Önállósul a Filmfesztivál: 2013 október 26–november 3.

2013-ban először a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál önálló rendezvénysorozatként október végén debütál a Toldi moziban. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) filmfesztivált 2013. október 26-tól tartjuk november 3-ig.

Az egyhetes nyári fesztivál mára túlnőtte kereteit, ezért döntöttünk úgy, hogy szétválasztjuk a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivált a nyári Budapest Pride Fesztiváltól. Célunk az, hogy a két fesztivál különválasztásával úgy tudjunk majd programokat összeállítani, hogy azokra minél nagyobb számban tudjanak elmenni az érdeklődők, és ne kelljen választaniuk számukra izgalmas és érdekes események között.

Szem előtt tartjuk ugyanakkor a filmfesztivál szakmai fejlődését is. Az önálló filmfesztivál kiemelt kommunikációjával egy szélesebb közönséget szólítunk meg, növeljük ismertségét a régióban és építjük szakmai elfogadottságát. Az önállósodás lehetőséget ad arra is, hogy a filmfesztivált tematizáljuk, kínálatát színesítsük és nagyobb figyelmet tudjunk fordítani az azt kísérő rendezvényekre.

Fontosnak tartjuk, hogy az LMBTQ-közösség tagjai és támogatói egész évben minél több, színes és változatos kulturális és közösségi programon vehessenek részt, amelyek erősítik magát a közösséget, segítik az LMBTQ emberek önelfogadását, és hidat képeznek a többségi társadalom tagjai felé is.

Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő filmfesztivál elérte szimbolikus nagykorúságát, éppen 20 évvel a Balázs Béla Filmstúdió által szervezett, 1993-as I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál után. A legelső vetítés-sorozatnak, mely azóta is az egyik legjelentősebb magyarországi LMBTQ-történelmi eseménynek számít, a Toldi mozi adott helyet, így külön öröm számunkra, hogy 2013-ban ismét ezen a helyszínen tarthatjuk az eseményt.

Sok szeretettel várjuk az LMBTQ közösség tagjait és támogatóikat a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztiválra.

Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál: 2013 október 26–november 3.