A Budapest Pride stratégiája 2021-re

budapest pride

Hogyan tovább? a Budapest Pride stratégiája 2021-re

Jelenleg nagyobb szükség van az LMBTQ emberek védelmére, mint valaha. 2020-ban a jelenlegi kormány a rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb jogtiprásokat követte el a nem jogi elismertetésének betiltásával és az azonos nemű párkapcsolatban élők számára az örökbefogadás ellehetetlenítésével. A koronavírus-járvány és a kormány hanyag járványkezelési stratégiája miatt nagyon nehéz tervezni, ennek tükrében alakítjuk a 2021-es stratégiánkat.

Az aktuális szervezeti stratégiánkat évente egyszer egy kétnapos stratégiai elvonuláson vizsgáljuk meg, és megnézzük, hogy miként illeszkedik az elképzelésünk a társadalmi, politikai helyzethez, mire kell több hangsúlyt fektetnünk, és mik azok a tevékenységek, amiket el kell engednünk ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a megváltozott körülmények között. A szervezeti stratégia priorizálja a projektjeinket és azok tartalmi irányvonalait is, és ehhez igazítjuk hozzá a munkacsoportjaink és a projektcsoportjaink stratégiáját is. Júniusban jöttünk haza a 2020-as stratégiai hétvégénkről, az elmúlt fél évben az ott megjelölt irányokhoz igazítottuk a projektjeink és munkacsoportjaink operatív terveit. A felsoroltakon kívül vannak még terveink, amiken dolgozunk, és hamarosan meg fogjuk osztani őket :)

Jelenleg 5 testületi tag, 5 szervező és 50 projekttag dolgozik azon, hogy évről évre közelebb kerüljünk a céljaink eléréséhez. A kivitelezésen pedig nagyságrendileg további 350 önkéntes dolgozik velünk. 

Szeretnél képben lenni az aktuális programjainkkal és kampányainkkal? Iratkozz fel a hírlevelünkre! Csak akkor írunk, ha valami fontos :)

Három fő stratégiai cél köré szerveződik a 2021-es tevékenységünk:

1. Félre a tévhitekkel - az LMBTQ emberekkel kapcsolatos közbeszéd áttematizálása

Téveszmék és homofób propaganda helyett valós és autentikus reprezentációért és nagyobb láthatóságért dolgozunk. Az LMBTQ közösség nem egy ideológia, hanem valódi emberek alkotják. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk ehhez a célhoz, az alábbi projekteken dolgozunk:

1.1. Budapest Pride Felvonulás. A Felvonulás célja a közösség sokszínűségének és a közösséget támogatók számának megmutatása és a többségi társadalommal való közvetlen kapcsolatteremtés. Célunk, hogy minél több civil csoport és munkahelyi közösség regisztráljon felvonuló csoportként, minél több hazai és nemzetközi politikus, párt, valamint diplomata vegyen részt a felvonuláson vagy fejezze ki támogatását. A menethez kapcsolódó civil faluban is minél több civil szervezetnek szeretnénk láthatóságot adni.

1.2. Budapest Pride Megnyitó. A Budapest Pride Felvonulást egy egyhónapos fesztivál előzi meg, amit a hivatalos Megnyitóval indítunk. A megnyitó célja, hogy láthatóságot adjunk az LMBTQ közösség tagjainak és támogatóinak, olyan közéleti szereplőknek, akik szívesen fejezik ki az elköteleződésüket az LMBTQ közösség társadalmi és jogi egyenlősége mellett. 

1.3. Közös kampányok, kooperáció: A 33-as paragrafus, az örökbefogadás ellehetetlenítése és a IX. alkotmánymódosítás során is együttműködést kezdeményeztünk számos emberi jogi civil szervezettel, illetve csatlakozunk az #acsaladazcsalad kampányhoz. A jövőben nagy hangsúlyt tervezünk fektetni ezekre az együttműködésekre és azért dolgozni, hogy közösen egyre hatékonyabban tudjunk fellépni az LMBTQ emberekkel szembeni gyűlöletkeltés és jogfosztások ellen. 

1.4. Érzékenyítés, edukáció: közösségi média kampányokkal az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is igyekszünk tenni az LMBTQ közösséggel szemben stigmák és előítéletek eloszlatásáért.

