A Budapest Pride kiáll az ukrajnai és grúziai LMBTQ-közösségek mellett

A Budapest Pride szervezői szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják az ukrajnai és grúziai leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) közösséget az elmúlt napokban történt homofób és transzfób támadások, illetve diszkriminatív intézkedések miatt.

Elítéljük, hogy a mai napon a Fővárosi Közgyűlés betiltotta a szombatra tervezett Kijev Pride-ot. A törvényhozói kérelmet az ukrán parlament 62 képviselője nyújtotta be a kijevi polgármesterhez május 20-án, arra hivatkozva, hogy a felvonulás, és minden ehhez hasonló esemény, erőszakos összetűzéseknek adhat teret LMBTQ aktivisták és az ellentüntetők között. Az ukrán fővárosban még soha nem zajlott Pride felvonulás, és egy múlt hónapban kiadott Human Rights Watch jelentés szerint a jogi védelem hiánya az ukrajnai LMBTQ-közösség számára aggasztó. A HRW értékelése szerint semmifajta kontroll nem fékezi a homofóbiát és transzfóbiát az országban, nincsen anti-diszkriminációs törvény, amely szexuális orientáció, illetve nemi identitás alapján emberi jogi védelmet biztosítana LMBTQ személyek számára. Mi, a Budapest Pride szervezői hisszük, hogy az LMBTQ-közösségeket érő elnyomás ellen az egyik legfontosabb eszköz a közösség láthatóságát növelő felvonulás, ezért óriási jelentőséggel bírna a Kijev Pride akadálymentes megrendezése, amelynek politikai figyelemfelhívásként és közösségépítő eseményként is rendkívüli szerepe lenne.

Tavaly május 20-án a hatóságok az indulás előtt fél órával tiltották meg a kijevi felvonulást, arra hivatkozva, hogy a menetet legalább 500 ellentüntető tervezi megtámadni. A felvonulás szervezőit szélsőségesek brutálisan bántalmazták; két aktivistát megvertek és könnygázzal lefújtak. Tavaly októberben az ukrán parlament elfogadta az ún. “homoszexuális propaganda” törvényjavaslatot (No. 8711), amely megtiltaná, illetve börtönbüntetéssel és pénzbírsággal büntetné bármilyen LMBTQ témájú információ terjesztésést, illetve LMBTQ témák nyilvános vagy médiában történő megvitatását. Mindezek fényében nagyon szomorúnak tartjuk, hogy az ukrán állam az erőszakos támadások megfékezése helyett egy békés felvonulás betiltását támogatja, ezzel tovább korlátozva az ukrajnai LMBTQ emberek alapvető jogait.

Ebben az évben, néhány nappal az ukrán betiltási javaslat előtt, május 17-én Tbilisziben, Grúzia fővárosában szélsőségesek támadták meg a helyi LMBTQ aktivisták által a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnapra szervezett rendezvényt. A szélsőségesek által megtámadott kb. 20 fős aktivista- és újságírócsoport főleg nőkből állt, akik a rendőrség nem megfelelő biztosítása miatt komoly fizikai veszélynek voltak kitéve az ellentüntetők között, akik kövekkel, vizespalackokkal dobálták őket, rángatták és leköpték az aktivistákat, akiknek végül el kellett menekülniük a helyszínről.

A rendőrségi tiltások és oszlatások, illetve a szélsőséges támadások súlyosan sértik az LMBTQ-közösségek gyülekezési jogát. A világon és Európában egyre növekszik azoknak a diszkriminációs eseteknek és gyűlölet-bűncselekményeknek a száma, amelyek az LMBTQ-közösség tagjait érik nap mint nap, és amelyeknek a homofóbia és a transzfóbia az alapja.

Magyarországon a politikai helyzet az LMBTQ emberek számára az elmúlt egy évben jelentősen romlott. A demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítését jelzi többek között az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve.

2011 és 2012 után 2013-ban végre rendőrségi betiltás nélkül, zökkenőmentesen zajlott a júliusi Budapest Pride Felvonulás bejelentése. A régióban legrégebb óta megrendezett LMBTQ felvonulás szervezőiként felismerjük a Kijev Pride és a grúziai LMBTQ rendezvények fontosságát, és szolidaritásunkat, valamint támogatásunkat fejezzük ki az ukrajnai és grúziai LMBTQ-közösséggel.

Budapest Pride
2013. május 23.

A Budapest Pride kiáll az ukrajnai és grúziai  LMBTQ-közösségek mellett