A 26. Budapest Pride Felvonulás hivatalos programja

Az idén harmadik alkalommal 1 hónapos 26. Budapest Pride Fesztivál záró eseményeként megvalósuló Budapest Pride Felvonulás szlogenjével - “Vedd vissza a jövőd!” - igyekszünk a társadalomban jelenlévő szorongásra és apátiára reagálni. Hiszünk abban, hogy az erre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés és erre is buzdítunk mindenkit!

A Pride azonban nem csak egy ünnep, a Pride tiltakozás is. Tiltakozás a putyini mintára készült homofób propaganda-törvény, a gyűlöletkeltő plakátok, a transznemű embereket megbélyegző alkotmánymódosítás és a jogi nemváltás betiltása, az örökbefogadás ellehetetlenítése, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése, és az állandóvá vált, uszító, homofób, gyűlölködő közbeszéd ellen is.

Ezért is várjuk már nagyon a 26. Budapest Pride Felvonulást július 24-én, tehát itt az idő, hogy a teljes programot bemutassuk.

Mint talán már tudjátok, 24-én, szombaton, 14.00 órától várunk titeket a Madách téren. A programok 15.00 órakor veszik kezdetüket, beszédekkel, zenével, majd a várva várt indulással! A Pride kamionjáról a helyszínen, és a menetben is DJ Laszlo Lacika zenél.

És hogy érkezzetek meg? Az javasolnánk, hogy az 1-es, illetve 2-es metróval gyertek el a Deák térre, és onnan közelítsétek a Madáchot,  vagy érkezzetek  az Astoria felől. Ha a Nyugati tér és az Oktogon felől jöttök, inkább szálljatok fel a Földalattira. Kerüljétek az Erzsébet híd környékét, és az Andrássy, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utat a menet indulása előtt.

A Madách téri program:

 • 14:00 Gyülekező kezdete és zenei program
 • 15:00 Beszédek, majd a menet indulása

A következő felszólalókra számíthattok a Madách téren:

 • Csikós Ádám (a Budapest Pride szervezője),
 • és Terry Reintke (Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke).

A beszédeket követően teljes gázzal indulunk, a menet érinti az Astoriát, a Kálvin teret, a Fővám teret, átszeli a Dunát a Szabadság hídon, a Szent Gellért rakpartra fordul, majd  Döbrentei téren át megérkezik a Tabánba. A menet elején, a Budapest Pride járműve után jön majd az az óriási szivárványzászló, amit még 2019-ben, Kövér László homofób felszólalásai elleni tüntetésre, és az arra adományozott pénzből készítettünk, valamint a Fővám térnél érintjük azt az óriási szívet is, amit az Amnesty International Magyarország a Háttér Társasággal közösen állított ki korábban a Kossuth téren.

A Tabán programja:

 • 17:00 Tervezett érkezés
 • 17:00-18.00 Beszédek
 • 17:00-20.00 Civil Falu
 • 20:00 Program vége

A következő felszólalókra számíthattok a Tabánban:

 • Lang Györgyi (házigazda),
 • Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
 • Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
 • Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
 • Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
 • Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája),
 • és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

A civil faluban a Szabad Terek sátrában mutatják be először a Drukker nyomdaműhely "Büszkeségeink" című riso technikával készült kiadványát, aminek összeállításában a Budapest Pride is közreműködött. 

A zenei stafétát itt DJ Laszlo Lacika átadja a Bianca Lujza DJ duónak, akik a civil faluban zenélnek, míg ti nagyon fontos munkát végző egyesületekkel, civil szervezettel találkozhattok. Érdemes velük megismerkedni: ADOM Diákmozgalom, ALTALAP - Alternatíva Alapítvány, Amnesty International Magyarország, Cifra LMBTQ Közösség Kecskemét, Diverse Youth Network, Háttér Társaság, Keresztények a Melegekért, Közélet Iskolája Alapítvány, LMBTQIA személyek szülei és hozzátartozói (TÁMOGATÓ SZÜLŐK), Magyar Aszexuális Közösség, Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekció, Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület, Pedagógusok az LMBTQIA+ gyerekekért, Poliamoria Magyarország, Szabad Terek, Társaság a Szabadságjogokért, UNHCR – ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Közép-Európai Regionális Képviselete.

Nagyon reméljük, hogy nem fulladtok teljesen ki az út során, vagy ha igen, ki tudjátok pihenni magatokat estére, mert a Felvonulás nem lenne teljes a Rainbow Party nélkül, ami a Budapest Parkban vár titeket, 22.00 órától másnap hajnalig!

Az eseményre, ha még nem tettétek meg,  itt tudtok visszejelezni: https://www.facebook.com/events/604645210112915

Az Felvonulást megelőzően, alatta és utána is rövid ideig az érintett útvonalon az autós forgalom szünetel, és a BKK járatai is terelve közlekednek, indulás előtt erről tájékozódjatok!

Mi biztosítjuk a remek hangulatot, a jó társaságot, a felszabadultságot, és a biztonságotokra is nagy gondot fordítunk, de néhány dologra figyeljetek ti is! Hozzatok magatokkal folyadékot - az üveg kulacsokat hagyjátok otthon, azt nem engedhetjük be - naptejet, színes zászlót, kreatív transzparenst, esernyőt, uzsonnát és ami még fontos lehet a Tabánban, szúnyogriasztót is!

És tanulmányozzátok a Felvonulás házirendjét is! https://budapestpride.hu/hirek/a-26-budapest-pride-felvonulas-hazirendje