Nem vagyunk másodrendű állampolgárok!

Idén is belvárosi helyszínről indul és világörökségi környezetben kerül megrendezésre július 11-én a Budapest Pride Felvonulás.  Az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket érő mindennapi kirekesztésre, valamint a homofób és transzfób politikai közbeszéd kártékony hatásaira.

Provokatív rendezvényre számíthat, aki július 11-én csatlakozik a Budapest Pride Felvonuláshoz. Az esemény célja kiprovokálni, hogy az ország miniszterelnöke, Budapest főpolgármestere és más vezető politikusok se tehessenek következmény nélkül homofób és transzfób kijelentéseket. Célunk kiprovokálni, hogy a 20 éve jelenlevő felvonuláson az immár több ezer fős tömeg felszabadultan, kordonok nélkül mehessen végig a városon. Ki akarjuk provokálni, hogy vezető politikusok ne mondják, a Magyarországon élő több százezer LMBTQ ember méltatlan Budapest világörökségi környezetére. És provokatívan kimondjuk: rendkívül elszomorító, hogy 2015-ben, a magyar közbeszédben emberi jogokért és az LMBTQ emberek egyenlőségéért demonstrálni provokációnak számít.

Felháborítónak tartjuk, hogy az elmúlt hetekben Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester, és Tarlós István, budapesti főpolgármester is úgy fogalmazott nyilvános fórumon, a Budapest Pride Felvonulásnak szerintük nincs helye történelmi, világörökségi környezetben, egyértelműen másodrendű állampolgárként kezelve ezzel nem csak a felvonuláson évről évre részt vevő több ezer, de a Magyarországon élő több százezer LMBTQ embert is.

Szeretettel várunk mindenkit július 11-én a Budapest Pride Felvonulásra, aki ki akar állni az LMBTQ közösség jogaiért. Együtt megmutatjuk, hogy Magyarországon élő LMBTQ emberekként és szövetségesekként jogunk van felszabadultan, demonstrálva, önazonosan világörökségi helyszínen sétálni.

https://www.facebook.com/events/457189797777524/

# # #
Sajtókapcsolat:
Milanovich Dominika
milanovich.dominika@budapestpride.hu
+36 70 325 57 10