Transznemű Emlékezés Napja

November 20-án, a Transznemű Emlékezés Napján (angolul Transgender Day of Remembrance – TDOR) a világ számos országában róják le kegyeletüket a meggyilkolt transznemű áldozatok emlékére. Csak tavaly november 20. óta 238 transznemű áldozatról tudunk. Idén először került fel magyarországi eset is a térképre. A Budapest Pride elítéli a transzfóbia minden formáját és minden olyan gyűlölet-bűncselekményt, amit transznemű emberekkel szemben követnek el. A mai napon mi is megemlékezünk az áldozatokról.

Magyarországon kevés adat van arról, hogy évente hány transznemű embert ér gyűlölet-bűncselekmény és hányan lesznek gyilkosság áldozatai. Az adatok hiánya világszerte tovább erősíti a transznemű emberek marginalizációját. A 2013. július 1-én hatályba lépett módosított Büntetőtörvénykönyv a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán új kategóriaként említi a szexuális orientációt és a nemi identitást is. A módosítást számos hazai LMBTQ szervezet és az ILGA-Europe is üdvözölte.

Nem kevésbé aggasztó, hogy idén először egy magyarországi eset is felkerült a térképre. Jászapátin a Panna kútja-tóban november 1-jén egy roma származású transz nő holttestét találták meg a horgászok, akik szerint a test több pontján kék foltokat, sérüléseket, ütésnyomokat lehetett látni. Az előzetes hírek és a helyiek elmondása is megerősíti, hogy gyilkosság történhetett. Az elhunyt nő, Zsuzsanna bátyja, Oláh László nyilatkozata is ezt erősítette meg.

A transzfób gyilkosságokat legnagyobb számban Dél- és Közép-Amerikában jelentik (a 238-ből 137 esetet). Aránytalanul nagy számban esnek áldozatul faji vagy etnikai kisebbséghez tartozó transz nők – ezeket a bűncselekményeket egyszerre motiválhatja rasszizmus, transzfóbia, homofóbia és nőgyűlölet. A transz nőket különösen sűrűn támadják meg férfiak, amikor lelepleződik transz státuszuk.

A transzfóbia a nőgyűlöletből ered, melynek ugyan úgy célja a férfiuralom fenntartása. Ezért a transz nők – hasonlóan nők más olyan csoportjaihoz, akik szintén többszörös elnyomástól szenvednek – különösen sebezhetőek és nagyobb mértékben vannak kitéve erőszaknak, legyen szó akár gyűlölet-bűncselekményekről vagy partnerbántalmazásról. Emellett más transz személyek, így a transz férfiak elleni bűncselekményeket is vitathatatlanul a transzfóbia és a nőgyűlölet keveréke idézi elő, amiket a társadalmi nemi normák megsértésének megtorlásaként hajtanak végre az elkövetők, hogy így tegyék vissza „saját helyükre” a nőnek tekintett áldozatokat.

A mai napon több megemlékezést is tartanak Budapesten és Szegeden hazai szervezetek. A Radical Queer Affinity Collective és a Transvanilla Transznemű Egyesület este 6-tól a KLIT közösségi térben tart megemlékezést – a résztvevőkkel közösen olvassák majd fel a 238 áldozat nevét. Este 6-kor emlékezik meg az Amnesty International Magyarország és a Colorful Circles Szegeden az Árvízi Emlékműnél. A Mondj NEMet a transzfóbiára csoport ugyanaznap tart megemlékezést este 8-tól a Müsziben.

A Budapest Pride határozottan elítéli a transzfóbia minden formáját. A mai napon mi is megemlékezünk az áldozatokról és csatlakozunk a budapesti rendezvényekhez.

Budapest Pride szervezői