Közös nyilatkozat a 2014-es Budapest Pride Fesztivál támogatásáról

2014. július 1.

Az alábbi közös közleményt az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország, Svájc és Szlovénia nagykövetségei bocsátották ki.

A 19. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkat fejezzük ki a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségnek és annak a joguknak, hogy önmagukat békés és törvényes keretek között kifejezzék.

Az emberi jogok tiszteletben tartása - ide értve az igazságosságot, egyenlőséget, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a szólásszabadságot éppúgy, mint mindezen jogok gyakorlásába való be nem avatkozást -, valamint a törvényesség azok az alapok, melyeken a társadalmak demokráciája nyugszik. Maga a nemzetközi emberi jogi törvény is arra az elvre épül, hogy minden egyes embert ugyanazok a jogok és szabadságjogok illetnek meg, ahogyan ez az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában áll. Üdvözöljük a magyar kormány elkötelezettségét e jogok előmozdításában és hogy Magyarország 2011 júniusában támogatta az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által hozott határozatot a szexuális orientációról és nemi identitásról.

A Budapest Pride, amely a leghosszabb történetre tekint vissza Közép-Kelet Európa hasonló rendezvényei között, az LMBT közösséghez tartozó emberek számára azt az egyenlő bánásmódot mozdítja elő, amely a toleráns és tiszteletteljes társadalom ismérve.

Örömmel üdvözöljük a Pride fesztivált, azt a tiszteletet, amelyet a magyar társadalom az esemény iránt bizonnyal tanúsítani fog, és a magyar hatóságok elhatározását, hogy ne engedjék, hogy szélsőséges nézetek zavarjanak meg egy örömteli eseménysorozatot.

Joint Statement Expressing Support for the 2014 Budapest Pride Festival