A Freeheld-del nyit a 20. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál

2016-ban január 20–24. között tér vissza leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) filmekkel a 20. Budapest Pride Filmfesztivál. Hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilm, valamint a vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot. A filmfesztivál nyitófilmje a hazai mozikban először látható Freeheld lesz, Julianne Moore és Ellen Page alakításával.

Az Erzsébet körúti Art+ Cinema ad helyet a fesztivál fő programjának, emellett pedig alternatív, ingyenes vetítésekkel is várjuk az érdeklődőket.

A fesztivál nyitóestéjén, január 20-án, szerdán látható a Freeheld című film. A valós történetet feldolgozó amerikai filmben egy rendőr hadnagy, Laurel Hester harcol azért, hogy halála után partnere jogosult legyen özvegyi járadékra. Hester történetét dokumentumfilmen már láthatta a Budapest Pride Filmfesztivál közönsége 2008-ban, Kezükben az élet (Freeheld) címmel. A 2015-ben készült játékfilmben Julianne Moore-t láthatjuk Hester szerepében, partnerét, Stacie-t pedig Ellen Page alakítja. Moore 2015 februárjában vehette át a Still Alice c. filmben nyújtott alakításáért az Oscar-díjat. Page-et 2008-ban jelölték a díjra a Juno c. film főszerepéért, 2014-ben pedig megindító beszédben bújt elő leszbikusként a Human Rights Campaign amerikai LMBT-jogi szervezet konferenciáján.

Ezúttal is lehetőség nyílik bérletvásárlásra. Az öt előadásra szóló kedvezményes bérletek az Art+ Cinema vetítéseire lesznek beválthatók, árusításuk pedig január elején kezdődik a mozi jegypénztárában. Szintén január elejétől indul a jegyelővétel is az Art+ Cinema honlapján.

A részletes program hamarosan elérhető lesz a filmfesztivál Facebook oldalán, illetve a Budapest Pride hivatalos honlapján is.