A 10 legemlékezetesebb magyar coming out

ungár klára kulka jános kiss tibor noé coming out budapest pride előbújás

(A képen: Ungár Klára, Kulka János és Kiss Tibor Noé)

 

Október 11-én ünnepeljük a Nemzetközi Előbújás Napját (International Coming Out Day). Erre a napra összegyűjtöttük nektek az elmúlt évek 10 legemlékezetesebb coming outját! Kimaradt valami, ami számodra meghatározó volt? Írd meg nekünk kommentben FB-on!

Kulka János, Alföldi Róbert, Székely Kriszta, Kiss Tibor Noé, Nádasdy Ádám, Lovas-Nagy Anna, Lakatos Márk, Novák Angéla, Steiner Kristóf, Árvai Péter, Szetey Gábor, Ungár Klára, Kajdi Csaba Cyla, Sebián-Petrovszky László, Ungár Péter.

Színészek, rendezők, énekesek, vállalkozók, sytlistok, írók, műfordítók, politikusok. Különböző területeken sikeres emberek, ezerféle életúttal és értékrenddel. Mégis van bennük egy közös: mindannyiukban volt annyi bátorság, ami legyőzte a megkülönböztetéstől és az elutasítástól való félelmet. Mindannyian hittek abban, hogy hatással lehetnek a világra, és hogy az egyéni történeteik elmesélésével százezrek el nem mesélt történetét hozzák nyilvánosságra. Mindannyian úgy gondolták, hogy közéleti szereplőként felelősséggel tartoznak azért, hogy hogyan és mire használják a munkájuk miatt rájuk irányuló figyelmet.

 

Összegyűjtöttük nektek az elmúlt évek 10 legemlékezetesebb coming out-ját!

Nádasdy Ádám úttörőként, már a 90-es években nyíltan beszélt arról, hogy meleg. Több novellája is megjelent a Mások újságban (Magyarország első melegmagazinjában), és 2009-ben beszédet mondott a Budapest Pride Fesztivál Megnyitóján. Két kötete is érinti a melegség témáját. A 2015-ben megjelent A vastagbőrű mimóza c. novelláskötetét egy előbújással indítja: "Ezek a könyvek mind a melegekről szólnak, méghozzá elsősorban meleg férfiakról, hiszen magam is az vagyok, ezt a világot ismerem.” Idén, 2020-ban jelent meg a második meleg témájú könyve A szakállas Neptun címmel, ami a meleg férfiak életét mutatja be a rendszerváltás előtti Magyarországon.
Nádasdy az alábbi videót küldte a 2020-as Budapest Pride Felvonulást helyettesítő Online Pride-ra:

 

2003 óta Novák Angéla is rendszeresen beszél identitásáról nyilvános fórumokon. Novákot sokan tartják űttörőnek azzal, hogy már a 2000-es évek elején is nyíltan vállalta a transzneműségét, és azóta is rendszeresen tesz a transz* közösség láthatóságának növeléséért.

2005-ben a politikában is megtörik a jég: a TV2 Strucc című műsorában coming out-olt leszbikusként az első magyar nyíltan LMBTQ politikus, Ungár Klára (aki egyébként a szintén meleg Ungár Péter nagynénje). Igaz, Ungár Klára korábban sem titkolta szexuális orientációját, csupán a média nem foglalkozott vele: amikor Tarlós István 2001-ben megpróbálta kitiltani az LMBT sátrat a Sziget civil falujából, Ungár Klára nyílt levélben fordult Tarlóshoz, amiben többesszám első személyben beszélt az LMBTQ közösségről. A levél az Élet és Irodalomban is megjelent.

ungár klára

2005 jó évnek számított a fontos coming out-ok szempontjából, ugyanis Steiner Kristóf is ekkor állt ki a nyilvánosság elé, és beszélt nyíltan arról, hogy meleg. 14 évvel később egy hosszú személyes interjúban mesélt nekünk Kristóf arról, hogy hogyan jött rá, hogy meleg, milyen utat járt be, mire elfogadta önmagát, és hogyan mondta el ezt a környezetének, majd a teljes magyar nyilvánosságnak:

 

Szerencsére coming out-regényre sem kellett nagyon sokat várnunk. 2010-ben jelent meg Kiss Tibor Noé tollából Inkognitó címmel, amiben az író transzneműsége felfedezéséről mesél. Noé a 2016-os Budapest Pride Megnyitóra írt beszédében mesél arról, milyen Magyarországon transznemű nőként, íróként élni, és hogy milyen társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok érnek más kisebbségeket. “Találkoztam egy barátommal, aki azon kezdett el viccelődni, hogy mivel női ruha van rajtam, őt senki nem veszi észre. Mindenki engem bámul.

