Még 4 nap, napi 9 vetítés, díjnyertes filmek, 2 buli

Még négy nap van a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztiválból, ami vasárnap, november 3-án ér véget! Addig is rengeteg izgalmas filmélménnyel várunk téged, többszörös díjnyertes alkotások tekinthetőek meg, először és utoljára Magyarországon! A hosszú hétvégén a filmeknek a Toldi mozi, Művész mozi és a Hátsó Kapu adnak helyszínt!

Bemutatjuk az Egy pestis túlélői (How to Survive a Plague, 2012, USA) című filmet, amelyet 2012-ben a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelöltek Oscar-díjra, és amely lenyűgözően mutatja be, hogyan hívták fel New York-i HIV-pozitív aktivisták drámai tüntetéssorozattal a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a HIV/AIDS kezelésének fontosságára, miként járultak hozzá ahhoz, hogy a HIV diagnózis ma már nem automatikusan halálos ítélet. Bemutatjuk a Tiltott szerelem (Floating Skyscrapers / Płynące wieżowce, 2013, Lengyelország) című filmet is, amely 2013-ban a nemzetközi Karlovy Vary Filmfesztivál „Nyugattól keletre” díját nyerte el, és látható lesz a Szabadesés(Free Fall / Freier Fall, 2013, Németország) is, amely a 2013-as Berlinále Teddy-jelölt filmje és két rendőr előttünk kibontakozó szerelmén keresztül mutatja be a főhős boldogság-keresését. Bemutatásra kerül a Mintha itt se lennék (Wish me away, 2011, USA) című film, amely egy country énekes előbújását követi végig, bemutatva, hogy egy hírességnek, akit a megfelelési vágy hajt és a félelem a közönség elvesztésétől, meddig tart elfogadnia magát. Kihagyhatatlan a Duett (Dual / Dvojina, 2013, Szlovénia) című szlovén film, amely remekül szerepelt a Karlovy Vary Filmfesztiválon, és a különböző kultúrák, nyelvek találkozását mutatja be egy véletlen kalandon keresztül. És hogy a nevetés se maradjon ki, két könnyedebb mű: a Nem félünk a muffoktól (Who is afraid of Vagina Wolf?, 2013, USA) és a G.B.F. (G.B.F., 2013, USA) is megtekinthetőek újra a hétvégén.

A filmvetítésekhez több kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik. A Kinekanevében (In the Name of / W imie…, 2012, Lengyelország) című lengyel film főhőse saját melegsége megélése elől a papi hivatásba menekül, ennek kapcsán a vallás és az elfogadás kérdését járjuk körbe. A Vito (Vito, 2011, USA) című film, és Vito Russo „Celluloid Closet” című, meghatározó könyve kapcsán beszélgetünk arról, hogy a kezdetektől napjainkig hogyan jelentek meg az LMBTQ emberek a filmeken, hogyan változott a reprezentáció, milyen LMBTQ archetípusokkal találkozhattunk a filmvásznon, 1895-től napjainkig. Az Egy pestis túlélői kapcsán pedig a TASZ vitaindító cikkéről beszélgetünk, amely azt veti fel, hogy miért és hogyan (nem) foglalkozik az LMBTQ-mozgalom a HIV/AIDS témájával.

November 1-jén a Szkafander! DJ-i játszanak majd a Toldi Moziban. November 2-án a Gödör Klubban lesz a fesztivál záró bulija, melyen a Brutkó Diszkó és a Budapest Pride DJ-i várnak mindenkit szeretettel.

Jegyár: 1300 Ft.
Megrendelhető: toldimozi.hu és a muveszmozi.hu

A Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál programjai és hírei megtalálhatók a http://2013.budapestpride.hu/ff webcímen.

A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!