Nagy sikerrel kezdődött meg a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál

Közel teltházzal vette kezdetét az idén húszéves filmfesztivál vetítéssorozata a budapesti Toldi moziban. Először tartottunk vetítéseket párhuzamosan Pécsett, Szegeden, Miskolcon. A legnagyobb hazai leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) filmes eseményként, a hatvan vetítétessel, több tucat filmbemutatóval jelentkező filmfesztivál célja, hogy közösségi élményt nyújtson LMBTQ embereknek, illetve kulturális értékek bemutatásán keresztül hozzájáruljon az elfogadáshoz.

Húsz évvel az  1993-as I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál után újra a Toldi mozi adott helyet a november 3-ig tartó vetítéssorozat megnyitójának. Nagy Szilvia, a filmfesztivál programigazgatója kiemelte, hogy több okból ünneplünk ma. Részben az évfordulót, részben azt, hogy a hazai LMBTQ közösség még egy jelentős kulturális programsorozattal gazdagodott.  A megnyitón Adele Eisenstein, az első fesztivál szervezője személyes okok miatt nem tudott jelen lenni. Felolvasott levelében köszöntötte a résztvevőket, továbbá hangsúlyozta, hogy az 1993-as volt az első kelet-európai Meleg és Leszbikus Filmfesztivál, amely mérföldkő volt a diszkrimináció elleni küzdelemben. A kanadai nagykövetség képviseletében Brian Ebel politikai és közéleti ügyekért felelős tanácsos beszéde zárta az ünnepélyes megnyitót, aki elmondta, nagyon fontosnak tartja az emberi jogokért való kiállást, a kultúra eszközeivel is.

Az évek óta többezer filmrajongót megcélozó esemény kiemelkedően fontos a hazai LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség számára, akik elfogadó közegben nézhetnek meg egy exkluzív válogatást a legújabb LMBTQ témájú filmekből. A díjnyertes filmek vetítése azonban a többségi társadalmat is megszólítja: kifejezi, hogy a sokszínűség és az elfogadás, egymás megismerése nagyon fontos érték. Emiatt is törekedtünk arra, hogy Budapesten kívüli városokban is legyenek vetítések, amelyekre idén elsőként Pécsett, Szegeden és Miskolcon kerül sor, a megyeszékhelyek első LMBTQ filmnapjainak keretében.

Bár a filmfesztivál elsősorban kulturális esemény, fontos társadalmi üzenete is van: felhívja a figyelmet az LMBTQ embereket világszerte, nap mint nap érő diszkriminációra is. Ez az üzenet hangsúlyosan jelenik meg a válogatott filmek tematikájában is. Éppen az ilyen rendezvények fontos társadalmi, politikai jelentősége miatt állt ki a Budapest Pride az Oroszországban adminisztratív eszközökkel akadályozott Side by Side LMBT Filmfesztivál mellett, mert azt a szólásszabadság gyakorlása, valamint a homofóbia és a transzfóbia elleni fellépés fontos eszközének tekinti.

A fesztivál nyitófilmje az Így is, úgy is Laurence című, cannes-i díjazott alkotás, amely a világhíres kanadai rendező, Xavier Dolan műve.  A film egy transzszexuális nő nem mindennapi életét, megpróbáltatásait mutatja be érzékletesen.

Az LMBTQ filmfesztivál október 26. és november 3. között kerül megrendezésre, az ott vetített díjnyertes filmek nagy részét először és sok esetben kizárólag a fesztiválon láthatja a közönség. Több kiemelt vetítéshez kapcsolódóan kerekasztal beszélgetést szervezünk, például arról, hogy mennyire elfogadó az egyház az LMBTQ emberekkel, hogyan jelennek meg az LMBTQ emberek a médiában, illetve az öregedéssel kapcsolatos félelmekről, szorongásokról is beszélgetünk.

A filmfesztivál részletes programja elérhető honlapunkon: http://2013.budapestpride.hu/ff/programok/naptar