10 dolog, amit nem mersz megkérdezni a HIV-ről

hiv aids budapest pride felvilágosítás edukáció

December 1-én van az AIDS világnapja. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 10 gyakori tényt és tévhitet a HIV fertőzésről és az AIDS-ről. A HIV fertőzés kapcsán rengeteg városi legenda, sztereotípia, káros tévhit és stigma van jelen a társadalmunkban, amik egyrészt hozzájárulnak a HIV-vel élők kiközösítéséhez, másrészt gátolják a valódi és hatékony fellépést a HIV fertőzéssel szemben, illetve azt, hogy a hasznos és akár életmentő információk eljussanak a diagnosztizált vagy diagnosztizálatlan HIV-vel élőkhöz.

1. Honnan tudhatom, hogy HIV fertőzött vagyok? Látszik rajtam?

Nem. Az egyetlen módja annak, hogy tudd a HIV státuszodat, az az, ha rendszeresen - legalább félévente- eljársz HIV szűrésre. Budapest számos pontján végeznek ingyenes, anonim HIV szűrést. A szűrés maga gyors és fájdalommentes, ujjbegyből vesznek egy csepp vért (a vércukorszint-méréshez hasonlóan), ami a tesztre cseppentve 20 perc alatt kimutatja, hogy vannak-e HIV antitestek a szervezetben. Sőt, már vannak olyan tesztek, amihez nyálból vesznek mintát, és nem vérből. Ezt a tesztet érdemes félévente elvégeztetni, hiszen gyógyszeres kezeléssel elkerülhető az AIDS tünetegyüttes kialakulása. Ennek pedig fő feltétele, hogy időben detektálják a HIV fertőzést.

2. A HIV ugyanaz, mint az AIDS?

Nem. A HIV a Human Immunodeficiency Virus, azaz emberi immunhiányt okozó vírus. Kezeletlenül a HIV fertőzötteknél pedig kialakulhat az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Ilyenkor a szervezet immunrendszere annyira legyengül, hogy védtelenné válik más betegségekkel szemben, amelyek akár halált is okozhatnak (ezeket hívjuk opportunista betegségeknek).

Ha a HIV fertőzés időben kiderül, gyógyszeres kezeléssel lecsökkenthető annyira a vírusszám, hogy ne alakuljon ki az AIDS tünetegyüttes. Korai kiszűrés és megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a HIV-vel élők élethossza és életminősége megegyezik a nem HIV-vel élőkével, átlagos élettartamuk mindössze 2 évvel marad el a nem HIV-vel élőkétől.
Tudj meg többet a HIV fertőzésről: https://hatter.hu/kiadvanyaink/pozitiv-szemmel

 

3. Mi az az ablakperiódus?

Az ablakperiódus az az időszak, amíg a fertőzést követően semmilyen teszt nem mutatja ki a HIV fertőzést. A tesztek a szervezetben lévő antitestek jelenlétét jelzik, azaz el kell telnie egy kis időnek, amíg a szervezet immunrendszere reagál a vírus jelenlétére, és elkezd antitesteket termelni. Ez  az idő a vérből vett mintánál 1 hónap, nyálból vett mintánál 3 hónap. Tudj meg még többet a HIV fertőzésről itt:
https://anonimaids.hu/gyakori-kerdesek/

 

4. A HIV-vel élők magukra maradnak?

Nem. Szerencsére egyre több lelkisegély-szolgálat, támogató és önsegítő csoport segíti a HIV-vel élőket a diagnózis feldolgozásában, a HIV-stigmával való megküzdésben, az elmagányosodás megelőzésében. Minden élethelyzetben fontos, hogy legyen körülöttünk egy szeretetteljes és támogató közeg, HIV-vel élőként pedig fokozott jelentősége van a közösség támogató és megtartó erejének.

Jó szívvel ajánljuk a Háttér Társaság Pozitív Szemmel csoportját HIV-vel élőknek, akik 2-4 hetente találkoznak: https://hatter.hu/hiv/projektek/a-hiv-vel-elok-aktivizalasa/aktivista-csoport

A következő Pozitív Szemmel találkozó például most pénteken lesz, online: https://www.facebook.com/events/2465800410347644/

5. A HIV diagnózis egy halálos ítélet?

Egyáltalán nem. A korai kiszűrés a legfontosabb lépés. Ezután azonnal megkezdhető a gyógyszeres kezelés, amivel a vírusszám 40 HIV RNS kópia/ml alatt tartható. Ilyen alacsony vírusszámnál a HIV-vel élő nem fertőz, és állapota nem is romlik. Ehhez rendkívüli gyógyszerfegyelem szükséges, ami kulcsfontosságú momentuma a HIV-fertőzés kezelésének. A vírusszám az elsődleges indikátora a HIV-fertőzés előrehaladottságának meghatározásában. 100 HIV RNS kópia/ml alatt alacsony, 1000 fölött magas vírusszámról szoktunk beszélni.
 

