A 20 legjobb pride-pillanat 2019-ben

Összegyűjtöttünk 2019 legjobb pride-pillanatait, hogy a nehézségek mellett a sikereinkről és a boldog pillanatokról is megemlékezzünk. Számos új dolgot próbáltunk ki, és országszerte rendeteg civil szervezet, közösség és csoport vett részt LMBTQ események szervezésében. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki részesévé vált az LMBTQ mozgalom 2019-es évéhez, és külön köszönjük az adományozóinknak: nélkületek nem lenne Budapest Pride.

Most pedig nézzük 2019 legjobb és legszebb Pride-pillanatait:

 1. Amikor győztünk a Fővárosi Törvényszéken, és kimondták, hogy a rendőrség nem kordonozhatja le a felvonulókat, hanem az ellentüntetőket kell kordon mögé zárni.
   
 2. Amikor tüntetést szerveztünk Kövér László homofób felszólalása ellen, és kitüntettük “A legegyenlőbb magyar”-nak járó szivárványos bajusz-díjjal.
  budapest pride kövér lászló szivárvány bajusz díj legegyenlőbb magyar lmbtq melegek homofób
 3. Amikor kitapsoltuk a szélsőjobbosokat a Pride Academy Stonewall-előadásáról, amíg oda nem értek a rendőrök. Így nem tudtak hangoskodni vagy prédikálni, csak tehetetlenül álldogálltak.
   
 4. Amikor a Prizma Közösség novemberben megrendezte Magyarország első Transz Pride-ját, ahol azért tüntettek, hogy az EMMI ne szüneteltesse a jogi nem- és névváltoztatás gyakorlatát.
   
 5. Amikor a budapesti felvonulás után a pécsi Diverse Youth Network bejelentette: 2020-ban megrendezik Magyarország első vidéki pride felvonulását Pécsett!
   
 6. Amikor július 6-án közel húszezren összegyűltünk a Kossuth téren, majd a menet kezdete előtt csók flashmobot is tartottunk az országház előtt.
  budapest pride felvonulás 2019 csók flashmob meleg csók kossuth tér lmbt
  fotó: propeller.hu
   
 7. Amikor a felvonulás során egy imádnivaló idős néni az erkélyről integetett és puszikat dobott a felvonulóknak.
   
 8. Amikor az EBH kimondta: győzött a Szegedi LMBT Közösség, és visszamehetnek az Új Nemzedék Központba, ahonnan jogellenesen tiltották ki őket
   
 9. Amikor az 1001fonal bolt csatlakozott a Pride Hónaphoz úgy, hogy a boltjukba betérők hozzáhorgolhattak az ott készülő szivárványzászlóhoz. Néha a legváratlanabb helyekről kapunk egy támogató gesztust, vagy egy bátorító szót.
  budapest pride 1001fonal bolt kötött szivárványzászló 2019
 10. Amikor a Pride Hónap keretében kb. 60 ember lebiciklizett Szentendrére szivárványos zászlókkal és nagyjából ugyanennyien futottak együtt egy Margitsziget-kört a Run for Rights szervezésében. Látványosabban sportolunk együtt és fejezzük ki közben az összetartásunkat, mint korábban. 
   
 11. Amikor a kecskeméti Cifra-LMBT Közösség az első vidéki szervezetként rendezett beszélgetést az Előbújás Napjára Csalár Bence divatújságíróval.
   
 12. Amikor az EBH megbírságolta Tarlós István Főpolgármesteri Hivatalát, amiért diszkriminatív módon blokkolta az LMBTQ civil szervezetek honlapját. A sikeres jogi képviseletet a Háttér Társaság látta el.
   
 13. Amikor letáncoltuk a lábainkat a Rainbow Party-n, és még akkor sem hagytuk abba, amikor eleredt az eső. Még mindig hihetetlen, hogy sok év nehézség után, mialatt nem találtunk megfelelő helyszínt a záróbulinak, már második éve Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelhetjük az LMBTQ mozgalmat.
   
 14. A Budapest Pride Szolidaritási Alap segítségével 5 vidéki városban (Pécs, Kecskemét, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza) tartottak LMBTQ programokat. Egy lépéssel közelebb kerültünk egy biztonságosabb és élhetőbb ország felé.
   
 15. Amikor 287 adományozó összesen 2.432.500 Ft adománnyal teremtette meg a Felvonulás megvalósulásának alapját.
  Az alábbi költségeket adtátok össze:
  - Jármű (400 000 Ft)
  - Hangosítás (900 000 Ft) 
  - Menetkísérők felszerelései (450 000 Ft)
  - Flashmob és civilfalu költségei (500 000 Ft) 
   
 16. 16. Amikor több mint 50 civil szervezet és magánszemély szervezett 100 programot a Pride Hónapra, és így egy hónapon keresztül ünnepelhettük az önszerveződő közösségeket, a szabadságot és a szolidaritást.
   
 17.  Amikor a Mindenki Fogadjon Örökbe egy Kiskutyát alapítvány szivárványos kutyakendők árusításával támogatott minket és az Eszkuláp Állatvédő Egyesületet.
  budapest pride MFÖEK mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát szivárványos kutyakendő 2019
 18. Amikor a pécsi Diverse Youth Network és a Szegedi LMBT Közösségért csoport és a kecskeméti Cifra-LMBTQ Közösség is szervezett Roma LMBTQ+ Fórumot.
   
 19. Amikor első alkalommal szerveztünk civil falut a Felvonulás indulási pontjához, így több ezren ismerkedhettek meg az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Charme Hungary azonos nemű társastánc klub, az ENSZ Menekültügyi Főbizottság, a Háttér Társaság, a Keresztények a melegekért, a Magyar Aszexuális Közösség, a Mozaik LMBTQ Keresztény közösség, a Támogató Szülők Csoportja, a Run For Rights és a Szegedi LMBT Közösség munkáját.
   
 20.  Amikor a Támogató Szülők Csoportja anyai és apai öleléseket osztogatott a felvonuláson. Majd egy keresztény, heteró, háromgyerekes anyuka megírta, hogy neki miért volt fontos, hogy részt vegyen a Pride-on és ő is csatlakozzon az ölelőponthoz.
  budapest pride felvonulás 2019 anya megölel támogató szülők csoportja ölelőpont


  Nagyon köszönjük, hogy 2019-ben is eljöttetek felvonulni, részt vettetek LMBTQ programokon és támogattátok az LMBTQ szervezeteket. Ahogy mi látjuk, 2020 legalább ilyen lendületes év lesz, sok fontos eseménnyel és egy tovább erősödő mozgalommal. Iratozzatok fel a hírlevelünkre és gyertek velünk tovább: https://budapestpride.hu/hirlevel

Kihagytunk valamit? Kommentelj Facebookon!

budapest pride 2019 kossuth tér csók flashmob felvonulás melegfelvonulás lmbtq