Sajtótájékoztató az Andrássy úton

Két évvel ezelőtt lettem a Budapest Pride egyik sajtószóvivője. Emlékszem, Tarlós Istvánt akkor a margitszigeti szökőkút átadásán kérdezte meg egy újságíró: részt fog-e venni a Pride-on. A főpolgármester ennyit válaszolt: Mi az a Pride?

Budapest főpolgármestere 2013-ban nem tudta, hogy mi az a Pride. 2015-ben már tudja, hogy mi az, csak azt nem érti, mire jó.

A Budapest Pride Felvonulás célja, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon elő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereket érintő kirekesztésre. Ugyanis Magyarországon az LMBTQ helyzet nem egy békés, nyugodt egyensúlyi állapot. Magyarországon minden 3. LMBTQ embert ért már hátrányos megkülönböztetés nemi identitása és/vagy szexuális orientációja miatt. Magyarországon LMBTQ embereket megvernek, LMBTQ embereket zaklatnak, LMBTQ embereket kitagadnak a szüleik. Hogy lehet olyat mondani, hogy ez egy békés, nyugodt egyensúlyi állapot?

A Budapest Pride Felvonulás célja, hogy felhívja a figyelmet a bántó előítéletekre, a  jogegyenlőtlenségekre, a társadalmi egyenlőtlenségekre. A Budapest Pride Felvonulás célja, hogy láthatóvá tegye és erősítse az LMBTQ közösségeket. És a Budapest Pride Felvonulás célja az is, hogy rámutasson: politikusok homofób és transzfób megnyilvánulásai mennyire kártékonyak.

Felháborítónak tartjuk, hogy az elmúlt hetekben Kocsis Máté és Tarlós István is úgy fogalmazott: a Budapest Pride Felvonulás provokatív és nem méltó történelmi, világörökségi környezethez.

Ez elfogadhatatlan!

Nem tűrjük el, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljenek minket!

A Budapest Pride provokáció, ha az emberi jogok mellett kiállni annak minősül. A Budapest Pride provokáció, ha LMBTQ emberek egyenlőségéért demonstrálni annak számít. Valóban ki akarjuk provokálni, hogy a felvonuláson az immár több ezer fős tömeg felszabadultan mehessen végig a városon. Sőt, azt is ki akarjuk provokálni, hogy az ország miniszterelnöke, Budapest főpolgármestere és más vezető politikusok se tehessenek következmény nélkül homofób és transzfób kijelentéseket. És azt is ki akarjuk provokálni, hogy senki ne mondja meg nekünk, hol létezhetünk! Nem bújunk el a négy fal közé! Nem bújunk el a nagybani piacra! Mert LMBTQ emberek az ország minden szegletében élnek! Az élet minden területén jogegyenlőséget, társadalmi egyenlőséget követelnek! Itt, az Andrássy úton, világörökségi területeken, történelmi környezetben, Budapesten kívül is, az ország bármely pontján.

Mindezeken túl a Budapest Pride Felvonulás egy esemény, amely lehetőséget teremt az egymásért és önmagunkért való kiállásra.

Várunk mindenkit július 11-én, akinek elege van a kirekesztésből! Hisszük, ha sokan állunk ki a társadalmi igazságosságért, akkor képesek vagyunk változtatni! Várunk mindenkit július 11-én, aki számára érték a szolidaritás, az elfogadás, a sokszínűség. Együtt megmutatjuk, hogy Magyarországon élő LMBTQ emberekként és szövetségesekként jogunk van felszabadultnak és önazonosnak lenni. Jogunk van világörökségi helyszínen ünnepelni!

Budapest főpolgármestere 2013-ban nem tudta, hogy mi az a Pride. 2015-ben már tudja, hogy mi az, csak azt nem érti, mire jó. Reméljük, egy nap majd megérti. Talán felelős politikusként majd a rendezvényen is részt vesz egyszer.

Milanovich Dominika, Budapest Pride sajtószóvivő

Sajtótájékoztató az Andrássy úton