Budapest Pride Megnyitó

A 20. Budapest Pride Fesztivált a hazai kulturális és közélet jelentős alakjai és ismert LMBTQ személyek nyitják meg. Beszédet mond a Budapest Pride-ot szervező Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia, és a megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság díját is.

A fesztivál megnyitó beszédét az ismert színész és rendező, Alföldi Róbert mondja. A több állami és szakmai kitüntetéssel - többek között Jászai Mari-díjjal és a Köztársasági Érdemkereszt tisztikeresztjével - díjazott művész 2006-tól a Bárka, majd 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színházat vezette. Jelenleg szabadúszó, főleg külföldön, de itthon is dolgozik.

Beszédet mond Kapronczay Stefánia jogász és szociológus, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója. 2005 óta dolgozik a TASZ-nál; 2008-2012 között a Betegjogi Programot vezette. 2012-13 között a Stanford Egyetemen volt ösztöndíjas, ahol emberi jogi munkával foglalkozó kurzusokat hallgatott és újabb jogi diplomát szerzett. Emberi jogi rendezvények rendszeres felszólalója.

D. Tóth Krisztina újságíró, műsorvezető is beszéddel köszönti a résztvevőket. D. Tóth Krisztina angol irodalom és média szakon végzett, majd több újságnál és televíziós műsornál dolgozott itthon és külföldön. Országos ismertséget az Akták és a Híradó vezetésével szerzett. Az MTV Brüsszeli Stúdiójának vezetését követően a Híradó és a Panoráma műsorok vezetőjeként dolgozott, 2013-tól szabadúszó újságíró, a wmn.hu alapító főszerkesztője, író, több önálló könyve jelent meg. 2009-ben az Év Médiaszemélyiségének választották.

Beszédet mond továbbá Léderer András nemzetközi kapcsolatok szakértő is, aki 2009-ig aktívan vállalt részt a magyar politikában, majd Angliában végzett egyetemi tanulmányokat a nemzetközi konfliktusok kezelésével kapcsolatban. Az utóbbi időben közéleti publicisztikáival hívta fel magára a figyelmet, köztük a hvg online kiadásában megjelent cikkével, amelyben nyilvánosan előbújt és visszautasította, hogy melegségének megélése valamilyen tolerálandó “provokáció” volna, valamint, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere beleszóljon az emberek magánéletébe.

A megnyitó ünnepségen színvonalas zenei programban lesz részük vendégeinknek. Kulka Jánost, a Katona József Színház színészét, Jászai Mari- és Kossuth-díjakkal kitüntetett Kiváló művészt kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. Pályája során százhúsznál is több színdarabban játszott és számos filmben szerepelt, 1993-tól a Radnóti, majd 2003-2013 között a Nemzeti Színház tagja volt. Több lemeze jelent meg, utoljára az „Akarod vagy nem” 2010-ben.

Az énekes Bocskor Bíborka „hirtelen felindulásból, lázadásból, kíváncsiságból, hippiségből” hagyta ott erdélyi szülőfaluját, majd Budapestre költözött és néhány év elteltével országosan ismert énekesnő lett. 2006 óta a Magashegyi Underground sikeres énekesnője, országszerte koncerteznek, dalaik rendszeresen hallhatók a rádiókban, így a Szeplős váll és a Metróhuzat is.

A megnyitóra írt versét adja elő Dunajcsik Mátyás költő, műfordító, szerkesztő. Irodalmári munkái mellett volt már alkalmi tolmács, színházi fesztiválszervező Cipruson, ifjúsági polgármester Kispesten, blogger, dramaturg, szabadúszó kritikus, a Libri Kiadó szépirodalmi főszerkesztője, nemzetközi levelező, irodalmi ügynök és városi séták vezetője is. Legutóbbi könyve Oscar Wilde "Dorian Gray képmása" című regénye cenzurázatlan változatának új magyar fordítása.

Az est házigazdája Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész lesz. 1996-tól kezdve játszik; jelenleg a Katona József Színház művésze. Elsősorban drámai szerepeiről ismert, de komikusi vénáját is rendszeresen megcsillantja. Rádiódarabokban is játszik, és olyan magyar filmekben szerepelt, mint a Presszó, a Valami Amerika vagy a Lányok.