Budapest Pride: a közösség és a nyilvánosság felé számolunk el

A civil szervezetek megfélemlítésére és ellehetetlenítésére irányuló kormányzati akciónak tartjuk azt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerintünk jogszerűtlen módon ellenőrizni akarja a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott programunkat. Az Előbújás napja alkalmából tartott műhelybeszélgetések, az elkészült szóróanyagok és videók hatékony eszköznek bizonyultak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek ön- és társadalmi elfogadásának növelésében. Nincs takargatni valónk: a rendezvénnyel kapcsolatos teljes dokumentációt a mai napon elérhetővé tesszük a nyilvánosság számára.

A múlt héten a Budapest Pride hátterét képező Szivárvány Misszió Alapítványt is megkereste a KEHI Állami Tulajdont Ellenőrző Főosztálya, s arra szólította fel, hogy bocsásson közre minden szervezeti dokumentumot, illetve a támogatott rendezvénysorozattal kapcsolatos szerződéseket, beszámolókat, bizonylatokat és  belső levelezéseket. A Budapest Pride állami tulajdont nem kezel, állami támogatást az utóbbi években nem kért és nem is kapott, így a vizsgálatot jogszerűtlennek tartjuk, s a KEHI-vel nem fogunk együttműködni. Megkérdőjelezzük továbbá egy olyan kormányzati hivatal függetlenségét, melynek honlapján a következő mondatok szerepelnek: „Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMP-s bírálók és a homoszexuálislobbi.” (A KEHI honlapja, 2014. június 13.). Mélyen elutasítjuk azt a retorikát, mely az ország ellenségeinek állítja be mindazokat, akik a kormány működésével szemben kritikát fogalmaznak meg és akik kiállnak kisebbségi csoportok jogegyenlősége mellett. Mi minden olyan esetben felemeltük és fel fogjuk emelni a szavunkat, amikor LMBTQ emberek jogai, méltósága, fizikai, pszichológiai integritása sérül, függetlenül politikai pártoktól vagy országoktól.

A pályázatból befolyt összeget Előbújás napi rendezvények megszervezésére költöttük. Szóróanyagokat készítettünk, melyek összefoglalták az előbújás folyamatának jellemzőit és hasznos tanácsokat tartalmaztak arra vonatkozólag, hogy miként könnyítsük meg a magunk és mások számára ezt a fontos lépést. A műhelybeszélgetések keretében szó volt arról, hogy hogyan lehet megteremteni egy olyan munkahelyi légkört, mely LMBTQ emberek és más kisebbségi csoportok tagjai számára is biztonságos teret jelent, s amelyben a dolgozók együttműködésben és egymást erősítve tudnak részt venni a munkafolyamatokban. Programjainkon hallhattunk az LMBTQ emberek pszichológiájával kapcsolatos legmodernebb elméletekről, illetve egy sajátélmény foglalkozás keretében a pszichodráma módszereivel tudtuk növelni az LMBTQ emberekben lévő belső erőt, melynek segítségével önazonosan tudnak viszonyulni identitásukhoz a nehéz társadalmi-politikai közeg ellenére is.

Videóüzenetekben mondták el már előbújt LMBTQ emberek a tapasztalaikat, mely mindig sokat jelent az egész közösség és különösen azok számára, akik még izoláltan és félelemben kénytelenek élni nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt.

Hazai hírességek – Nádasdy Ádám, Lovas Nagy Anna, Bán Zsófia, Ungár Klára, Steiner Kristóf és Sugár Bertalan – hangsúlyozták a sokszínűség és elfogadás fontosságát és buzdítottak az önmagunkért és másokért való kiállásra.

Fontos programok, fontos üzenetek. Rengeteg befektetett energia, önkéntes munka, az értékeinkbe vetett rendületlen hit. Egy KEHI vizsgálat, ami szerintünk jogszerűtlen, ami kapacitást köt meg, ami megfélemlíteni és ellehetetleníteni igyekszik. Azt gondoljuk, hogy a közösség és a társadalom felé, felétek tartozunk elszámolással és tartozunk azzal is, hogy a holnapután kezdődő 19. Budapest Pride Fesztivál a lehető legsikeresebb legyen! Látogass el a fesztivál programjaira, és gyere el július 5-én szombaton a Budapest Pride Felvonulásra, ha szolidáris vagy az LMBTQ emberekkel és más kisebbségi csoportokkal, ha fontosnak tartod a civil szervezetek munkáját, ha elutasítod az önkényuralmi módszereket és a demokratikus erők lebontására tett kísérletet!  

###

Sajtókapcsolat:

Milanovich Dominika
milanovich.dominika@budapestpride.hu
06 70 3255710