A Transznemű Emlékezés Napjáról

transznemu-emlekezes-napja-transgender-day-of-remembrance

#ten #ten2018 #tdor #tdor2018

Közeleg a Transznemű Emlékezés Napja! De mi is az pontosan?

Minden évben november 20-án tartják világszerte a Transznemű Emlékezés Napját. Ez az a nap, amikor közösségi szinten emlékezünk meg azokról a transznemű emberekről, akik gyűlölet motiválta gyilkosság áldozatává váltak az elmúlt egy évben. A nap további célja, hogy felhívja a figyelmet a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények számára és azok láthatatlanságára.

A Transznemű Emlékezés Napját 1999 óta tartják a világ számos országában. Egy afro-amerikai transznemű nő, Rita Hester tiszteletére és emlékére, aki transzfób gyilkosság áldozata lett. 1998. november 28-án, 34 évesen ölték meg a saját lakásában, ahol támadója hússzor szúrta mellbe. Halála indította el az “Emlékezzünk a halottainkra” online kezdeményezést, és rá emlékezve tartották meg az első megemlékezést, egy gyertyás virrasztást (San Francisco-ban).

A legtöbb transzfóbia motiválta gyilkosság örökre láthatatlan és megoldatlan marad. A legtöbb esetben nem mondják ki, hogy a gyilkosságot gyűlölet motiválta és az áldozat transzneműsége volt a gyilkosság indítéka. Legrosszabb esetben az áldozatot nem is ismerik el transznemű személyként.

Az ilyen bűncselekményeket sokszor egyszerre motivál(hat)ja transzfóbia, homofóbia, rasszizmus és nőgyűlölet. 2008 és 2017 között összesen 2609 olyan gyilkosságot dokumentáltak, amiről biztosan tudjuk, hogy transzfóbia motiválta és transznemű ember volt az áldozata.* Az áldozatok között jelentős számban vannak etnikai kisebbségekhez tartozó transznemű nők, szexmunkások, menekültek és bevándorlók.

*https://transrespect.org/wp-content/uploads/2017/11/TvT_TMM_TDoR2017_Tables_EN.pdf

transznemu-emlekezes-napja-transgender-day-of-remembrance