18. Budapest Pride Hivatalos Megnyitó

megnyitó
Toldi mozi nagyterem
2013. június 30. 20:00

A 18. Budapest Pride hivatalos megnyitó ünnepségének programjában ismert LMBTQ személyek, valamint a közélet és a kulturális élet kiemelkedő alakjai szerepelnek. A hagyományoknak megfelelően a megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság a Melegekért díját is.

Az idei fesztivál megnyitó beszédét Bán Zsófia mondja. A József Attila-díjjal, Palládium-díjjal és Déry Tibor-díjjal kitüntetett író munkái több nyelven jelentek meg, legutóbb itthon az Amikor még csak az állatok éltek c. kötete. Februárban egy vele készült interjúban hívta fel a figyelmet annak fontosságára, hogy közismert személyek, művészek ne csináljanak titkot szexuális orientációjukból. „Ha mintaként működő kulturális ikonok nem vállalják, akkor ki vállalja?” – tette fel a kérdést. „Nem lehet ezt kikerülni, nem lehet ettől elhatárolódni, ha valaki itt él ebben az országban” – mondta el az interjúban.

A megnyitón beszédet mond Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Budapest díszpolgára. A világszerte ismert zeneművész számos helyen vezényelt már, 2008 és 2010 között a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak is vezető karmestere volt. Számos rendezvény, így a Mahler-ünnep és a Budapesti Búcsú állandó karmestere. Rendszeresen felemeli hangját az emberi jogok tiszteletben tartásáért. 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjban is részesült.

Az eseményen fellép Gergye Krisztián, a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője, rendező, koreográfus, táncos. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, majd saját társulata tagjaival. Munkái láthatóak voltak a Trafóban, a Nemzeti Táncszínházban, dolgozott a Közép-Európa Táncszínházban, jelenleg a Nemzeti Színház társulatának tagja.

A megnyitón fellép Péterfy Bori énekesnő, színésznő is. Péterfy Bori előbb a Krétakör Színháznak, majd 2008-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja, az egykori Amorf Ördögök és a 2007 elején alakult Péterfy Bori & Love Band énekesnője, amellyel négy lemeze jelent meg. 2008-ban a Nemzeti Színház színművészeként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Legutóbb Csehov Három nővérében volt látható a Nemzetiben.

A megnyitó ünnepségen Kulka Jánost, a Nemzeti Színház színészét, Jászai Mari- és Kossuth-díjakkal kitüntetett Kiváló művészt kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. Pályája során százhúsznál is több színdarabban játszott és számos filmben szerepelt. Dalaival a fesztivál idei témájának megfelelően a szolidaritás és az egymásért való kiállás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az est házigazdája Veiszer Alinda, Prima Primissima díjjal kitüntetett műsorvezető, aki néhány éve tűnt fel televíziós riporterként az MTV ESTE és Kultúrház című műsoraiban. Azóta hírműsorokban és kulturális programokban dolgozott riporterként és műsorvezetőként.

A megnyitó után borkóstolóval egybekötött fogadásra várjuk szeretettel az esemény résztvevőit. A zenéről meglepetés DJ gondoskodik. A Mozi előterében megtekinthető az elmúlt 18 év LMBTQ-buliplakátjaiból öszeállított kiállítás.

A megnyitóra a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött. Ha szeretnél résztvenni a megnyitón, írj egy emailt a megnyito@budapestpride.hu címre. A regisztrációról június 25-e után visszaigazolást küldünk.

Térkép

Toldi mozi
Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.
1054. Budapest