A gyülekezési jog mindenkié

A rendőrség tiltó határozatából kiderül, hogy a Mi Hazánk július 15-re tervezett demonstrációját betiltották. Üdvözöljük ezért, hogy a Rendőrség - élve a gyülekezési törvény adta lehetőséggel - felismerte: a Mi Hazánk képviselői nem alapjogot akarnak gyakorolni, céljuk pusztán mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan ellehetetlenítése volt. Bízunk benne, hogy a Kúria is átlát majd a szitán, és nem enged teret a rosszhiszeműségnek.

A gyülekezési jog egy kötelezően biztosítandó alapvető emberi jog, amelyet Magyarország Alaptörvénye is véd. Célja, hogy lehetőséget biztosítson az állampolgárok számára a szabad véleménynyilvánításra. Mi 28 éve rendeltetésszerűen élünk ezzel a joggal, ugyan sokszor lehetetlen bejelentési körülmények között, de mindig ennek szellemében és ezzel összhanggal szervezzük a Budapest Pride Felvonulást, ahol tavaly már 35.000 fő állt ki az LMBTQ közösség jogi és társadalmi egyenlőségéért.

"Nem erről kéne szólnia a gyülekezési jog gyakorlásának, hogy az ember azon izgul, hogy most éppen elég gyorsan kattint-e.” -fogalmazta meg a civil szervezet álláspontját Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője egy tavalyi 444.hu-s riportban, ami a gyülekezési jog gyakorlásáról és arról a küzedelemről szól, ami a felvonulás bejelentésekor minden évben vár ránk. 

A Budapest Pride Felvonulás célja az, hogy megmutassuk, mekkora tömeg akar egy olyan országban élni, ahol mindenhol egyenlőek lehetünk, szabadon és boldogan élhetünk, szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül. Értéknek tartjuk a sokszínűséget, az elfogadást és a cselekvő szolidaritást. Ezért vonulunk fel együtt: érintettek és szövetségek - mostmár 28. alkalommal.

A Mi Hazánknak természetesen joga van békés ellentüntetést szervezni, ahol kifejezik a véleményüket, viszont ahhoz nincs joguk, hogy másokat rosszhiszeműen ellehetetlenítsenek az alapvető jogaik gyakorlásában. A rendőrség által kiadott tiltó határozatból egyértelműen látszik: a Mi Hazánk Mozgalom nem ellentüntetést szeretne tartani (hiszen arra bármikor lehetőségük lenne), hanem a mi tüntetésünket szándékozott volna megakadályozni. Amikor a rendőrség felajánlotta, hogy más útvonalon vagy más helyszínen tartsák meg a tüntetésüket, a felajánlott lehetőséggel nem éltek.

"Ha szeretnék kifejezni, hogy nem értenek egyet a rendezvényünkkel, azzal nincsen semmi gond. Ehhez természetesen joguk van. Viszont amikor egy gyűlés bejelentésének álcázott akcióval próbálják megakadályozni egy demonstráció létrejöttét, akkor az nem élvezheti a jog védelmét." - tette hozzá Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A gyülekezési szabadságot a nemzetközi jog, valamint nemzetközi egyezményi normák (Emberi Jogok Európai Egyezménye) védik, így ha tetszik, ha nem, a gyülekezési jog mindenkié. És igen, a Budapest Pride-é is.