10 dolog, amivel megünnepelheted az Előbújás Napját

A Nemzetközi Előbújás Napja október 11-én volt, ezért összeszedtünk 10 tippet, amikkel megünnepelheted azt. Ezen a héten szeretnénk figyelmet fordítani azokra, akik már előbújtak valakinek, azokra, akik az életük minden terén önazonosan élnek, azokra, akik még csak gondolkodnak rajta, és azokra, akik mások történeteiből merítenek erőt a folytatáshoz. Továbbá azokat is ünnepeljük ezen a héten, akiknek az LMBTQ emberek bátran, félelem nélkül előbújhatnak. Ugyanis a coming out nem egy vákuumban történik, és nem csak egy ember története: körülvesznek minket barátok, családtagok, munkatársak, főnökök, szomszédok, osztálytársak, és a társadalom tagjai. Ezért óriási felelősséggel jár az, hogy a többségi társadalom tagjai hogyan beszélnek LMBTQ témákról és hogyan viszonyulnak a jogegyenlőségi kérdésekhez, hiszen ezzel lényegesen megkönnyíthetik a környezetükben élő emberek coming out-ját. Ha valaki előbújt már neked, az azt jelenti, hogy ez az ember megbízik benned és úgy gondolta, fontos, hogy ezáltal közelebb kerüljetek egymáshoz. Légy büszke arra, ha úgy érzed, a körülötted lévők biztonságosnak tartják azt, hogy előbújjanak neked!

1. Légy büszke, ha már előbújtál és önazonosan élhetsz, de tudd: sosem késő előbújni!
Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy őszintén, nyíltan élhessük mindennapjainkat barátaink, családunk, vagy éppen kollégáink körében. Az előbújás segít abban, hogy rejtőzködés és titkolózás nélkül élhess. Emellett az is rendkívül lényeges, hogy tudd: sosem késő előbújni és csak akkor tedd meg, amikor biztonságosnak érzed.

2. Beszélgessetek a barátaiddal, ismerőseiddel az előbújásról!
Ha elmeséled a környezetedben élő embereknek, hogyan élted meg a coming out-ot, felfedezheted, hogy sohasem vagy egyedül. Támogató cisznemű és/vagy heteroszexuális barátaidnak pedig segíthetsz megérteni, miért nehéz és jelentős lépés az előbújás.

3. Tegyél aktívan azért, hogy biztonságos környezetet teremts bárkinek, aki még az előbújás előtt áll!
Előbújni csak akkor jelent felszabadulást és örömöt, ha LMBTQ emberek biztonságos közegben beszélhetnek szexuális orientációjukról és/vagy nemi identitásukról. Aktívan tehetsz azért, hogy ezt a környezetet megteremtsd. Napjainkban különösen fontos, hogy felemeld a szavad a homo- és transzfóbia ellen és kiállj azok mellett, akiket támadnak, ezáltal megmutasd, hogy hiszel az elfogadásban és hajlandó is vagy tenni érte.

4. Olvass és nézz előbújás történeteket!
Olvass és nézz olyan szívmelengető előbújás történeteket és videókat, amelyek biztosan hatással lesznek rád! Ezek a sztorik garantáltan elgondolkodtatnak a saját, de akár mások szituációjával kapcsolatban.
https://elobujas.hu/

5. Olvasd el, milyen kérdések merülhetnek fel és hogy ezekre milyen válaszokat adhatsz!
Az elobujas.hu oldalon összeszedtünk néhány tipikus kérdést, melyeket esetlegesen feltehetnek éppen előbújt embereknek. Némelyikre nem egyszerű csípőből felelni, ezért igyekeztünk pár lehetséges választ is adni, hogy ezek a szituációk könnyebben kezelhetővé váljanak.
https://elobujas.hu/kerdesek-es-valaszok

6. Figyeld a posztjainkat az előbújással kapcsolatban, és oszd meg azokat, hogy minél több ember értesüljön a nap fontosságáról!
Válaszd ki a kedvenced az előbújás napjához kapcsolódó posztjaink közül Facebookon és Instagramon, és oszd meg ismerőseiddel! Fontos, hogy információt adjunk át azoknak, akik még sose találkoztak az előbújás/coming out fogalmával.

7. Csekkold az elmúlt évek 10 legemlékezetesebb magyar coming outját
Összegyűjtöttük az elmúlt évek (szerintünk) legemlékezetesebb magyar coming out-jait. Különböző területeken sikeres emberek, ezerféle életúttal és értékrenddel. Mégis van bennük egy közös: mindannyian úgy gondolták, hogy közéleti szereplőként felelősséggel tartoznak azért, hogy hogyan és mire használják a munkájuk miatt rájuk irányuló figyelmet. Mi összegyűjtöttük nektek ezeket a sztorikat, nézzétek meg őket itt:
https://budapestpride.hu/hirek/a-10-legemlekezetesebb-magyar-coming-out

8. Posztolj Facebookra az előbújásról!
Tegyük láthatóvá, hogy Magyarországon, főleg a jelen helyzetben továbbra is fontos az előbújás! Posztolj a coming out-ról Facebookon szöveges bejegyzésben vagy akár fotóval, hogy együtt állhassunk ki a közös értékek mellett és megmutassuk, hogy nem lehet minket láthatatlanná tenni!

9. Mondd el te is a történeted!
Az előbújás sokunk számára meghatározó élmény. Neked is van történeted? Mondd el, hogy hallasd a hangod és érzékenyíthess másokat! Küldd el nekünk (akár névtelenül is) és jóváhagyás után, illusztrációval közzétesszük!
https://elobujas.hu/a-te-torteneted

10. Csináld végig a listán szereplő összes lépést!
Ha igazán eltökélt vagy, csináld végig ezeket a lépéseket mind, és dokumentáld, hogy minél több ismerősöd lássa, miről szól az Előbújás Napja. Ha sikerül, tíz lépéssel közelebb viszed a világot egy olyan helyhez, ahol többé már nem lesz nagy szám előbújni. Hajrá!