#genderőrület kiállításmegnyitó

A kiállítás a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre kíván reflektálni queer-elméleti és feminista szempontok figyelembevételével.  A nézés, a tekintet, mint a kiállítást strukturáló aktivitás elsősorban a néző alanyra vonatkozik, aki a vizuális kultúrában tradicionálisan egy heteroszexuális férfit feltételez, akár a képek előállítójára, akár annak elsődleges befogadójára gondolunk. Másodsorban ez a tekintet javarészt a női test köré összpontosul: a női test tárgyiasítása során megtörténik annak művészeti, társadalmi és politikai kisajátítása. Ennek következtében a nő megszűnik önmagának alanya lenni, és önmagát is gyakran csupán a rá szegeződő tekintetek, a neki szegezett elvárások tükrében képes szemlélni. Így interiorizálja a róla alkotott véleményeket és a felé támasztott elvárásokat, valamint a számára áthághatatlan szabályokat. Végül a #genderőrület azt járja körül, hogy ez a domináns tekintet miként dekonstruálható. Rá kíván világítani arra, hogy miként tekinthet magára a szubjektum, hogyan törhet ki tárgyiasításából. A kiállításnak ez a része olyan munkákkal foglalkozik, amelyek igyekeznek felrobbantani a nő-férfi, heteroszexuális-leszbikus/meleg bináris oppozíciókat, valamint reflektál az aktuális politikai elit nőket elnyomó és saját családmodelljét a társadalomra erőltető attitűdjére. Ez a címkézéstől mentes művészi attitűd hozzájárulhat a társadalomban általánosan jelen lévő nem, faj, kor, szexuális orientáció és nemi identitás alapú osztályozás és besorolás felszámolásához, valamint az említett ellentétes fogalompárokat meghaladó gondolkodáshoz.

Mondjuk ki hangosan: menstruáció, hüvelygomba. Képzeljük el a terhes nőt, amint kilép a számára fenntartott aszexuális és szinte már szentnek tartott képből, és kifejezi szexuális vágyait, hangot ad az anyasággal kapcsolatos félelmeinek. Milyen a nő és milyen a férfi, és milyen nem? Lebonthatóak a hozzájuk tartozó elképzelések? Meg tudunk szabadulni az állandó dobozolástól?

Ezen a kiállításon látható hazánkban először Joanna Rytel gyurmafilmje, az idei Berlinale-n Teddy Award-ot nyert Tüzelő anyák (Moms on Fire) c. alkotása, valamint itt látható Tóth Luca Cannes-ban debütált Superbia c. animációs filmje.

A kiállítás kurátorai: Majercsik Andrea Johanna, Radványi Viktória

A kiállítást megnyitja: Kormos Nikolett (genderkutató, jelenleg az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási intézetének PhD hallgatója)

A kiállítás július 3-ig mindennap 14:00 és 20:00 között látogatható (kivéve a felvonulás napján). 

bővebben: https://www.facebook.com/events/196970447364449/