 

Meleg vagyok. Meleg mint ti, meleg, mint sok tízezren és százezren ebben az országban” Ezzel a mondattal indította történelmi coming out-ját Magyarország első nyíltan meleg kormánytagja, Szetey Gábor személyügyi államtitkár 2007-ben, a Budapest Pride Megnyitóján (pontosabban akkor még így hívtuk: Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál). Szetey megkönnyezte, ahogy az előbújása után a közönség tapsviharban tört ki. Nézd meg a felemelő pillanatokat itt:


Szintén LMBTQ-történeti jelentőségű volt Kulka János előbújása 2014-ben. A Szomszédok sorozat Mágenheim Ádámjaként Kulka János már nem csak a színház és a zene világában, de a tévénézők szemében is országos ismertségre tett szert, így előbújása fontos üzenetet hordozott volt azoknak is, akikhez nem feltétlenül jutottak el el a politika vagy az irodalom világában történt előbújások. “Amikor elgondolkozom, hogy nekem kötelességem lenne-e hangosabban vagy még szélesebb nyilvánosság előtt deklarálnom a melegségemet, mindig arra jutok, hogy ha megtenném, pont azok miatt tenném meg, akiknek erre nincs lehetőségük, és akik emiatt talán könnyebben odaállnának a szüleik elé, és azt mondanák, látod, a Mágenheim Ádám is…”Olvass tovább Kulka János előbújásának történetéről itt.

 

Ebben az évben bújt elő melegként a népszerű politológus, a Jelen hetilap alapítója, Lakner Zoltán is. A 2014-es Budapest Pride Fesztivál Megnyitóján Lakner beszélt melegségéről, és a beszédet megelőző napokban egy Facebook-bejegyzésben írta meg, hogyan jutott arra a pontra, hogy a nyilvánosság előtt is vállalja önmagát. "szép lassan eljutottam a pontig - lehetett volna ez korábban vagy később is -, hogy azért legalább annyit mondani kellene: hé, itt engem is sértegetnek! Nem fogok a fal mellett osonni azért, mert képmutatók papolnak erkölcsről és pont beleesek a szórásba"
Lakner pár évvel később egy személyes interjúban mesélt nekünk előbújásáról, családi elfogadásról és a nyilvánosság szerepéről:

2017-ben Székely Kriszta színházrendező állt ki a nyilvánosság elé a Budapest Pride Megnyitóján, és beszélt arról, hogy mindig is nőkbe volt szerelmes. Üzenete azért volt kimagaslóan jelentős a magyar coming out-ok történetében, mert megmutatta: nem kell választanunk az önazonosság és a szakmai sikerek között, sőt. “Rendezésemet érintő interjúkban sosem beszéltem az identitásomat érintő kérdésekről, de nagy sikernek könyveltem el, hogy coming out nélkül nyilvánvaló az identitásom. Az volt a célom, hogy az önmagam természetes felvállalása legyen annyira nyilvánvaló, hogy coming out igénye ne merüljön fel.

 

2020-ban Bába Dorottya interszex aktivista több interjúban is mesélt arról, hogy milyen Magyarországon interszex nőként élni, milyen attitűd jellemzi az orvostársadalmat, amikor interszex állapotokról beszélnek, és hogy hogyan derült ki, hogy biológiailag egyértelműen sem a férfi, sem a női kategóriába nem sorolható be. Ezzel Dorka az ország első látható interszex emberévé vált, és interjúiban többször elmondta: reméli, hogy egyre többen vállalják a nyilvánosságot, és érdekképviseleti közösséget tudnak építeni interszex társaival. Történetét blogjában írta meg.

bába dorottya interszex budapest pride lmbtq

Előbújni sosincs túl későn vagy túl korán. Mindannyian különbözőek vagyunk, különböző családi háttérrel, vagyoni helyzettel, társadalmi és kulturális környezettel rendelkezünk. Ráadásul LMBTQ emberként nem csak egyszer bújunk elő, hanem egész életünk során folyamatosan: a barátainknak, a munkatársainknak, a családunknak, a szomszédainknak, a gyerekeink óvodájában és iskolájában, az új munkahelyünkön, szinte az élet minden területén. Az első előbújásnak akkor kell történnie, amikor úgy érezzük, eljött az ideje, és amikor biztosak vagyunk abban, hogy nem fog veszélybe kerülni a testi épségünk, a lakhatásunk, vagy a mindennapi megélhetésünk. Ezért sokan először nem feltétlenül a családjuknak, hanem inkább kortársaiknak, támogató baráti közegükne bújnak elő - hiszen sok magyar LMBTQ ember mellett nem a családja, hanem inkább a barátai, a választott családja áll ki támogatólag. A fontos az, hogy legyen egy közeg, aki támogat minket és akikkel bármikor fesztelenül önmagunk lehetünk.

 

Ha szeretnél tanácsot kérni az előbújáshoz, vagy csak beszélgetni valakivel, javasoljuk számodra a Háttér Társaság ingyenes Lelkisegély-szolgálatát!

Olvass és nézz még több előbújástörténetet, nem csak hírességektől! Csekkold le az https://elobujas.hu/-t, ahol te is megoszthatod a saját előbújástörténetedet, illetve erőt meríthetsz a többiekéből.

ungár klára kulka jános kiss tibor noé coming out budapest pride előbújás