A Valentin-nap az Valentin-nap

A Valentin-nap az Valentin-nap

Mégis ma Magyarországon több ezer olyan szerelmespár él, akik nem mernek úgy ünnepelni, ahogy szeretnének: sokan félnek beülni egy étterembe, megfogni egymás kezét vagy csókot adni egymásnak nyilvános helyen. Ők az azonos nemű párok.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az azonos nemű párokat érintő homofób atrocitások száma, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézenfogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben. 

Az ő helyzetükre hívjuk fel a figyelmet közös akcióban a Háttér Társasággal.

A csatlakozó éttermek Valentin-nap este egy demonstrációval és egy szivárványos gyertyával biztosították vendégeiket, hogy ők mindenkit szívesen látnak, nem csak a szerelmesek ünnepén, hanem az év minden napján. 

A szemléletformáló kezdeményezéshez közel 40 budapesti vendéglátóhely és 50 híresség csatlakozott, többek között Gryllus Dorka, Mautner Zsófia és Cynthia Dictator, valamint több fiatal véleményvezér is, például Szabó Hédinke, Palkovics Zóra és Király Lina is.   

Ha egyetértesz a demonstrációval, oszd tovább az Instagram sztorijainkat a témában és használd ezt a két hashtaget: #üresasztalok #avalentinnapazvalentinnap

Tegyünk azért együtt, hogy ez a helyzet a jövőben megváltozzon és minden szerelmespár szabadon és biztonságosan élhessen Magyarországon.

 

valentin-nap, háttér társaság, budapest pride, üres asztalok