A Budapest Pride támogatja a 12. Zágráb Pride-ot

A Budapest Pride szervezőiként támogatásunkat és szolidaritásunkat fejezzük ki a Zágráb Pride résztvevőivel, és a horvátországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) közöségekkel. Az elmúlt időszakban Horvátországban zajló homofób, transzfób és kirekesztő eseményeket elítéljük, és reméljük, hogy nagy sikerrel megy majd le a szombati Zágráb Pride.

Alig egy hónapja több, mint 700.000 ember adta aláírását egy petícióhoz Horvátországban, alkotmánymódosítást javasolva, amely egy férfi és egy nő közösségeként definiálná a házasságot, kirekesztve ezzel az azonos nemű párokat és gyermekeiket a család fogalmából. Az indítvány mögött a Katolikus Egyház által támogatott “A család nevében” nevű csoport áll. Többek között erre reakcióként zajlik majd le június 15-én, szombaton a Zágráb Pride a horvát fővárosban, melynek idei mottója: Az ország mindannyiunké.

Aggasztó következményekkel járna, ha a pénteken a parlament elé terjesztett javaslat nyomán népszavazásra kerülne sor az alkotmánymódosítás kérdésében. Egy esetleges módosítás megakadályozna minden további lépést afelé, hogy azonos nemű párok házasodhassanak Horvátországban, strukturális szinten megtámogatva ezzel azt a diszkriminációt, amely így is nap, mint nap éri az LMBTQ-közösségeket.

Míg tőlünk nyugatra, Nagy-Britanniában és Franciaországban épp az azonos nemű emberek házasságát elfogadó törvénykezések zajlanak, Horvátországban, Magyarországhoz hasonlóan, egyre növekvő kirekesztés és megkülönböztetés éri az LMBTQ-közösségeket. A horvát alkotmánymódosítási javaslat egybecseng a nálunk márciusban elfogadott 4. módosítással, amely szűkíti a családfogalmat.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a régióban legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legrégibb Pride-ként szolidaritásunkról és kiállásunkról biztosítsuk a Zágráb Pride-ot. Sok sikert kívánunk a holnapi rendezvényhez, és üdvözöljük bátorságukat és erejüket, hogy a megpróbáltatások ellenére láthatóságot biztosítanak a horvátországi LMBTQ-közösségeknek, és fellépnek az őket érő kirekesztés ellen.

A Budapest Pride támogatja a 12. Zágráb Pride-ot