Óriási siker volt az idei „leg-ek” fesztiválja

Nagy érdeklődés mellett, teltházzal zajlottak a kilencnapos Budapest Pride Fesztivál színvonalas kulturális programjai. A fesztivál csúcspontját jelentette a fantasztikus hangulatú felvonulás és piknik, amelyen minden eddiginél többen, tízezren vettek részt.

A 18. Budapest Pride a sokszínűség jegyében telt. A 22 helyszínen megrendezett mintegy hetven kulturális program a lehető legteljesebb mértékben próbálta megmutatni a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) közösség sokoldalúságát. Színvonalas kiállításokon mutatkoztak be hazai és külföldi LMBTQ művészek, izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken nyílt lehetőség megvitatni az LMBTQ embereket érintő legfontosabb kérdéseket, de koncerteken, előadásokon és számtalan más programon is ünnepelhettük az LMBTQ-közösség sokféleségét.

Az eddigi legnagyobb Budapest Pride Felvonuláson közel tízezren álltak ki az LMBTQ emberek jogegyenlősége és társadalmi elfogadása mellett. A fesztivál idei fő üzenete a magunkért és egymásért való kiállás volt, a tízezres tömegben több ismert közéleti személyiség és a kulturális élet vezető alakjai is feltűntek. Az idei felvonulást 20 nagykövetség biztosította támogatásáról, valamint csatlakozott a támogatókhoz 431 vállalat, társadalmi szervezet is a „Nyitottak vagyunk” kezdeményezés keretében. A Budapest Pride számára nagy erőt jelent a Pride mögött álló LMBTQ emberek és támogatóik számának folyamatos növekedése, az egyenlő jogokért küzdők táborának kiszélesedése.

A Budapest Pride hét eufórikus hangulatát beárnyékolja, hogy a rendezvény után jobboldali szélsőségesek rátámadtak három, a felvonulásról hazafelé tartó résztvevőre. A Budapest Pride mélységesen elítéli ezt a magatartást, amely egyben a bizonyítéka is annak, hogy nem a Pride résztvevői, hanem az agresszív maroknyi szélsőséges miatt van szükség a Budapest Pride rendőri túlbiztosítására. A Budapest Pride felhívja a rendőrséget, hogy tegyen meg mindent az elkövetők felkutatására és a velük szembeni büntetőeljárás megfelelő lebonyolítására. A Budapest Pride elítéli továbbá a Kereszténydemokrata Néppárt elmúlt napokban tett homofób nyilatkozatait is. Ezzel a befelé forduló, ellenséges megközelítéssel ugyanis a KDNP a konzervatív LMBTQ emberek számára teszi nehézzé az önelfogadást.

A 18. Budapest Pride fesztivál megnyitóján Bán Zsófia író mozgalmat indított annak érdekében, hogy közéleti személyiségek, a művészeti élet képviselői nyíltan beszéljenek magánéletükről. A Budapest Pride szerint ez a mozgalom nagyon fontos szerepet tölt be abban, hogy a közbeszédben elfogadhatatlanná váljon a homofóbia és a transzfóbia. Fontosnak tartjuk a mozgalmat azért is, mert az ismert emberek példamutatása, kiállása révén a hétköznapokban is növekszik az LMBTQ emberek társadalmi elfogadása és önelfogadása. „Add az arcod, add a neved!” és jövőre is megduplázódik a Pride-on résztvevők száma.

2013-ban a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál időben elválik a Budapest Pride Fesztiváltól, és önálló leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer rendezvénysorozatként október végén debütál a Toldi moziban.

Óriási siker volt az idei „leg-ek” fesztiválja