson 2015. július 11-én, szombaton délután rekordszámú résztvevőre számítunk.

Idei mottónkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az elnyomást megélő társadalmi csoportokban, köztük a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségben mekkora erő van! Ezt az erőt nem a pótolhatatlan hősök vagy a viharszerű és gyorsan lecsengő ellenállás jelentik, hanem a közösség folyamatos (ön)szerveződése és az időben stabil, aktív jelenlét! Aktív jelenlét és láthatóság a változó és nehéz társadalmi és politikai környezet ellenére. Akkor is, amikor a József Attila parafrázishoz hasonlóan az LMBTQ közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság és az intézményes homofóbia és transzfóbia révén a rendszeren kívüliség érzése.

A Budapest Pride szervezőiként büszkék vagyunk a hagyományainkra: arra, hogy a fenyegetések ellenére minden évben vonultunk, s hogy immáron 20. alkalommal rendezhetjük meg az eseményt. Idén is visszavárunk minden egykori résztvevőt és bízunk abban, hogy újonnan is minél többen csatlakoznak hozzánk!

LMBTQ emberekként dühösek vagyunk. S ez a düh arra ösztönöz minket, hogy minden olyan helyzetben felemeljük a szavunkat, ahol embereket nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk, illetve más kisebbségi csoporttagságuk miatt megaláztatás, előítélet vagy hátrányos megkülönböztetés ér.

Szövetségeseinket is arra bíztatjuk, hogy háborodjanak fel a társadalmi és jogegyenlőtlenségek különböző formáin, s hogy kiállásukkal támogassák azt, hogy egy olyan társadalomban éljünk, amelyben érték a sokszínűség, a szabadság és az elfogadás.

A jubileumi 20. Budapest Pride Fesztivál 2015. július 3-tól július 12-ig tart. A tíznapos rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, irodalmi estek, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével.

Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!