6. Veszélyes rám, ha a munkatársam, lakótársam, testvérem, stb. HIV-vel él?

Nem. A HIV nem terjed nyál, izzadság, orrváladék vagy könnyek útján, így nem kaphatod el ölelés, puszi, csókolózás, közös tárgyak használata, tüsszentés, uszoda vagy szaunahasználat, közös WC, kéztörlő, vagy evőeszközök használata révén.

A HIV az alábbi testnedvek útján terjed: ondó, előnedv, hüvelyváladék, végbélváladék, vér és anyatej. Akkor történik meg a fertőzés, ha ezen testnedvek valamelyike sérült szövettel vagy nyálkahártyával érintkezik, vagy közvetlenül a véráramba jut. Például fertőzésre alkalmas testnedv érintkezik a száj, a hüvely, a végbél, vagy a pénisz tetején található nyálkahártyával. Így a leggyakoribb módja a HIV fertőzés terjedésének az óvszer nélküli szex és a közös tűvel történő intravénás droghasználat. 
Szeretnél több infót a HIV-ről? Kattints ide: https://hatter.hu/kiadvanyaink/psz-infografika

 

7. Mi az a PrEP?

A PrEP (azaz  pre-expozíciós profilaxis) eredetileg egy HIV-gyógyszer, de használják a HIV fertőzés megelőzésére is. Óvszerrel együtt használva nyújt a legnagyobb védelmet, hiszen véd azokban az esetekben, ha az óvszer elszakad, lecsúszik, stb. Fontos tudni, hogy a PrEP nem véd más nemi úton terjedő betegségek ellen, így azok megelőzésére továbbra is fontos az óvszerhasználat. A PrEP Észak-Amerikában és Európában elég elterjedt, Magyarországon az elérése viszont korlátozott. Itthon csak olyan infektológus írhatja fel, aki kifejezetten HIV-vel foglalkozik. HIV-vel élők számára jár TB támogatás a PrEP-re, megelőzési célra történő használatra azonban nem, így itthon drágán lehet beszerezni. Azonban hazai orvosi receptre be lehet rendelni külföldi patikákból is, ráadásul jóval olcsóbban. A PrEP szedése folyamatos orvosi konzultációt és rendszeres laborteszteket igényel, viszont megfelelő szedés és orvosi felügyelet esetén a legújabb kutatások szerint 90%-kal csökkenti a HIV-fertőzés esélyét. Tudj meg többet a PrEP-ről itt: https://hatter.hu/hiv/informaciok/prep-informaciok

 

8. A HIV a melegek betegsége?

Nem, a vírus nem képes arra, hogy szexuális orientáció alapján válogasson. A HIV-vel bárki megfertőződhet szexuális aktus vagy intravénás droghasználat során. 2010-ben az USA-ban regisztrált új fertőzöttek negyede például heteroszexuális volt. Azért gyakoribb a HIV fertőzés a meleg és biszexuális férfiak körében, mert anális szex során könnyebben keletkezik a végbél nyálkahártyáján mikrosérülés, így nagyobb a HIV fertőzés esélye is.

9. Hány HIV/AIDS-sel élő emberről tudunk Magyarországon?

A 2019-es év során 239 új HIV fertőzöttet és 53 AIDS beteget regisztráltak Magyarországon. Az új HIV fertőzöttek száma minden évben kb. 220-270 között mozog. 1985 óta összesen 4236 HIV fertőzöttet regisztráltak az országban. Ahhoz, hogy az új fertőzöttek száma csökkenjen, arra lenne szükség, hogy minél többen tisztában legyenek a HIV státuszukkal, hiszen akkor el tudják kezdeni a szükséges gyógyszeres kezelést, és meg tudják akadályozni, hogy másoknak is továbbadják a vírust. Minél többen járunk rendszeresen tesztelni, annál közelebb kerülünk ahhoz, hogy csökkentsük az új fertőzöttek számát, illetve azon HIV-vel élők számát, akiknél az AIDS tünetegyüttes is kialakul.

