Andrássy út, készülj, jövünk!

andrassyjovunk

Helybenhagyta a Kúria a Rendőrség határozatát, mely megtiltotta a Mi Hazánk Mozgalom a Budapest Pride Felvonulással azonos időre és részben azonos helyszínre bejelentett tüntetését.. A párt korábbi évekhez hasonlóan ismét megkísérelte ellehetetleníteni alapvető szabadságjogaink gyakorlását, ám idén a Rendőrség és a Kúria is átlátott a szitán. Felismerték, hogy céljuk nem a véleménynyilvánítás, hanem mások megfélemlítése és elhallgattatása. Ezt igazolta az is, hogy alternetív útvonalon nem kívántak tüntetni: beigazolódott, hogy nem a gyülekezési jogukat szerették volna szabadon gyakorolni, hanem a miénket próbálták meg ellehetetleníteni. A gyülekezési jog egy kötelezően biztosítandó alapjog, így az államnak feladata megvédeni azokat, akiknek a gyülekezési jogát mások rosszhiszeműen megpróbálják ellehetetleníteni.

A Mi Hazánknak nincs fellebbezési lehetősége a Kúriánál, ha tovább akarnák vinni az ügyet, akkor az Alkotmánybírósághoz vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához kellene fordulniuk.

A 28. Budapest Pride Felvonulás tehát már most beírta magát a történelemkönyvekbe. Idén még fontosabb, hogy velünk vonuljon mindenki, aki elkötelezett egy demokratikus, nyitott, elfogadó és befogadó társadalom mellett. A súlyosbodó gazdasági válság, a rekordokra törő infláció, a szűkössé váló politikai környezet, a korrupciós botrányok eltakarására a kormány újabb támadást indít majd az LMBTQ közösség ellen - erről már nyíltan beszélt Gulyás Gergely is. Egységesnek kell lennünk, erőt kell demonstrálni, megmutatni, hogy senki nincs egyedül, és hogy nem hagyjuk magunkat. A mi hazánkban nincs helye a kirekesztésnek, a gyűlöletkeltésnek, az emberi jogok sárba tiprásának, és a despotáknak.  

Ám ahogy egy nagy gondolkodó mondta, „Nagy győzelem ez, de most kell szerénynek lenni!”. Örvendezünk tehát a jó hírnek, készüljünk, és legyünk ott minél többen július 15-én! Hívjátok meg a barátaitokat, jelezzetek vissza az eseményre, és vegyük vissza a jövőnket együtt!

Kgyk.IV.39.041/2023/3. számú határozat | Kúria (kuria-birosag.hu)

andrassyut