A hatalom szeretetét váltsa fel a szeretet hatalma!


Rekordszámú résztvevővel, húszezres tömeggel indult el az Operától a 20. jubileumi Budapest Pride Felvonulás. A menet elején Fischer Iván, világhírű karmester és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvívője köszöntötték a résztvevőket. A békés felvonulás a Lánchídon át a Tabánig megy, legfőbb üzenete, hogy a hatalom szeretetét váltsa fel a szeretet hatalma, mely szeretet elfogadó, támogató és emberekből közösségeket formál.

A két évtizede minden évben megrendezésre kerülő Budapest Pride üzenete egyre hangosabb és tisztább. A magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségek és támogatóik kiállnak azon erőkkel szemben, amely erőket csakis a hatalom szeretete mozgat, és amely erők elnyomni, gyűlöletet szítani akarnak. Ugyanakkor az esemény hirdeti, hogy a résztvevőket egységbe fűzni épp a szeretet hatalma tudja. Ez az az erő, amely befogad másokat. Nem cinikus, hanem elfogadó. Nem kirekeszt, hanem támogat.

Fischer Iván üdvözlő beszédében elmondta, hogy mennyire fontos feladat családtagként feltétel nélkül szeretni.

Nagy öröm számunkra, hogy támogatóként Fischer Iván példát mutat arra az elfogadó és aktív kiállásra, amely nélkül az LMBTQ közösségek társadalmi egyenlősége nem valósulhat meg.

Milanovich Dominika a Budapest Pride szervezőinek nevében úgy fogalmazott, elengedhetetlen, hogy a kormány által tervezett családvédő kampány diszkrimináció nélkül magába foglaljon szivárvány családokat, azonos nemű párokat és transznemű embereket is. „Hisszük, hogy a család az, amit a benne lévő személyek akként határoznak meg!” – mondta a sajtószóvivő.

A Budapest Pride Felvonuláson az LMBTQ közösség tagjai, civil szervezetek, szövetségesek és for-profit csoportok ünnepelnek együtt vonulva az Operától a Tabánig. Idén először kiemelt láthatóságot kaptak olyan csoportok, melyek csatlakoztak a felvonuláshoz: többek között vidéken élő LMBTQ aktivisták, hajléktalan és bevándorló emberek érdekérvényesítésével foglalkozó szervezetek, LMBTQ emberek szülei és hozzátartozói, tanárok és LMBTQ emberekért kiálló keresztények.

Az immáron húsz éves hagyományokra visszatekintő rendezvény célja a magyarországi LMBTQ-közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

A hatalom szeretetét váltsa fel a szeretet hatalma!