Az ország számos pontján végeznek ingyenes, anonim HIV tesztet. Budapesten a Karolina úti rendelőben a koronavírus alatt sem állt le az ingyenes anonim HIV-szűrés, előjegyzéssel biztosítják, hogy egyszerre csak korlátozott számú ember legyen jelen. https://anonimaids.hu/szuroallomasok/

 

10. Ha a HIV fertőzés ilyen jól kezelhető, miért szól sok amerikai film arról, hogy rengetegen haltak meg AIDS-ben?

A HIV fertőzés drámai halálozási számai az USA-ban elsősorban annak köszönhetők, hogy az amerikai kormány évekig szándékosan nem foglalkozott ezzel az egészségügyi krízissel. A HIV fertőzés valamikor a 60-as években jelent meg először az USA-ban, és a 80-as évek elején beszéltek először HIV-krízisről. A vírus addig ismeretlen volt az állampolgárok számára, és a Reagan kormány homofóbiája miatt sokáig nem szenteltek megfelelő figyelmet és erőforrásokat a vírus kutatására, megelőzésére és a HIV-vel kapcsolatos edukációra.

A HIV krízis nem csak a meleg és biszexuális férfiakat megbélyegző, de a xenofób állami intézkedésekre is jó ürügy volt: a 80-90-es években több olyan törvényt hoztak az USA-ban, ami alapján megtagadhatták a HIV-pozitív bevándorlóktól az országba való belépést illetve az állampolgársági kérelmet. Sőt, azokat is büntették (például napokra fogdába zárták), akiknél a rendőrség HIV-megelőző antiretrovírus gyógyszert talált.

Az állami homofóbiájára az LMBTQ közösség országos méretű önszerveződő mozgalmakkal reagált, melyeknek fő célja a kormányra történő nyomásgyakorlás volt a HIV krízis megfelelő kezeléséért, adományokat gyűjtöttek AIDS kutatásra, gyógyszerekre és a HIV-vel élők támogatására, és felhívták a figyelmet arra, hogyan hagyja magára a kormány a HIV-vel élőket. Ekkor alakultak a híres AIDS-aktivizmussal foglalkozó civil szerveződések: ACT-UP,  AIDS Coalition to Unleash Power,  Gay Men's Health Crisis, Proyecto ContraSIDA por Vida, Lesbian AIDS Project, SisterLove, NAMES Project, Association for Drug Abuse Prevention and Treatment (ADAPT).  Az AIDS krízis során megalakult LMBTQ önszerveződő csoportok kitartó, sokéves munkájuk során olyan politikai sikereket értek el, hogy lobbitevékenységük mintául szolgált később más egészségügyi szervezetek betegségkutatásért folytatott lobbizásához.

Ha szívesen megtudnál többet az amerikai AIDS-aktivizmusról és az amerikai LMBTQ aktivizmus ezen korszakáról, ajánljuk az alábbi filmeket: https://www.verywellhealth.com/the-10-best-films-about-hiv-aids-48737

 

+1: A HIV-aktvitizmus kapcsolata a magyar LMBTQ mozgalom indulásával

Fontos magyar LMBTQ mozgalomtörténeti momentum volt az első melegszervezet, a Homérosz megalapítása 1987-ben (1988-ban jegyezték be őket), akiknek elsődleges célkitűzésük volt a HIV-fertőzés megelőzése. Sokáig nem akarták bejegyezni őket civil szervezetként, végül a HIV-vel való foglalkozás segített elérni, hogy megtörténjen a bírósági bejegyzés. Az első budapesti Meleg Filmfesztivál 1995-ben pedig az AIDS világnapja (december 1) köré szerveződött, amikor egy fáklyás felvonulást is tartottak, hogy megemlékezzenek az AIDS áldozatairól. Ez volt az első budapesti LMBTQ felvonulás.

 

Szeretnél egy biztonságos és elfogadó társadalomban élni? Csatlakozz a Budapest Pride Baráti Köréhez és legyél a rendszeres támogatónk!
A rendszeres támogatóinknak az alábbi módon háláljuk meg a támogatást:

  • minden évben ingyenjegy a Felvonulás utáni Rainbow Party-ra, a Budapest Parkba
  • minden évben tiszteletjegy a Budapest Pride Fesztivált indító Megnyitóra
  • félévente részletes beszámolóban küldjük el, hogy mire fordítottuk a támogatást, és hogy mit értünk el

Csatlakozom a Budapest Pride rendszeres támogatóihoz!

hiv aids budapest pride felvilágosítás edukáció