4 város, 6 pályázat, 14 esemény és 1 millió forint pályázati összeg

A Megosztjuk az erőt! pályázat 2022-es sikerei

A Budapest Pride 2022-ben ötödik alkalommal hirdetett pályázatot olyan események és projektek megszervezésére, amivel a vidéki LMBTQ közösségeket és kultúrát erősítik. A pályázók lehettek formális szervezetek, baráti társaságok, de lelkes aktivisták is, akik szívesen szerveznek közösséget. A Megosztjuk az erőt! pályázatra idén kilenc pályázat érkezett be, amiből hetet választottunk ki nyertesnek. Közöttük osztottuk szét az összesen 1.060.500 forintot, ami a tavalyi Szolidaritási Alap adománygyűjtés keretében gyűlt össze.

A Megosztjuk az erőt! 2022-es pályázói a következő négy városban, összesen 14 eseményt szervezetek meg a kiosztott pályázati összegből.

Debrecen:

  • Beszélgetés az aszexualitásról

A debreceni workshopot a Magyar Aszexuális Közösség szervezete meg, melynek során a résztvevők többet megtudhattak az aszexualitásról, az aszexuális emberekkel kapcsolatos előítéletekről és sztereotípiákról és az előbújás folyamatáról. A szervezet bemutatta a aszexualitásról készített információs füzetét is az eseményen.

  • Fiatalok a színesebb Debrecenért

“A pályázati időszak alatt több különböző eseményt is szerveztünk. Célunk az volt, hogy a Debrecenben élő LMBTQ+ fiataloknak egy otthonos, biztonságos környezetet teremtsünk, ahol azon túl, hogy korlátok nélkül megélhetik azt amilyenek ők valójában, még barátokat, kapcsolatot építhetnek és kikapcsolódhatnak.” A debreceni fiatal aktivisták közössége, a CívisColors közös készülődést és utazást szervezett a Budapest Pride-ot megelőzően. Emellett további három közösségépítő eseményt szerveztek: egy közös főzést, egy bowling és biliárd estet és egy halloweeni bulit is.

  • Queer Zine

A szintén debreceni csapat, a Queer Szörp egy queer zine megalkotását tűzte ki célul, amibe egy pályázaton keresztül gyűjtöttek volna queer művészektől alkotásokat. Sajnos az alacsony érdeklődés miatt a zine nem tudott elkészülni, így a pályázati összeg visszakerült a Szolidaritási Alapba és jövőre kerül újra kiosztásra.

Tatabánya:

  • Tatabánya Pride Filmklub

A 2021-es Budapest Pride Szabadegyetem után megalakult Tatabánya Pride informális csoport két filmklubot szervezett a pályázata keretében. Mindkét esemény része volt az egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztiválnak is. A résztvevők a Rocketman és a Dán lány című filmeket nézhették meg az eseményeken.

Pécs:

  • 2. Pécs Pride Felvonulás

Idén második alkalommal sikerült a pécsi Diverse Youth Network csapatának a Budapest Pride támogatásával megrendezni Magyarország első fővároson kívüli Pride felvonulását. A Pécs Pride Felvonulás a pécsi emberi jogi fesztivál része volt, amit az Amnesty International Magyarország, az UCCU és az Emberség Erejével Alapítvány programjai mellett saját programokkal egészítettek ki az ifjúsági szervezet tagjai.

  • Szivárványszín affirmatív csoport

“Ez egy négy alkalmas, a résztvevők számára a pályázat révén ingyenesen látogatható nyitott, önismereti- és önelfogadást segítő pszichológusok által vezetett csoportfoglalkozás volt. (…) Ebben az elfogadó közegben volt, aki életében először fejezhette ki nyilvánosan azt, hogy kicsoda is ő, hogyan definiálja önmagát.” Nagyon fontos és hiánypótló projektet hozott létre Pécsett 3 pszichológus, amit a szervezők és a résztvevők is sikeresnek értékeltek.

Miskolc:

  • 5. Pink Piknik

A Miskolci Melegek Baráti Köre már ötödik alkalommal szervezte meg azt a közösségépítő eseményt, melynek során a helyi és regionális LMBTQ emberek ismerkedhetnek másokkal, közösségre találhatnak es többet megtudhatnak az LMBTQ közösségéről és lehetőségeiről. Az esemény a Budapest Pride Közösségi Fesztivál vidéki programlehetőségek sorait erősítette.

Segíts, hogy 2023-ban minden eddiginél több LMBTQ programot szervezhessenek a vidéki aktivista közösségek! Támogasd te is a Budapesten kívüli LMBTQ szervezeteket és csoportokat, mert a szabadságra és a szeretetre nem csak Budapesten van szükség, hanem az egész országban!

Adj a szolidaritásra!