Benned a létra – dokumentumfilmek

Bíbor égbolt
This is gay propaganda
This is gay propaganda

Filmek a reményről, hétköznapi emberek és aktivisták történetein keresztül. Hol a magasba emelnek, hol a mélybe taszítanak, de egy közös üzenetet hordoznak: ha jobb világban szeretnénk élni, azért küzdenünk, tennünk kell!

Bíbor égbolt
2014 India, 66'
R: Sridhar Rangayan

A Bíbor égbolt az esti égen egymásba úszó színek és felhők mintájára szövi egybe az indiai leszbikus, biszexuális és transznemű emberek fájdalmakkal teli és traumatikus, reménykeltő és örömteli történeteit. Ezek néha szomorúak és gyötrelmesek, időnként álmodozóak, hol pedig humorosak. A törvény, a család és a társadalom áldozataivá vált LBT személyek éppúgy nyilatkoznak a filmben, mint ahogy olyan fiatalabb LBT személyek is teret kapnak, akiknek sikerült felülkerekedniük a különböző akadályokon azért, hogy méltóságban nyíltan élhessenek.

Meleg propaganda: LMBT jogok és háború Ukrajnában
2015 Kanada, 53'
R: Marusya Bociurkiw

Bizonyára mindenki hallott már az ukrajnai Euromaidan forradalomról. Azt viszont nagy valószínűséggel csak kevesen tudják, hogy milyen fontos szerepet játszottak ebben az LMBT aktivisták. Marusya Bociurkiw, ukrán származású kanadai filmrendező ukrán LMBT emberekkel készült interjúkon keresztül mutatja be az orosz okkupációba torkollott forradalmat. Száműzetések, kínzások és ellenállások történetein keresztül ismerhetjük meg az ukrán konfliktusnak azt az oldalát, amit eddig a világ nem láthatott.