1.5. A sajtó és az európai uniós szervek tájékoztatása a magyar LMBTQ embereket érő jogfosztásokról: közleményeket és riportokat írunk, interjúkat szervezünk érintettekkel, hogy minél több LMBTQ vélemény és tapasztalat teret kapjon a hazai és a nemzetközi sajtóban. 

 

2. LMBTQ közösségek önszerveződésének erősítése

Hiszünk benne, hogy úgy tudunk egy egészségesebb és jobban működő demokráciát építeni, ha támogatjuk az LMBTQ közösségek és más civil csoportosulások önszerveződő tevékenységeit. Abban hiszünk, hogy nem egy kampány vagy egy szervezet fogja elérni az LMBTQ emancipációt, hanem számos szervezet és csoport éveken keresztül tartó kitartó és elhivatott munkája.

2.1. Budapest Pride Fesztivál: ma már az ország legnagyobb civil és közösségi fesztiválja, egy hónapon keresztül 100 db, zömében ingyenes programmal. A programokat nagyságrendileg 50 különböző civil szervezet, párt és informális csoport szervezi, és összesen kb. 15.000 látogató vesz rajtuk részt. A bemeneti követelmény csupán annyi, hogy a beküldött program legyen összhangban a szervezeti értékeinkkel. Célunk, hogy minél több társadalmi csoport, közügy és kisebbség jelenjen meg saját programjával a fesztiválunkon, valamint, hogy az LMBTQ programok mellett erősítsük a más kisebbségekkel, illetve interszekciókkal foglalkozó eseményeket. Szívesen fogadjuk azokat a programokat, amik hidat képeznek a civil társadalom és a döntéshozók között, illetve alkalmasak érdemi párbeszéd elindítására. A 2021-es Budapest Pride Fesztivál programjait majd a Facebook oldalunkon és ezen az aloldalon tudjátok böngészni.

2.2. Budapest Pride Szolidaritási Alap: ebben a programban a budapesten kívüli LMBTQ csoportok számára nyújtunk anyagi és szakmai támogatást. A program első lépése a gyűjtés a Budapest Pride Szolidaritási Alapba: minden decemberben adománygyűjtő kampányt indítunk, a befolyt összeget pedig pályázat útján osztjuk szét vidéki LMBTQ projektekre. Az aktuális, 2021-es évre vonatkozó pályázatot az alábbi linken találjátok, és a koronavírusra való tekintettel kibővítettük a beadható projektek körét is.

2.3. Budapest Pride Szabadegyetem: ez egy bárki számára elérhető, ingyenes konferencia, ahova elsősorban azokat a budapesten kívül élő fiatalokat várjuk, akik szeretnének bekapcsolódni az LMBTQ aktivizmusba, esetleg van már tapasztalatuk közösségszervezésben vagy helyi közösségi munkában, de a városukban még nincs működő LMBTQ csoport. A konferencia egy kiváló kapcsolatépítési lehetőség is, és célunk, hogy erősítsük a különböző városok LMBTQ csoportjai közötti együttműködéseket. 

2.4. Képviseld a városod a Felvonuláson! Minden évben pályázatot hirdetünk, amiben lehetőséget adunk nagyságrendileg 50 vidéki LMBTQ fiatalnak, hogy részt vegyen a Budapest Pride Felvonuláson, akik a támogatásunk nélkül csak nehezen tudná megoldani az utazással és szállással járó költségeket. Célunk, hogy minél több LMBTQ ember megtapasztalhassa azt az érzést, amikor legalább egy napra félelem nélkül önmaga lehet, és nyitott és elfogadó emberek veszik körül. Ezt a pályázatot májusban szoktuk kiírni, figyeljétek a honlapunkat!

 

3. Bázisépítés 

Célunk, hogy erős és mobilizálható bázissal rendelkezzünk, és így növeljük az érdekképviseleti erőnket, hatékonyabban tudjunk fellépni a jogsértések ellen, létrehozzunk egy befogadó és támogató LMBTQ közeget, és minél több LMBTQ embernek és támogatónak tudjunk hasznos információkat eljuttatni. 

3.1. Pride Academy programsorozat: havonta - kéthavonta szervezünk előadásokat, workshopokat és panelbeszélgetéseket a fővárosban és vidéken egyaránt. A Budapest Pride Fesztiválra pedig egy Pride Academy sorozatot is rendezünk. A célunk olyan edukatív, inspiráló, gondolatébresztő vagy lelkesítő beszélgetések szervezése, ami értékes gondolatokkal járul hozzá a magyar LMBTQ közösség diskurzusaihoz. Ha szeretnél értesítést kapni a jövőbeli Pride Academy programjainkról, iratkozz fel itt!

