Az előbújásról

Mi az előbújás?

Az előbújás az a folyamat, amely során felismerjük, elfogadjuk, majd másokkal is megosztjuk, hogy a többségitől eltérő a szexuális orientációnk és/vagy a nemi identitásunk. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat. A „bujkáló,” „rejtőzködő” jelzőket főleg ilyen kontextusban, de általánosan is használják arra, ha valaki elrejti valamely tulajdonságát, identitását, viselkedését vagy csoporthoz tartozását.

A „heteroszexuális/cisznemű feltételezés”

Általában az emberek azt feltételezik, mindenki heteroszexuális és  cisznemű (cisznemű mindenki, akinek a nemi identitása megegyezik a társadalmi illetve születési nemével; a transznemű emberek esetében ezek nem egyeznek meg). Így nekünk, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereknek folyamatosan döntenünk kell arról, hogy mely szituációkban és kiknek a téves feltételezéseit akarjuk kijavítani valós szexuális orientációnk és/vagy nemi identitásunk közlésével.

Minden új közösségben és szituációban újra ás újra el kell döntenünk, hogy előbújunk-e vagy sem. Sok LMBTQ embernek az előbújás okoz nehézséget, másoknak az, ha hallgatniuk kell identitásukról.

Az előbújás folyamatának áttekintése

Az előbújás nem egyszeri esemény, hanem egy életen át tartó folyamat, amit sosem késő elkezdeni. Sokféle állomása van, és bár nem mindenki éli meg ugyanúgy, vannak közös elemei. Az előbújás lehet könnyed, de hosszú és küzdelmes is, amikor téves heteroszexuális és/vagy cisznemű feltételezésével kell szembesítenünk egy hozzánk közel álló személyt.

Ugyanakkor az előbújás sokszor nagyon felszabadító élmény, mert lehetőséget ad arra, hogy önmagunkat felvállalva éljünk, és őszinte kapcsolatokat tudjunk kialakítani másokkal.

Az előbújás nem feltétlenül oldja meg minden problémánkat, sőt, újakat is eredményezhet. Az előnyök és hátrányok mérlegelése minden esetben a folyamat része.

Különböző szintjei vannak annak, hogy valaki mennyire bújt elő. Lehet valaki „out”, vagyis előbújva a barátai előtt, de a szülei előtt nem, vagy lehet out a munkahelyén, de a vallási közösségében nem. A döntés, hogy valaki élete mely területein bújik elő, az leginkább adott helyzettől függ.

Az előbújás lépései

A saját szexuális orientációnk és/vagy nemi identitásunk felismerése nagy lépés az önelfogadás felé vezető úton.

Az előbújás általában a saját magunkkal szembeni őszinteséggel kezdődik: a belső folyamat során leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transzneműként és queerként megismerjük és elfogadjuk önmagunkat.

A folyamat ezen része azzal jár, hogy egyre tudatosabbak leszünk a mások felé irányuló érzelmeink és vonzódásaink kapcsán.

Transzneműként az előbújás ezen fázisában tudatosul, hogy az, aminek érezzük magunkat, nem egyezik meg azzal, amit a tükörben látunk, vagy azzal, ahogyan mások minket érzékelnek.

Ezen érzések és vonzódások elfogadása együtt járhat azzal, hogy elvetjük az LMBTQ emberekről a társadalom által tanított mítoszokat, tévhiteket és sztereotípiákat.

Néhányuknak az elfogadás együtt járhat egyfajta gyásszal is (például, hogy nem fog megházasodni, nem lesz gyereke, csalódást okoz a szüleinek, mert nem tud megfelelni egyes elvárásaiknak stb.).

Egy másik oldala ennek a folyamatnak, hogy túl kell jutnunk az attól való félelmünkön, hogy hogyan fognak mások reagálni, ha felfedjük nekik szexuális orientációnkat és/vagy nemi identitásunkat. Komoly rettegést okozhat, hogy a családunk és a barátaink el tudnak-e fogadni minket. A pozitív énkép kialakítása fontos része önismereti munkánknak.

Előbújás más LMBTQ embereknek; támogató közeg keresése

Amikor elvetjük az előítéleteket és a sztereotípiákat, az megteremti annak az alapját, hogy pozitív, hasznos és értékes tudást szerezzünk a homoszexualitásról, biszexualitásról és a nemek sokszínűségéről. Ezért keressük gyakran más LMBTQ emberek társaságát, akikkel meg tudjuk osztani tapasztalatainkat. Olykor az elszigeteltséget is megtapasztaljuk, amikor hátrahagyjuk a heteroszexuális identitás látszatát vagy születéskori nemünket. Ekkor sokan kutatni kezdenek más LMBTQ emberek után, hogy újfajta kapcsolatokat, közösségeket tudjanak kialakítani. Olyan embereket keresünk, akiknek jó eséllyel biztonsággal előbújhatunk. Elkezdünk támogató kapcsolatokat építeni magunk köré, melyek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ez együtt járhat azzal, hogy csatlakozunk LMBTQ szervezetekhez, leszbikus és meleg bárokat és bulikat látogatunk, részt veszünk LMBTQ embereknek szóló programokon. Illetve előbújunk nem LMBTQ embereknek is, akik közel állnak hozzánk és akiktől azt reméljük, támogatni fognak minket.

Előbújás nem LMBTQ embereknek

Ahogy egyre jobban elfogadjuk szexuális orientációnkat és/vagy nemi identitásunkat, elkezdünk előbújni a barátainknak, családtagjainknak, munkatársainknak – olyanoknak, akik nem részei az LMBTQ közösségnek.

Mielőtt ténylegesen előbújnánk, gyakran elejtünk néhány utalást a beszélgetésekben, hogy teszteljük a lehetséges reakciókat, vagy általánosságban beszélgetünk a sokszínűségről, hogy felmérjük a másik hozzáállását az elutasítás veszélye nélkül. Ilyen lépések előkészíthetik a terepet a későbbi személyes előbújásra.

Ha pozitív reakciókat kapunk, úgy érezzük, képesek vagyunk további embereknek is előbújni. Sok negatív tapasztalat azonban elkeseredéssel tölthet el és visszataszíthat minket a rejtőzködésbe. Ezért jelent sokat egy támogató közeg, hogy újra tudjuk építeni önbizalmunkat, vagy meg tudjuk szakítani a kapcsolatokat azokkal az emberekkel, akik nem fogadjak el minket.

Előbújás transzneműként

Transzneműként előbújni sok esetben nehezebb, mint nem heteroszexuálisként. Ennek az az oka, hogy sokkal több előítélet, tévhit és információhiány övezi a transz létet, és épp ezért az embereknek nehezebb megérteniük, mint ha például ciszneműként saját nemünkhöz vonzódnánk. Mivel a transz emberek számára nagyon kevés a jó minőségű elérhető információ az átmenetről, illetve általában a transzneműségről, sokszor a segítő szándékú környezet sem mindig tud elég támogatást nyújtani. Ezért is nagyon fontos, hogy Te is tájékozott légy a témában, amihez az alábbi forrásokat ajánljuk:

transvanilla.hu
transzblog.blogspot.com

Irodalom

Betty Fairchild és Nancy Hayward: Most, hogy tudod. Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek (Göncöl Kiadó, Budapest, 2002)
Szenteh Natália: És ha a te gyereked lenne homoszexuális? (Masculus Kiadó, Budapest, 2005)
Fischer Eszter: Meleg a gyerekem?! (Saxum Kiadó, Budapest, 2010)

Az előbújásról