Ön-olvasatok

Foucault. Butler. Egy fiatal férfi a fürdőkádban. Csecsemőpózban felhúzott lábai hozzápréselődnek a csúszós falához, kevés a hely. A meztelen test a sajátja, azt hiszem, és talán a széken ülő nőé is, csak a szorosra húzott damilok mélyednek bele a húsába, a karján és a hasán is feszül, kitüremkedik a vértelen bőr. Egy személyes ügy. Rendszerszintű az elnyomás. A ruha kényelmes, pamut, az ujját hozzávarrták az oldalához, hogyan nyúljon ki érte? Minden reggel, előröl kezdve a kísérletet, centiket haladva előre, egyre távolabb, és egyre közelebb látva önmagát. Megszokott mozdulatok. A terük intim. Ahogy néz, a fiú karján ülő két kakas, szabadon lógó, vörös toroklebenyük erotikus. 

A szocializációval elsajátított identitás kategóriák és gondolkodásbeli axiómák állandóságának kikezdésével és a morális értékítéletek esetlegességének leleplezésével magától értetődővé válik az ön-realizáció folyamatos, performatív aktusa. A kiállítás nyolc fiatal alkotó nyilvánosságnak szánt, ám intim, gyakran önreflexív munkáin keresztül vizsgálja személyes és esztétikai komplex viszonyát, míg a megjelenített témák tágabb szocio-kulturális közegbe helyezése új olvasatot szülhet a testről és a szerepeinkről folytatott diskurzusban.

Résztvevő művészek: Aranyi Flóra [HU], Ádám Anna [HU], Jakub Ceglarz [PL/UK], Dallos Ádám [HU], Karol Radziszewski [PL], Korponovics Roland [HU], Simon Zsuzsanna [HU], Szabó-Benke Róbert [HU]

A kiállítás kurátorai: Iricsek Zsuzsanna, Jan Elantkowski

A kiállítást megnyitja: Kormos Nikolett, gender kutató, jelenleg az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének PhD hallgatója

19h30-tól: Performansz
Ádám Anna: "The Fitting Project", 2014
A "The Fitting Project" elsősorban konstruált testképekkel és nemi szerepekkel kapcsolatos egyéni és társadalmi elvárásokra reflektál, mintegy 30 egyedi tervezésű ruhán és jelmezen keresztül, a képzőművészeti és előadóművészeti performansz határán.
Résztvevők: Alacsony Zsóka, Ádám Anna, Brückner János, Fodor Orsi, Neogrády-Kiss Barnabás, Salomé Sal 

Zene: Dj AndroPauza

A kiállítás megtekinthető július 9. és 16. között.

Köszönjük a segítséget a Budapesti Lengyel Intézetnek, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, és Paweł Leszkowicz-nak.