A Budapest Pride támogatói levele a Side by Side LMBT Filmfesztivál szervezőihez

Kedves “Side by Side” LMBT Filmfesztivál szervezők,

Mélyen elszomorítanak minket a hírek a fenyegetésekről, melyek a “Side by Side” LMBT Filmfesztivált érik a szigorú és igazságtalan orosz törvények által, és a szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni az LMBTQ közösségekkel Szentpéterváron és egész Oroszországban, valamint a filmfesztivál szervezőivel.

Egy jelentős LMBTQ filmfesztivál, a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál szervezőiként átérezzük egy ilyen rendezvény kétségbevonhatatlan fontosságát. Az ehhez hasonló programok világszerte fontos eszközei az LMBTQ közösségek összekovácsolásának, erősítik az LMBTQ személyek identitását, és felhívják a figyelmet az LMBTQ embereket világszerte nap, mint nap érő diszkriminációra.

Határozottan elítéljük, ahogy az új orosz törvények próbálják eltörölni a szólásszabadságot és aláássák a civil szervezetek munkáját egész Oroszországban. Közösségi események szervezése, nyílt párbeszédre alkalmas biztonságos helyszínek létesítése az elnyomás, a homofóbia és a transzfóbia elleni legfontosabb eszközök közé tartoznak, melyek egy nyitott, elfogadó környezetet teremtenek mindenki számára. Ha a Side by Side filmfesztivál ellehetetlenül a fenyegetések és a büntetések miatt, az LMBTQ közösséget megfosztják egy pótolhatatlan fórumtól és közösségi élménytől.

Mindezek miatt mi, a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál szervezői ki fogjuk mutatni erős támogatásunkat a Side by Side Filmfesztivál felé és a saját csatornáinkat fogjuk felhasználni, hogy felhívjuk a figyelmet a nehézségeitekre.

Sok szerencsét,

Budapest Pride