Amikor a megosztás tényleg ember életet menthet

Egy a kormány által március 31-én előterjesztett törvényjavaslat 33. paragrafusa megfosztaná a transznemű embereket attól, hogy jogilag is elismertethessék nemüket és nevüket. A jelenlegi járványhelyzetben és a kijárási korlátozás miatt is nehezebb most ez ellen tiltakoznunk, de nem lehetetlen! Az alábbi sorokat Ördög Ivett írta, transznemű aktivista és a budapesti TranszPride egyik szervezője.

"Régebben rengeteg olyan megosztást láttam facebookon, ami arról szólt, hogy bizony csak egy like vagy megosztás hiányzik ahhoz, hogy egy közismert ember pénzt adjon nehéz sorsú emberek megsegítésére. Ezek soha nem voltak igazak, most először a történelemben mégis életet menthetsz Facebook megosztással. Életet menthetsz azzal, ha másokat hozzájuttatsz a járvánnyal kapcsolatos hiteles információkhoz és azzal is, ha a transzneműek nem- és névváltoztatási jogának eltörléséről és ennek valós következményeiről osztasz meg tartalmat.

Hiszem, hogy az, ami most történik, puszta tudatlanságból fakad. Hiszem, ha a társadalomhoz el tud jutni az az információ, hogy miért és mennyire fontos ez a jog annak a több száz, talán több ezer transznemű embernek, akkor még megállíthatjuk ennek az ostoba módosító javaslatnak az elfogadását. De még ha nem is sikerül megállítani, pusztán az, hogy az érintettek látják, te is kiálltál mellettük, óriási érzelmi tartalékot ad nekik.

Ez pedig valóban életeket ment, mert az öngyilkossági ráta a transzok körében a legmagasabb minden demográfiai csoport közül, a törvény elfogadása pedig ezen csak ronthat. Most valóban tragédiákat lehet megelőzni.

Arra kérlek hát benneteket, hogy következő napokban osszatok meg minél több ismeretterjesztő tartalmat a transzneműekről. Jogi háttérről, emberi történetekről vagy épp arról, hogy ti mit gondoltok erről a mostani törvényjavaslatról. Most, hogy még tüntetni sem tudunk, fokozottan szükségünk van a szövetségesekre, mert mi - érintettek - megoszthatunk bármennyi ilyen tartalmat, csak azokhoz jut el, akik ismernek bennünket, a barátaink ismerőseihez már nem. Mivel kevesen vagyunk, kevés emberhez jut el, ha nem segítetek.

Most az egyszer tényleg életet menthet egy-egy megosztás. Most az egyszer fotelből is lehetsz aktivista, használd ki."

 

Segíts te is, hogy minél több emberhez eljusson, hogy milyen úgy élni, ha az irataid nem egyeznek meg azzal, ahogy kinézel és amilyen nevet használsz!

  • Másold ki és oszd meg az alábbi szöveget a Facebookon vagy Instagramon;
  • vagy írd meg, mond el videóban a saját történetedet és használd a #toroljeka33ast hashtaget!

 

#toroljeka33ast
A kormány által benyújtott salátatörvény 33. §-a lehetetlenné tenné a transznemű emberek számára, hogy bejegyeztethessék a valós, megélt nemüket. Tudtad, hogy a transznemű emberek 40%-át rúgják ki munkahelyéről, mert transznemű? Ha a törvényt megszavazzák, tovább fog nőni az őket érő diszkrimináció a munka világában, az egészségügyi ellátás során, és még több verbális vagy akár fizikai zaklatással szembesülhetnek. Minden embernek joga van a méltósághoz és a biztonságos élethez. Töröljék el a 33. §-t!