3.2. Rainbow Party. A Felvonulás után tartjuk a Fesztivál záróbuliját, ami nemcsak az év legnagyobb LMBTQ bulija, de egyben szervezetünk legnagyobb adománygyűjtő partija is - és így az egyik fő bevételi forrásunk. A cél, hogy a Felvonulás végeztével tovább tartson a felszabadult és önfeledt hangulat, hogy legyen egy buli, ahol minden évben összefutunk a rég nem látott ismerősökkel, és hogy a buli bevételeiből közösen finanszírozni tudjuk a Felvonulás költségeit.

3.3. Egy új pozíciót vezettünk be a szervezeten belül. 2019 előtt csak önkéntesnek vagy szervezőnek jelentkezhettek hozzánk. A kettő közé találtunk ki egy köztes pozíciót, a projekttagságot, ami időbeli elköteleződésben és felelősségben is jól illeszkedik a meglévő rendszerbe.  Az új pozíció kialakításának a célja az volt, hogy lehetőséget adjunk a szervezői munkába való bekapcsolódásra azoknak, akik többet szeretnének tenni, mint az önkéntesfeladatok ellátása, de nem tudják vállalni a szervezőséggel járó kötelezettségeket. 

  • Önkénteseink (350 fő) általában a rendezvényeink helyszíni lebonyolításában játszanak kulcsszerepet: termet rendeznek, dekorálnak, beléptetnek, a felvonulást biztosítják, adományt gyűjtenek, infópultoznak. Őket egészítik még ki a szakmai önkénteseink, akik jogi segítséget nyújtanak nekünk, fotóznak, videóznak, adatbázist tisztítanak, honlapot fejlesztenek, vagy fordításokat készítenek nekünk. 
  • Projekttagként (50 fő) legtöbbször rendezvényszervezői, kommunikációs, önkénteskoordinációs vagy fundraising feladatokat látnak el a hozzánk csatlakozók, ám a szervezőktől eltérően az elköteleződésük nem egész évre szól, hanem csak az adott projekt időtartamáig. 
  • Szervezőink (5 fő) projektmenedzsment feladatokat látnak el, munkacsoportban dolgoznak és a szervezet stratégiaalkotásában is részt vesznek. 
  • A testületi tagok (5 fő)  pedig a fő döntéshozó szervet alkotják, akik a szervezői kötelezettségek mellett stratégiai, pénzügyi és reprezentációs döntéseket is hoznak. 

Az új pozíció megalkotásával így évente kb. 50 új projekttagot sikerült bevonnunk, akik nélkülözhetetlen munkát végeztek a projektjeink megvalósításában. Önkéntesnek az alábbi linken tudsz jelentkezni.

3.4. Önkéntes jogászcsapat: egy önkéntes jogászcsapat felállítása is fontos volt abban, hogy reagáljunk a kormányzati gyűlöletkampányra, és jobban tudjuk koordinálni a jogvédő tevékenységeinket.

3.5. Tréningek: egyik nagyon fontos szervezeti értékünk a folyamatos tudásátadás. Mivel rendkívül alacsony költségvetéssel dolgozunk, ezért gyakran kell megtanulnunk elvégezni olyan munkákat, amikkel más civil szervezetek szakembereket bíznak meg. Ezért igyekszünk folyamatosan képezni magunkat és a szervezetben meglévő tudást folyamatosan átadni a hozzánk csatlakozó új projekttagoknak és szervezőknek. Rendszeresen tartunk belsős képzéseket például Google Drive és Excel használatból, social media kommunikációból, hírlevél- és szövegírásból, de akár feliratkészítésből vagy projektmenedzsmentből is. Célunk, hogy minél hasznosabb tudást tudjunk átadni a hozzánk csatlakozóknak, amit nem csak nálunk tudnak kamatoztatni, hanem más civil szervezeteknél, vagy akár később az általuk alapított új civil csoportosulásokban is.

 

****

Húsz éve kitartóan dolgozunk azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban, boldogan és emberhez méltóan élhessen szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül. Ha fontos neked a munkánk, csatlakozz a Budapest Pride Baráti Köréhez, és támogass minket havi rendszeres adományoddal.

Csatlakozom a Budapest Pride rendszeres támogatóihoz!

budapest pride