Tiltakozunk a Belgrád Pride ismételt betiltása ellen

Mi, a Budapest Pride szervezői határozottan elítéljük, hogy a szerb kormány pénteken betiltotta a 2013. szeptember 27-ére bejelentett Belgrád Pride-ot. A felvonulást évek óta szélsőséges támadások érik, vagy betiltásra kerül – szomorú, hogy a szerb állam az erőszakos támadások megfékezése helyett egy békés felvonulás betiltását támogatja, ezzel korlátozva a szerbiai LMBTQ emberek alapvető jogait. A szombatra tervezett menetet támogatásukról biztosították Európa emberi jogi vezetői is.

Idén egy nappal a tervezett felvonulás előtt, 2013. szeptember 26-án Ivica Dacic miniszterelnök jelentette be a Belgrád Pride betiltását. Határozottan elítéljük a szerb hatóságok intézkedését, amely sérti a szólás- és gyülekezési szabadságra vonatkozó európai emberi jogi normákat. Szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk a szombati felvonulás szervezőit, akik az utóbbi évek támadásai ellenére folytatják munkájukat az LMBTQ emberek jog- és társadalmi egyenlőségéért Szerbiában.

Mi, a Budapest Pride szervezői úgy látjuk: minden államnak kötelessége biztosítani állampolgárai emberi jogait, köztük a véleménynyilvánítás és a szabad gyülekezés jogát. Az LMBTQ mozgalom legfontosabb eszközének tartjuk a Pride-felvonulásokat, melyek sokrétűségükben túlmutatnak önmagukon. Fontos feladatuk az LMBTQ-közösség építése és erősítése, de egyben figyelemfelhívás is az LMBTQ embereket érő jog- és esélyegyenlőtlenségre. Egész év során a Pride felvonulásnak van a legnagyobb láthatósága, és mint ilyen, rendkívül fontos eszköz az intézményes homofóbia és transzfóbia elleni és az egyenlő jogokért folytatott küzdelemben.

Ezzel szemben Szerbiában évek óta azt tapasztaljuk, hogy a kormány nem a békés felvonulók jogait biztosítja, hanem ezzel ellentétesen korlátozza azokat, arra hivatkozva, hogy nem tudja biztosítani a felvonulók biztonságát. A szerb kormány mindezzel tevékenyen járul hozzá az intézményes homofóbia és transzfóbia fenntartásához.

A Belgrád Pride-ot először 2001-ben rendezték meg a szerb fővárosban. A megfelelő rendőri védelem hiányában szélsőségesek számos résztvevőt megvertek a nyílt utcán. A felvonulást majdnem egy évtizedes kihagyás után, 2010-ben szervezték meg újra aktivisták. A menetet akkor hatalmas rendőrségi készültség biztosította – ennek ellenére a több ezer szélsőséges több mint száz rendőrt sebesített meg, két épületet és autókat gyújtottak fel. A felvonulókat rohamkocsikkal menekítették ki a felvonulás után. A felvonulást tavaly biztonsági okokra hivatkozva betiltották a hatóságok. 2012 júniusában belgrádi LMBTQ aktivisták spontán Pride felvonulást tartottak – az esemény békésen zajlott. A szerb miniszterelnök biztonsági okokra hivatkozva jelentette be ugyanakkor, hogy 2012-es felvonulás elmarad.

A Budapest Pride szervezői

Tiltakozunk a Belgrád Pride ismételt betiltása ellen